+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 8. péntek, 19:44
Már kétszer is kért előkészítő tanulmányt a Nemzeti Oltóanyaggyár megvalósíthatóságáról a kormány, de csak most, a koronavírus-járvány közepette sikerült összehozni erről a megállapodást.

Állítsa elő Magyarország az itthon alkalmazott kötelező és ajánlott védőoltásokat! Ez lenne a legfőbb célja annak, hogy a kormány újraindítaná a hazai oltóanyaggyártást, és létrehozna egy nemzeti oltóanyaggyárat. A projektről Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztériumának vezetője, a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) vezető Müller Cecília országos tisztifőorvos és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora írt alá együttműködési megállapodást pénteken.

 

Bár első hallásra talán újdonságnak hangozhat a koronavírus-járvány alatt, hogy nemzeti oltóanyaggyárat akar Magyarország, a bejelentők maguk sem titkolták, két éve léteznek rá tervek. Kásler Miklós például úgy fogalmazott: előkészületek már történtek a nemzeti oltóanyaggyár kapcsán, abban bízik, ez az új megállapodás újabb lendületet ad majd a folyamatnak. Persze tény, egy ilyen gyár felépítése évek kérdése, de mik voltak az eddigi előkészületek?

 

Előkészítő tanulmányt kértek. Aztán megint.

 

Az biztos, hogy a nemzeti oltóanyaggyár koncepcióját már 2017-ben rebesgették, akkor a Népszava írta meg, szeretne ilyet a kormány, aminek a költségét a cikk 46 milliárd forintra becsülte. A cikk akkor felidézte: bár a múlt század elején több vakcinagyártó üzeme is volt az országnak, jelenleg az egyetlen ilyen magyar gyógyszeripari termék az influenza elleni védőoltás, amit a Fluart Innovative Vaccines Kft. szállít.

 

Ám konkrétum végül két éve jelent meg a projektről: „A  kormány felhívja az emberi erőforrások miniszterét, hogy a nemzetgazdasági miniszterrel és a Debreceni Egyetem szervezetével együttműködve egy előkészítő szakmai tanulmányban vizsgálja meg a Nemzeti Oltóanyaggyár megvalósíthatóságát” – többek közt ez áll a Magyar Közlöny 2018. március 19-ei számában, amelyből hivatalosan is kiderül, a kormány újraindítaná a hazai oltóanyaggyártást.

 

Ebben 2018. augusztus 31-ei határidőt adtak meg többek között arra, hogy vizsgálják meg a piaci környezetet, készítse el a Nemzeti Oltóanyaggyár költséghaszon-elemzését és a megtérülési számításokat, tegyen javaslatot az állami szerepvállalás intézményi hátterére.

 

Úgy tűnik, ebből akkor nem lett semmi, mert még 2018 decemberének közepén egy szinte szóról szóra megegyező kormányhatározat kérte újra az előkészítő tanulmányt. Ekkor viszont már 140 millió forintnyi összeget elkülönítését is kérték a 2019. évre a Debreceni Egyetemnek az előkészítő tanulmány elkészítéséhez a költségek felmerülésének ütemében.

 

Még mindig a 2018-as célokat szeretnék elérni

 

Mint a Debreceni Egyetem írja a most pénteki megállapodásról honlapján, „a szerződés legfőbb célkitűzése a Nemzeti Oltóanyaggyár megvalósításának előkészítéséről szóló, 1685/2018. (XII. 17.) Korm. határozatban foglalt kormányzati célok elérése a hazai ellátásbiztonság érdekében”.

 

Vagyis ez alapján úgy tűnik, tavaly sem sikerült maradéktalanul befejezni az előkészítő tanulmányt a gyárról.

 

Egyébként az egyetem és az NNK megállapodása öt évre szól.

 

Már a nemzeti oltóanyaggyár pilotüzeme is elég lehet a koronavírus ellen

 

A debreceni rektor április végén azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy azt állította egy interjúban: az egyetem saját fejlesztése egy teljesen természetes anyagokra épülő lágypasztilla, amiben – a Mádi Bor Akadémia kutatásai nyomán – a furmint szőlő héjában talált flavonoidokat alkalmazzák, azok ugyanis néhány perc alatt elpusztítják a koronavírust. (Az állítással kapcsolatban viszont mások mellett Duda Ernő virológus is azt mondta az Azonnalinak adott intejrújában, a mádi szőlő nem képes percek alatt elpusztítani a koronavírust.) Ám ugyanebben az adásban Szilvássy a nemzeti oltóanyaggyár kapcsán is beszélt. Mint mondta,

 

„fontos tudni, hogy az oltóanyaggyárnak nem kell meglenni ahhoz, hogy a koronavírus elleni védőoltás meglegyen, ami az egész ország ellátását biztosítani tudja, mert az már a nemzeti oltóanyaggyár pilotüzemében megvalósulhat”.

 

Szilvássy egyébként akkor és a pénteki megállapodáskor is említette: a Fluart Innovative Vaccines Kft. tapasztalatára is épít az egyetem nemzeti oltóanyaggyár kapcsán.

 

Az Azonnali kereste az Emmit, a Miniszterelnökséget és a Népegészségügyi Központot is azzal kapcsolatban, mennyibe kerülhet a beruházás és mikorra lehet kész, de választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk, ahogy pénteken Szilvássy Zoltán rektortól sem volt módunk telefonos interjút kapni. Utóbbi lehetőség helyett mindössze az alábbi mondatot kaptuk az egyetemtől: „a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ közötti megállapodás aláírásáról egyetemünk weboldalán, valamint az Operatív Törzs pénteki összefoglalójából tud tájékozódni”. Az operatív törzs tájékoztatásából viszont érdemi új információ nem derült ki ahhoz képest, amit a felek a megállapodás aláírásakor bejelentettek.

 

FOTÓ: Szigetváry Zsolt / MTI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ingyen adunk húsz lélegeztetőgépet a Türk Tanács egyik oszlopos tagjának.

Több mint bruttó 7,5 milliárdot költött a kormány az elmúlt négy évben nemzeti konzultációkról? Melyik volt a legdrágább közülük? Ez is kiderül a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közölt összesítésből.

Több ellenzéki pártnak sem tetszett, hogy a Fidesz feltételeket szabna a közös uniós hitelfelvétel támogatásához. De miért nem szavazott akkor erről a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP sem? Megkérdeztük.

Viktar Babarika és Valerij Capkala mind a belarusz establishmentből kiugorva indult Lukasenka ellen elnökjelöltként, de a hatóságok ott gáncsolják őket, ahol tudják.

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

A Magyarországon is népszerű tévéműsor sztárja, Grant Imahara 49 éves volt.

Egész Kelet-Európát és a Balkánt kiosztotta a német viccpárt EP-képviselője, hogy aztán az Európai Bizottság felelősségét kapargassa meg.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás