+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence & Techet Péter
2020. május 7. csütörtök, 21:30
A horvátok szekrényeiben is sok könyv és térkép van, amelyen sokkal nagyobb Horvátország, mint a mai, írta Zoran Milanović.

Egy földgömb képével kívánt sok szerencsét a történelemből érettségizőknek Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon, csakhogy a glóbuszon még a Trianon előtti Nagy-Magyarország szerepel.

 

;

 

Ez a csütörtökön Zoran Milanović horvát elnöknek is szemet szúrt, aki szintén a közösségi oldalán reagált Orbán jókívánságára. Szerinte

 

a horvátok szekrényeiben is sok könyv és térkép van, amelyen sokkal nagyobb Horvátország, mint a mai, de ő mindig azt mondja a horvát diákoknak, hogy ne terjesszék és ne rakják ki a Facebook-profiljaikra, mert nem relevánsak

 

és nem is hatékonyak ma, csak végtelenül idegesítik a szomszédaikat. Milanović azzal zárja a bejegyzését, hogy „tanuljunk a történelemből, de tekintsünk a jövőbe.” Milanović kiemelte azt is, hogy Magyarország szomszédos baráti ország, de „az utóbbi időben mindig meg-megjelenik egyfajta térképmánia”. 

 

FOTÓ: ZORAN MILANOVIĆ / FACEBOOK

 

A szocdem Milanović egyébként a fasiszta usztasák köszöntését, a Za dom spremni-t is elveti, nemrég el is hagyott emiatt egy megemlékezést Szlavóniában. 

 

Mint emlékezetes: tavaly a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján a budapesti kormány nemzetközi kommunikációját megvalósító Twitter-fiókon jelent meg egy Nagy-Magyarország térkép, amin aztán ki is akadt a zágrábi külügyminisztérium.

 

Nem a horvát elnök reagált egyébként először a képre: Ludovic Orban román jobboldali miniszterelnök szerdán már szükségét érezte, hogy reagáljon erre, miután a román sajtó rákérdezett nála Orbán posztjára. A politikus a következő román közmondással válaszolt: „Éhes veréb lisztről álmodik.” A román Newsweek megjegyzi, sok román kommentelő el is kezdett reagálni a magyar miniszterelnök posztjára, például a román hadsereg 1919-es budapesti bevonulására emlékeztetve Orbánt. A cikk írója szerint a bejegyzést kísérő szöveget felhívásként is lehet értelmezni Erdély visszafoglalására, Orbán pedig szándékosan fogalmazott kétértelműen, hogy helyt adjon a találgatásoknak.

 

FRISSÍTÉS (22:10): A szlovén elnök is kiakadt a posztra, mint mondta, fel is fogja hozni az esetet Áder Jánossal való legközelebbi találkozóján. Szlovéniában egyébként pártpolitikai törésvonalak mentén értelmezik Orbán jókívánságait: mivel a kormányzó SDS-t a Fidesz kampányolással és médiával is segíti, így nem meglepő, hogy sem Janez Janša miniszterelnök, sem a szlovén külügyminisztérium nem tartja nagy ügynek a posztot, utóbbi szerint érteni kell a kontextust, ami a történelemérettségi, és amennyiben nincs revizionista szándék mögötte, úgy ők nem kommentálnak történelmi térképeket. Az ellenzék ellenben azt várta volna a külügyminisztériumtól, hogy kérje ki magának Orbán posztját, hogy „megmutassa, a szlovén kormány nem Orbán bábja”.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás