+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. május 11. hétfő, 18:59
Bevásárlás, ételszállítás, kutyaséltáltatás – tipikusan ezekkel a munkákkal tudnak segíteni a budapesti önkéntesek a veszélyhelyzet idején. Fotókon mutatjuk, hogyan!

A koronavírus-járvány miatt sokan kényszerülnek az otthonmaradásra, főleg a legveszélyeztetettebbeknek, vagyis a 65 év felettieknek és az alapbetegségekkel rendelkezőknek ajánlott kerülniük a boltokat, gyógyszertárakat, és minden egyéb zárt helyet, ahol sokan megfordulnak.

 

Az ő helyzetük könnyítéséért számos kerületi önkormányzat – néhol civil szervezetekkel együttműködve – önkéntes segítőprogramot szervezett.

 

Körbenéztünk négy budapest kerületben, hogy hogyan is zajlik az önkénteskedés.

 

Limóval ingyenkaja? Ilyen is van!

 

Egy szombat délelőtt a Fidelitas önkénteseivel kezdtünk, mert a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter vezette V. kerületben többek között ők végzik a segítő feladatokat. Az Erzsébet téri polgármesteri hivatal előtt találkoztunk a gyülekező önkéntesekkel, majd miután párfős csapatokra oszlottak, meglepetésünkre a MOL Limo egy Mercedesébe szálltunk be, amit a vállalat ajánlott fel a kerületnek az ételkiszállításokhoz a közösségi autós flottájukból.

 

A KERÜLET SOFŐRT IS KAPOTT AZ AUTÓHOZ, AKI ÉPP EGYEZTETI A MENETRENDET AZ ÖNKÉNTESEKKEL. FOTÓ: VARSÁNYI BENCE / AZONNALI

 

A jelentkező hetven év felettiek számára az önkormányzat által a járvány idejére támogatott melegételt

 

az önkéntesek maszkban és kesztyűben, érintkezésmentesen szállították, a bedobozolt ételt a lakás ajtaja előtt lerakva.

 

ELSŐ MEGÁLLÓNK A DEÁK FERENC UTCÁBAN VOLT, ITT EGY FŐNEK VITTEK ÉTELT, DE EZ MÉG CSAK A NAP ELEJE VOLT, MÉG MAJDNEM HÚSZ CÍMRE KELLETT MENNIE A CSAPATNAK. FOTÓ: VARSÁNYI BENCE / AZONNALI 

 

A kerület sajtóosztályától az Azonnali azt is megtudta, hogy a kormánypárt ifjúsági szervezetének jelentkezőin kívül a polgármesteri hivatal, az óvodák, a bölcsődék, az iskolák, a kerület szociális intézménye és egy nonprofit cég dolgozói is segítenek a veszélyhelyzet alatti ellátásban a kerületben. 

 

Csak a legalapvetőbb élelmiszereket kérik az idősek

 

Budapest VII. kerületében, a DK-s Niedermüller Péter vezette Erzsébetvárosban is önkormányzati dolgozók és önkéntesek végzik a bevásárlást és a csekkek feladását az időseknek, de figyelnek arra is, hogy egyéb módokon könnyítsék a nehéz helyzetűek életét, például rejtvényfüzetet osztanak az otthon ragadt nyugdíjasoknak.

 

Egy hétköznap délelőtt az önkéntesek eligazításán vettünk részt a polgármesteri hivatal üléstermében, majd egy önkormányzati dolgozóval és egy munka mellett önkénteskedő nővel a Damjanich utca felé vettük az irányt.

 

A körfolyosós pesti házba érve egy olyan nénivel találkoztunk, aki legalább olyan felkészült volt, mint amennyire idős:

 

a bevásárlólistát és a pénzt is becsomagolta egy lefertőtlenített műanyagborítékba, amit az előírt távolságot tarva adott át az önkénteseknek.

 

BEVÁSÁRLÓKÖRÚTON A VII. KERÜLET ÖNKÉNTESEI. FOTÓ: VARSÁNYI BENCE / AZONNALI

 

A bevásárlást már nem vártuk meg, mert jelenésünk volt az októberben az ellenzéki összefogás színeiben nyert Pikó András kerületében, a „nyolcban”.

 

AZ SEGÍTSÉGRE SZORULÓK NEM ÉLNEK VISSZA A LEHETŐSÉGGEL, CSAK A LEGFONTOSABB DOLGOKAT KÉRIK AZ ÖNKÉNTES BEVÁSÁRLÓKTÓL. FOTÓ: VARSÁNYI BENCE / AZONNALI

 

Civil háttérrel könnyű!


Józsefvárosban előnnyel indult az önkormányzat az önkéntesprogram szervezésében, mert a tavaly őszi választáson is egy alulról építkező kampányt vittek, így van tapasztalatuk a szervezésben. Az önkormányzatnak ráadásul járványhelyzeten kívül is van egy közösségi részvételi irodája, ők koordinálják az önkénteskedést.

 

JÓZSEFVÁROSI ÖNKÉNTESEK TÁJÉKOZTATNAK A POLGÁRMESTERI HIVATAL ELŐTT KIALAKÍTOTT KÉRELEMLEADÓ PONTNÁL. FOTÓ: VARSÁNYI BENCE / AZONNALI

 

A többi kerületből már ismert feladatokon túl az önkormányzati ügyintézésben is segítenek az önkéntesek, mi például pont akkor találkoztunk velük, amikor a segélykérelmeket adták le a kerület lakói, és hogy a fertőzés kockázatát csökkentsék, a hivatal előtt, kültéren alakítottak ki egy sort, ahol az önkéntesek gyűjtötték össze a kérelmeket.

 

Itt találkoztunk Tiborral, aki a Pikó András által alapított C8 – Civilek Józsefvárosért Civil Társaság tagja a tavalyi önkormányzati választás óta, illetve a Magyar Kétfarkú Kutya Párt „passzivistája” is, így adta magát, hogy ebben az önkéntesprogramban is részt vegyen. Heti 4-8 órát önkénteskedik a heti negyvenórás közösségszervező főállása mellett, és amikor arról kérdeztük, hogy mi volt a legpozitívabb tapasztalata az eddigi önkénteskedése során, a maszkosztást emelte ki, mint mondta a kerület lakosai nagyon hálásak voltak, hogy az önkormányzat vigyáz az egészségükre.

 

Tibortól azt is megtudtuk, hogy

 

Józsefvárosban a maszkviselési szabályok betartatása is az önkéntesek feladata,

 

például a Teleki téri piacon, de nemcsak zárt téren, hanem a kerületi közparkokban is ellenőriznek, és ha kell, felszólítják a maszkot a nyakukban lógatókat a helyes használatra. (Egyébként a maszkviselés nyílt téren nem, csak zárt térben kötelező.) 


És a kutyásokra ki gondol?
 

Másnap a fideszes D. Kovács Róbert Antal kerületébe, Kőbányára látogattunk el, itt nagyjából háromszázan dolgoznak a lakosság segítésén, önkormányzati dolgozók és önkéntesek vegyesen. A bezárt önkormányzati intézmények pedagógusait és technikai személyzetét itt is más, a járványhelyzettel összefüggő területeken foglalkoztatják, mint sok kerületben.

 

Minket viszont kifejezetten az önkéntes kutyasétáltatók érdekeltek, mert

 

sok idős van a kerületben, akik nem tudják a járvány alatt levinni mozogni kedvencüket.

 

Anettel és férjével a Liget téren találkoztunk, és együtt mentünk Pongóért, aki éltes kora ellenére rendkívül aktív, úgyhogy a hosszú séta alatt volt időnk beszélni az önkéntes sétáltatókkal.

 

PONGÓ MÁR NYUGDÍJASNAK SZÁMÍT A KUTYÁK KÖZÖTT, DE ÍGY IS IGÉNYLI A NAPI HÁROM SÉTÁT. FOTÓ: VARSÁNYI BENCE / AZONNALI

 

Anett jelenleg tanul, férjével együtt pedig nagyon szereti a kutyákat, sajátjuk is van. Egyszer hozzájuk került egy kutya, akit több hét után fogott be az utcáról egy helyi állatvédelmi járőrszolgálat, ekkor pedig még jobban megszerették a kutyákat, illetve kapcsolatba kerültek egy másik állatvédő szervezettel is.

 

Ezután már egyértelmű volt, hogy a járványhelyzet alatt jelentkeznek sétáltatónak. A sétáltatás alatt fokozottan figyeltek a biztonsági előírásokra,

 

a maszk, és főleg a kesztyű kifejezetten fontos az önkéntes kutyasétáltatáskor, mert a kutya a szőrén könnyen hazaviheti a gazdájához a vírust.

 

Egy padon söröző bácsi ezt nem igazán értette meg, mert nagyon meg akarta simogatni a kutyát, pedig Anették el is magyarázták neki, hogy máskor persze szabad, de a gazda egészségének érdekében most sajnos nem.

 

Anett azt is elmesélte, hogy annyira megtetszett neki az önkénteskedés, hogy felbátorodva megadta pár környékbeli idős kutyagazdának a számát, hogy ha neadjisten karanténba vagy kórházba kerülnének, akkor tud nekik segíteni a sétáltatásban, aminek az idősek nagyon örültek.

 

NYITÓKÉP: Varsányi Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hetvenöt éve írta alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás