+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 8. péntek, 19:44
Már kétszer is kért előkészítő tanulmányt a Nemzeti Oltóanyaggyár megvalósíthatóságáról a kormány, de csak most, a koronavírus-járvány közepette sikerült összehozni erről a megállapodást.

Állítsa elő Magyarország az itthon alkalmazott kötelező és ajánlott védőoltásokat! Ez lenne a legfőbb célja annak, hogy a kormány újraindítaná a hazai oltóanyaggyártást, és létrehozna egy nemzeti oltóanyaggyárat. A projektről Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztériumának vezetője, a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) vezető Müller Cecília országos tisztifőorvos és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora írt alá együttműködési megállapodást pénteken.

 

Bár első hallásra talán újdonságnak hangozhat a koronavírus-járvány alatt, hogy nemzeti oltóanyaggyárat akar Magyarország, a bejelentők maguk sem titkolták, két éve léteznek rá tervek. Kásler Miklós például úgy fogalmazott: előkészületek már történtek a nemzeti oltóanyaggyár kapcsán, abban bízik, ez az új megállapodás újabb lendületet ad majd a folyamatnak. Persze tény, egy ilyen gyár felépítése évek kérdése, de mik voltak az eddigi előkészületek?

 

Előkészítő tanulmányt kértek. Aztán megint.

 

Az biztos, hogy a nemzeti oltóanyaggyár koncepcióját már 2017-ben rebesgették, akkor a Népszava írta meg, szeretne ilyet a kormány, aminek a költségét a cikk 46 milliárd forintra becsülte. A cikk akkor felidézte: bár a múlt század elején több vakcinagyártó üzeme is volt az országnak, jelenleg az egyetlen ilyen magyar gyógyszeripari termék az influenza elleni védőoltás, amit a Fluart Innovative Vaccines Kft. szállít.

 

Ám konkrétum végül két éve jelent meg a projektről: „A  kormány felhívja az emberi erőforrások miniszterét, hogy a nemzetgazdasági miniszterrel és a Debreceni Egyetem szervezetével együttműködve egy előkészítő szakmai tanulmányban vizsgálja meg a Nemzeti Oltóanyaggyár megvalósíthatóságát” – többek közt ez áll a Magyar Közlöny 2018. március 19-ei számában, amelyből hivatalosan is kiderül, a kormány újraindítaná a hazai oltóanyaggyártást.

 

Ebben 2018. augusztus 31-ei határidőt adtak meg többek között arra, hogy vizsgálják meg a piaci környezetet, készítse el a Nemzeti Oltóanyaggyár költséghaszon-elemzését és a megtérülési számításokat, tegyen javaslatot az állami szerepvállalás intézményi hátterére.

 

Úgy tűnik, ebből akkor nem lett semmi, mert még 2018 decemberének közepén egy szinte szóról szóra megegyező kormányhatározat kérte újra az előkészítő tanulmányt. Ekkor viszont már 140 millió forintnyi összeget elkülönítését is kérték a 2019. évre a Debreceni Egyetemnek az előkészítő tanulmány elkészítéséhez a költségek felmerülésének ütemében.

 

Még mindig a 2018-as célokat szeretnék elérni

 

Mint a Debreceni Egyetem írja a most pénteki megállapodásról honlapján, „a szerződés legfőbb célkitűzése a Nemzeti Oltóanyaggyár megvalósításának előkészítéséről szóló, 1685/2018. (XII. 17.) Korm. határozatban foglalt kormányzati célok elérése a hazai ellátásbiztonság érdekében”.

 

Vagyis ez alapján úgy tűnik, tavaly sem sikerült maradéktalanul befejezni az előkészítő tanulmányt a gyárról.

 

Egyébként az egyetem és az NNK megállapodása öt évre szól.

 

Már a nemzeti oltóanyaggyár pilotüzeme is elég lehet a koronavírus ellen

 

A debreceni rektor április végén azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy azt állította egy interjúban: az egyetem saját fejlesztése egy teljesen természetes anyagokra épülő lágypasztilla, amiben – a Mádi Bor Akadémia kutatásai nyomán – a furmint szőlő héjában talált flavonoidokat alkalmazzák, azok ugyanis néhány perc alatt elpusztítják a koronavírust. (Az állítással kapcsolatban viszont mások mellett Duda Ernő virológus is azt mondta az Azonnalinak adott intejrújában, a mádi szőlő nem képes percek alatt elpusztítani a koronavírust.) Ám ugyanebben az adásban Szilvássy a nemzeti oltóanyaggyár kapcsán is beszélt. Mint mondta,

 

„fontos tudni, hogy az oltóanyaggyárnak nem kell meglenni ahhoz, hogy a koronavírus elleni védőoltás meglegyen, ami az egész ország ellátását biztosítani tudja, mert az már a nemzeti oltóanyaggyár pilotüzemében megvalósulhat”.

 

Szilvássy egyébként akkor és a pénteki megállapodáskor is említette: a Fluart Innovative Vaccines Kft. tapasztalatára is épít az egyetem nemzeti oltóanyaggyár kapcsán.

 

Az Azonnali kereste az Emmit, a Miniszterelnökséget és a Népegészségügyi Központot is azzal kapcsolatban, mennyibe kerülhet a beruházás és mikorra lehet kész, de választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk, ahogy pénteken Szilvássy Zoltán rektortól sem volt módunk telefonos interjút kapni. Utóbbi lehetőség helyett mindössze az alábbi mondatot kaptuk az egyetemtől: „a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ közötti megállapodás aláírásáról egyetemünk weboldalán, valamint az Operatív Törzs pénteki összefoglalójából tud tájékozódni”. Az operatív törzs tájékoztatásából viszont érdemi új információ nem derült ki ahhoz képest, amit a felek a megállapodás aláírásakor bejelentettek.

 

FOTÓ: Szigetváry Zsolt / MTI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás