+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence & Techet Péter
2020. május 7. csütörtök, 21:30
A horvátok szekrényeiben is sok könyv és térkép van, amelyen sokkal nagyobb Horvátország, mint a mai, írta Zoran Milanović.

Egy földgömb képével kívánt sok szerencsét a történelemből érettségizőknek Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon, csakhogy a glóbuszon még a Trianon előtti Nagy-Magyarország szerepel.

 

;

 

Ez a csütörtökön Zoran Milanović horvát elnöknek is szemet szúrt, aki szintén a közösségi oldalán reagált Orbán jókívánságára. Szerinte

 

a horvátok szekrényeiben is sok könyv és térkép van, amelyen sokkal nagyobb Horvátország, mint a mai, de ő mindig azt mondja a horvát diákoknak, hogy ne terjesszék és ne rakják ki a Facebook-profiljaikra, mert nem relevánsak

 

és nem is hatékonyak ma, csak végtelenül idegesítik a szomszédaikat. Milanović azzal zárja a bejegyzését, hogy „tanuljunk a történelemből, de tekintsünk a jövőbe.” Milanović kiemelte azt is, hogy Magyarország szomszédos baráti ország, de „az utóbbi időben mindig meg-megjelenik egyfajta térképmánia”. 

 

FOTÓ: ZORAN MILANOVIĆ / FACEBOOK

 

A szocdem Milanović egyébként a fasiszta usztasák köszöntését, a Za dom spremni-t is elveti, nemrég el is hagyott emiatt egy megemlékezést Szlavóniában. 

 

Mint emlékezetes: tavaly a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján a budapesti kormány nemzetközi kommunikációját megvalósító Twitter-fiókon jelent meg egy Nagy-Magyarország térkép, amin aztán ki is akadt a zágrábi külügyminisztérium.

 

Nem a horvát elnök reagált egyébként először a képre: Ludovic Orban román jobboldali miniszterelnök szerdán már szükségét érezte, hogy reagáljon erre, miután a román sajtó rákérdezett nála Orbán posztjára. A politikus a következő román közmondással válaszolt: „Éhes veréb lisztről álmodik.” A román Newsweek megjegyzi, sok román kommentelő el is kezdett reagálni a magyar miniszterelnök posztjára, például a román hadsereg 1919-es budapesti bevonulására emlékeztetve Orbánt. A cikk írója szerint a bejegyzést kísérő szöveget felhívásként is lehet értelmezni Erdély visszafoglalására, Orbán pedig szándékosan fogalmazott kétértelműen, hogy helyt adjon a találgatásoknak.

 

FRISSÍTÉS (22:10): A szlovén elnök is kiakadt a posztra, mint mondta, fel is fogja hozni az esetet Áder Jánossal való legközelebbi találkozóján. Szlovéniában egyébként pártpolitikai törésvonalak mentén értelmezik Orbán jókívánságait: mivel a kormányzó SDS-t a Fidesz kampányolással és médiával is segíti, így nem meglepő, hogy sem Janez Janša miniszterelnök, sem a szlovén külügyminisztérium nem tartja nagy ügynek a posztot, utóbbi szerint érteni kell a kontextust, ami a történelemérettségi, és amennyiben nincs revizionista szándék mögötte, úgy ők nem kommentálnak történelmi térképeket. Az ellenzék ellenben azt várta volna a külügyminisztériumtól, hogy kérje ki magának Orbán posztját, hogy „megmutassa, a szlovén kormány nem Orbán bábja”.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az alkotmánybíróság elnöke külön leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására.

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben, nem Budapesten.

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

Átlagosan 4-5 bőröndnyi koszos ruhát visz magával a Fehér Házba, hogy miközben ő az amerikai elnökkel tárgyal, kimossák neki.

Kancának nevezte feleségét, egy bárány megrontásával vádolta meg a képviselőt.

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás