Így segítenek Budapest önkéntesei a koronavírus-járvány idején

Szerző: Varsányi Bence
2020.05.11. 18:59

Bevásárlás, ételszállítás, kutyaséltáltatás – tipikusan ezekkel a munkákkal tudnak segíteni a budapesti önkéntesek a veszélyhelyzet idején. Fotókon mutatjuk, hogyan!

Így segítenek Budapest önkéntesei a koronavírus-járvány idején

A koronavírus-járvány miatt sokan kényszerülnek az otthonmaradásra, főleg a legveszélyeztetettebbeknek, vagyis a 65 év felettieknek és az alapbetegségekkel rendelkezőknek ajánlott kerülniük a boltokat, gyógyszertárakat, és minden egyéb zárt helyet, ahol sokan megfordulnak.

Az ő helyzetük könnyítéséért számos kerületi önkormányzat – néhol civil szervezetekkel együttműködve – önkéntes segítőprogramot szervezett.

Körbenéztünk négy budapest kerületben, hogy hogyan is zajlik az önkénteskedés.

Limóval ingyenkaja? Ilyen is van!

Egy szombat délelőtt a Fidelitas önkénteseivel kezdtünk, mert a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter vezette V. kerületben többek között ők végzik a segítő feladatokat. Az Erzsébet téri polgármesteri hivatal előtt találkoztunk a gyülekező önkéntesekkel, majd miután párfős csapatokra oszlottak, meglepetésünkre a MOL Limo egy Mercedesébe szálltunk be, amit a vállalat ajánlott fel a kerületnek az ételkiszállításokhoz a közösségi autós flottájukból.

A KERÜLET SOFŐRT IS KAPOTT AZ AUTÓHOZ, AKI ÉPP EGYEZTETI A MENETRENDET AZ ÖNKÉNTESEKKEL. FOTÓ: VARSÁNYI BENCE / AZONNALI

A jelentkező hetven év felettiek számára az önkormányzat által a járvány idejére támogatott melegételt

az önkéntesek maszkban és kesztyűben, érintkezésmentesen szállították, a bedobozolt ételt a lakás ajtaja előtt lerakva.

ELSŐ MEGÁLLÓNK A DEÁK FERENC UTCÁBAN VOLT, ITT EGY FŐNEK VITTEK ÉTELT, DE EZ MÉG CSAK A NAP ELEJE VOLT, MÉG MAJDNEM HÚSZ CÍMRE KELLETT MENNIE A CSAPATNAK. FOTÓ: VARSÁNYI BENCE / AZONNALI 

A kerület sajtóosztályától az Azonnali azt is megtudta, hogy a kormánypárt ifjúsági szervezetének jelentkezőin kívül a polgármesteri hivatal, az óvodák, a bölcsődék, az iskolák, a kerület szociális intézménye és egy nonprofit cég dolgozói is segítenek a veszélyhelyzet alatti ellátásban a kerületben. 

Csak a legalapvetőbb élelmiszereket kérik az idősek

Budapest VII. kerületében, a DK-s Niedermüller Péter vezette Erzsébetvárosban is önkormányzati dolgozók és önkéntesek végzik a bevásárlást és a csekkek feladását az időseknek, de figyelnek arra is, hogy egyéb módokon könnyítsék a nehéz helyzetűek életét, például rejtvényfüzetet osztanak az otthon ragadt nyugdíjasoknak.

Egy hétköznap délelőtt az önkéntesek eligazításán vettünk részt a polgármesteri hivatal üléstermében, majd egy önkormányzati dolgozóval és egy munka mellett önkénteskedő nővel a Damjanich utca felé vettük az irányt.

A körfolyosós pesti házba érve egy olyan nénivel találkoztunk, aki legalább olyan felkészült volt, mint amennyire idős:

a bevásárlólistát és a pénzt is becsomagolta egy lefertőtlenített műanyagborítékba, amit az előírt távolságot tarva adott át az önkénteseknek.

BEVÁSÁRLÓKÖRÚTON A VII. KERÜLET ÖNKÉNTESEI. FOTÓ: VARSÁNYI BENCE / AZONNALI

A bevásárlást már nem vártuk meg, mert jelenésünk volt az októberben az ellenzéki összefogás színeiben nyert Pikó András kerületében, a „nyolcban”.

AZ SEGÍTSÉGRE SZORULÓK NEM ÉLNEK VISSZA A LEHETŐSÉGGEL, CSAK A LEGFONTOSABB DOLGOKAT KÉRIK AZ ÖNKÉNTES BEVÁSÁRLÓKTÓL. FOTÓ: VARSÁNYI BENCE / AZONNALI

Civil háttérrel könnyű!


Józsefvárosban előnnyel indult az önkormányzat az önkéntesprogram szervezésében, mert a tavaly őszi választáson is egy alulról építkező kampányt vittek, így van tapasztalatuk a szervezésben. Az önkormányzatnak ráadásul járványhelyzeten kívül is van egy közösségi részvételi irodája, ők koordinálják az önkénteskedést.

 

JÓZSEFVÁROSI ÖNKÉNTESEK TÁJÉKOZTATNAK A POLGÁRMESTERI HIVATAL ELŐTT KIALAKÍTOTT KÉRELEMLEADÓ PONTNÁL. FOTÓ: VARSÁNYI BENCE / AZONNALI

A többi kerületből már ismert feladatokon túl az önkormányzati ügyintézésben is segítenek az önkéntesek, mi például pont akkor találkoztunk velük, amikor a segélykérelmeket adták le a kerület lakói, és hogy a fertőzés kockázatát csökkentsék, a hivatal előtt, kültéren alakítottak ki egy sort, ahol az önkéntesek gyűjtötték össze a kérelmeket.

Itt találkoztunk Tiborral, aki a Pikó András által alapított C8 – Civilek Józsefvárosért Civil Társaság tagja a tavalyi önkormányzati választás óta, illetve a Magyar Kétfarkú Kutya Párt „passzivistája” is, így adta magát, hogy ebben az önkéntesprogramban is részt vegyen. Heti 4-8 órát önkénteskedik a heti negyvenórás közösségszervező főállása mellett, és amikor arról kérdeztük, hogy mi volt a legpozitívabb tapasztalata az eddigi önkénteskedése során, a maszkosztást emelte ki, mint mondta a kerület lakosai nagyon hálásak voltak, hogy az önkormányzat vigyáz az egészségükre.

Tibortól azt is megtudtuk, hogy

Józsefvárosban a maszkviselési szabályok betartatása is az önkéntesek feladata,

például a Teleki téri piacon, de nemcsak zárt téren, hanem a kerületi közparkokban is ellenőriznek, és ha kell, felszólítják a maszkot a nyakukban lógatókat a helyes használatra. (Egyébként a maszkviselés nyílt téren nem, csak zárt térben kötelező.) 


És a kutyásokra ki gondol?
 

Másnap a fideszes D. Kovács Róbert Antal kerületébe, Kőbányára látogattunk el, itt nagyjából háromszázan dolgoznak a lakosság segítésén, önkormányzati dolgozók és önkéntesek vegyesen. A bezárt önkormányzati intézmények pedagógusait és technikai személyzetét itt is más, a járványhelyzettel összefüggő területeken foglalkoztatják, mint sok kerületben.

Minket viszont kifejezetten az önkéntes kutyasétáltatók érdekeltek, mert

sok idős van a kerületben, akik nem tudják a járvány alatt levinni mozogni kedvencüket.

Anettel és férjével a Liget téren találkoztunk, és együtt mentünk Pongóért, aki éltes kora ellenére rendkívül aktív, úgyhogy a hosszú séta alatt volt időnk beszélni az önkéntes sétáltatókkal.

PONGÓ MÁR NYUGDÍJASNAK SZÁMÍT A KUTYÁK KÖZÖTT, DE ÍGY IS IGÉNYLI A NAPI HÁROM SÉTÁT. FOTÓ: VARSÁNYI BENCE / AZONNALI

Anett jelenleg tanul, férjével együtt pedig nagyon szereti a kutyákat, sajátjuk is van. Egyszer hozzájuk került egy kutya, akit több hét után fogott be az utcáról egy helyi állatvédelmi járőrszolgálat, ekkor pedig még jobban megszerették a kutyákat, illetve kapcsolatba kerültek egy másik állatvédő szervezettel is.

Ezután már egyértelmű volt, hogy a járványhelyzet alatt jelentkeznek sétáltatónak. A sétáltatás alatt fokozottan figyeltek a biztonsági előírásokra,

a maszk, és főleg a kesztyű kifejezetten fontos az önkéntes kutyasétáltatáskor, mert a kutya a szőrén könnyen hazaviheti a gazdájához a vírust.

Egy padon söröző bácsi ezt nem igazán értette meg, mert nagyon meg akarta simogatni a kutyát, pedig Anették el is magyarázták neki, hogy máskor persze szabad, de a gazda egészségének érdekében most sajnos nem.

Anett azt is elmesélte, hogy annyira megtetszett neki az önkénteskedés, hogy felbátorodva megadta pár környékbeli idős kutyagazdának a számát, hogy ha neadjisten karanténba vagy kórházba kerülnének, akkor tud nekik segíteni a sétáltatásban, aminek az idősek nagyon örültek.

NYITÓKÉP: Varsányi Bence / Azonnali

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek