A vádlottak padján: Horthy Miklós

2020.05.09. 19:07

Ungváry Krisztián legújabb könyvében a kormányzó mozgásterét és felelősségét boncolgatja 1920 és 1944 között. Felelősségre vonható-e a Horthy a holokauszt miatt? Jogszerűtlen volt-e a világháborúba való belépés? És ha kényszerpályán is mozgott Horthy, államférfiúi teljesítmény-e a sodródás az árral? Könyvrecenzió az Azonnalin!

A vádlottak padján: Horthy Miklós

Újfajta megközelítésben mutatja be Ungváry Krisztián Horthy Miklós kormányzói tevékenységét. A történész ahelyett, hogy sokadszor elismételné a jól ismert érveket pro vagy kontra, témák szerint csoportosítva, illetve kortársak párhuzamos döntésein keresztül mutatja meg, milyen mértékben nem volt kényszerpályán a kormányzó.

Miért kell 2020-ban Horthyról könyvet írni?

A tudomány akkor sem képes összebékíteni vélekedéseinket, ha azok a tényekre vonatkoznak, nem kivétel ez alól a történettudomány sem. Az emberek (akik közé ugye a történészek is tartoznak) között alapvető és tartós különbségek mutatkoznak abban, ahogyan a kockázatokat értékelik és értelmezik, akár a jelenben, akár egy múltbéli szereplő bőrébe bújva. Kiváló példa erre Horthy Miklós kormányzói teljesítménye, ami finoman szólva is, megosztó, értsd: ugyanolyan racionális gondolkodású emberek, ugyanazon tényekből kiindulva egészen más végkövetkeztetésekre jutnak ennek megítélésekor.

Mivel a kommunizmus alatt Horthy tisztelete fel sem merülhetett, a rendszerváltás után lett csak lehetőség az abszolút feketére festett Horthy képet árnyalni. Az azóta eltelt időszak emlékezetpolitikai csatározásai erről szólnak: ha nem éjsötét, a szürke melyik árnyalata legyen a köztudatban a kormányzó személyéhez, politikai teljesítményéhez rendelve?

A kormányzó egy ideális projekciós felület a lövészárkok számára, mert az egyik oldalnak megtestesíti a konzervatív militáns nacionalizmust, és árad belőle az autoritás, míg más vélemények szerint egy mélységesen XIX. századi figura volt a XX. században, aki nem fogta fel az idők szavát, és megpróbált úgy kakaózni esténként a Budai Vár erkélyén, mintha onnan még mindig a Monarchiára tekintene le. Ungváry Krisztián inkább az utóbbiaknak szolgáltat érveket új könyvében, melynek címe: Horthy Miklós – a kormányzó és felelőssége 1920-1944.

Vádiratnak beillő monográfia

A könyv maga nem tartalmaz történettudományi nóvumot, de a téma megközelítése már igen. A kormányzói karrier kronologikus bemutatása helyett a történész különböző témák és események kapcsán elemzi az ellentengernagy lehetőségeit és attitűdjét az adott problémákhoz. Ezek a témák a következők:

+ államfői teljesítmény békeidőben,

+ a háborús évek (különös tekintettel a  szovjetek elleni hadba lépés jogszerűségére és indokoltságára, illetve a német megszállásra),

+ a kormányzó döntései a német megszállás alatt,

+ Horthy fajvédő nézetei.

Ungváry Krisztián ezen fejezetekben rendre amellett érvel: a kormányzó mozgástere közel sem volt olyan korlátozott, kényszerpályán mozgó, mint ahogy azt hívei láttatni szeretnék (ld. Incze Mózes: Horthy Miklós kora című festményét). Ezt egyrészt korabeli dokumentumokkal és jegyzőkönyvekkel támasztja alá, de Horthy kortársainak döntéseivel is: az ugyanolyan korú, és azonos helyzetben lévő finn Mannerheim marsall politikája a Szovjetunióval Ungváry szerint megmutatja, hogy

még egy nagyhatalom árnyékában is van mozgástér, amit egy rátermett politikus ki tud használni,

vagy ha kell, hőssé válik, mint az Alcázar védőinek falangista parancsnoka a spanyol polgárháborúban, aki végighallgatta fia agyonlövését a telefonban, de nem adta fel az erődöt.

Ungváry monográfiájából kirajzolódik egy szenilizmussal küzdő, befolyásolható, tehetségtelen politikus, akinek ideológiája „vulgáris jobboldali előítéletekből tevődik össze”.  

Nem ettől lesz azonban a könyv vádirat: a történész bizonyítékai alapján Horthy jóval korábban tudomást szerzett a zsidók deportálásáról, mint hogy az az emlékezetének feltétlenül kényelmes lehetett, és az eleve antiszemita kormányzó (aki komolyan hitt a Cion bölcseinek jegyzőkönyveiben) országából úgy deportálták a vidéki zsidóságot, ahogyan a szintén szövetséges Romániában, az 1941-ben megszállt Franciaországban, vagy Bulgáriában egyáltalán nem.

Mi vagy ki kényszerítette akkor a kormányzót, és

mit gondolt, mi történik majd hatéves zsidó kislányokkal az eufemizáltan csak „munkatáborként” hivatkozott létesítményekben?

Ha Horthy tehetséges politikus volt, aki ráadásul töretlenül hitt az angolok (és amerikaiak) fölényében, miért nem próbált meg viszontbiztosítást kieszközölni az antanthatalmaktól a visszafoglalt területekre, és miért elégedett meg Hitler garanciájával, ami 1945-re pontosan tudjuk, mennyit ért? 

Természetesen Ungváry Krisztián megadja a kormányzónak az elismerést, amikor az jár neki. Dícséri az előrelátását, amikor Gömbös Gyulát hatástalanítja, vagy Imrédy Bélát kibuktatja.

De a könyv kellemetlen választás elé állítja a Horthy-hívőket:

lehet, hogy a kormányzó kényszerpályán mozgott, az árral való sodródás azonban nem államférfiúi teljesítmény.

Ha viszont önálló aktor volt, akkor felelősséggel tartozik azokért az eseményekért, amik 1920-1944 között Magyarországon lefolytak, a húszas évek gazdasági fellendülése mellett a jogfosztó-jogkorlátozó törvényekért, az ország II. világháborúba való belekormányzásáért, és hogy a döntő pillanatban, amikor fia életével zsarolták, minden emberi együttérzésünk mellett ki kell mondani, hogy az egyenruháról kiderült: jelmez volt csupán. 

BORÍTÓKÉP: Ladislav Luppa / Wikimedia commons 

 
Győri Boldizsár
Győri Boldizsár az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek