Orosz propagandalapba kezdett írni a Putyin által megtáncoltatott osztrák exkülügyminiszter

Szerző: Petróczi Rafael
2020.05.10. 10:31

A külügyi posztra az FPÖ által jelölt Karin Kneissl a Russia Today hasábjain temeti az európai autóipart.

Orosz propagandalapba kezdett írni a Putyin által megtáncoltatott osztrák exkülügyminiszter
„Ugyanaz a korábbi ausztriai külügyminiszter, Karin Kneissl, akivel Putyin táncolt az esküvőjén, mostantól nálunk publikál”

jelentette be pénteken Twitter-oldalán Margarita Simonyan, a Russia Today főszerkesztője, hogy ki a legújabb igazolásuk.

Ki az a Karin Kneissl?

Az 55 éves Karin Kneissl egyébként sem egy mindennapi karriert tudhat magáénak: mint azt korábban megírtuk, a jogból doktorált Kneissl egy Bécs melletti település önkormányzati képviselőjeként kezdte politikai pályafutását, később egyenesen Ausztria külügyminisztere lett.

HC Strache ibizai botránya után ő volt az egyedüli FPÖ-jelölte miniszter, aki maradt a Sebastian Kurz vezette, alig pár napot megélt kormányban. Ezt Kneissl azzal indokolta, hogy őt hiába az FPÖ jelölte a posztra, ennek ellenére sosem volt FPÖ-tag, így kötelességének érezte, hogy az akkori kormányválsággal terhelt időszakban folytassa munkáját. Posztjáról végül tavaly júniusban, a Kurz-kormány bizalmatlansági indítvánnyal való leváltásakor távozott.

Az osztrák politikusnő legismertebb jelenete azonban nem a külügyminiszteri posztjához, hanem a 2018-ban tartott esküvőjéhez fűződik, ahol

a frissen házasodott Kneissl nem férjével, a vállalkozó Wolfgang Meilingerrel ropta el az első táncot, hanem egyenesen az oda nem csak pár percre benéző Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az esküvőről és a táncról készült, a világsajtót bejárt felvételeket nem más osztotta meg a nyilvánossággal, mint az orosz propagandamédia ékköve, a Russia Today. Így azt is látni rajta, hogy Putyin németül még külön köszöntőbeszédet is mondott az ifjú párnak:

Kneissl és Putyin kapcsolata most új szintre emelkedett azzal, hogy a válási papírokat családon belüli erőszakra hivatkozva benyújtó Kneissl hivatalosan is a Russia Today publicistájának szegődött.

De miről ír az egykori külügyminiszter?

Karin Kneisslnek egész biztosan jól jött az új állás, tekintve, hogy idén áprilisban már nyilvánosan kifakadt nehézzé váló anyagi helyzete miatt: mint írta, bevételei a nullára csökkentek a koronavírus gazdasági hatásai miatt, és az osztrák kormánynak az egyéni vállalkozókat segítő alapjából sem részesült.

Legelső, az RT-n megjelent publicisztikájában Kneissl amellett érvel, hogy a Covid-19 pandémia nem fogja érdemben aláásni az autóipart, így az továbbra is a szabadság és a mobilitás jelképe marad. Kneissl szerint ugyanakkor az autógyártás a jövőben nem Európára, és nem is az Egyesült Államokra fog koncentrálni:

„Évek óta azt jósolom, hogy az autókat az afrikai kontinensen gyárhatják. Afrika az új határ sok autógyártó számára.”

Így aztán az egykori külügyminiszter szerint könnyen előfordulhat, hogy a jövő autóit Kínában fogják tervezni, de Afrikában fogják összeszerelni. És tényleg: a Renault-csoport például már most is gyárttat Daciákat Marokkóban. Kneissl végkövetkeztetése, hogy a koronavírus következtében talán több ipari temetőt is fogunk látni Európa korábbi jelentős ipari területein.

Kneissl egyébként elmondta, nem kíván rendszeresen írni a Russia Today-nek, csak bizonyos témákban szeretne megnyilatkozni. A Russia Today nemzetközi megítélését, hogy a Kreml propagandalapjáról van szó, a volt osztrák külügyminiszter nem kívánta kommentálni.

NYITÓKÉP: Karin Kneissl az esküvőjén táncol Vlagyimir Putyinnal a Russia Today felvételén

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek