Ismét több a gyógyult, mint az új fertőzött

Szerző: Galavits Patrik
2020.05.07. 07:48

Egymás után a harmadik napon gyógyultak ki többen a koronavírus-fertőzésükből, mint ahány új fertőzést regisztráltak. Hirtelen pedig elkezdtünk sokat tesztelni is.

Ismét több a gyógyult, mint az új fertőzött

Tegnap óta 39 új pozitív magyarországi koronavírusos esetet tartanak számon a statisztikák – derül ki a hivatalos tájékoztató oldal ma reggeli híréből. Ezzel a beazonosított fertőzöttek száma 3150-re emelkedett, de jó hír, hogy

az előző két naphoz hasonlóan ezúttal is több a gyógyultak száma: az ő számuk 42-vel emelkedett szerda óta, így összesen már 801 ilyen esetről tudunk.

Az aktív fertőzöttek 1966-an vannak, 63 százalékuk budapesti.

Csütörtökre tíz idős, krónikus beteg hunyt el, ezzel 383-ra emelkedett a koronavírus itthoni halálos áldozatainak száma. A szerdai 964-hez képest a kórházban ápoltak csütörtökön néggyel többen lettek, lélegeztetőgépre pedig ugyanúgy 50 embernek van szüksége.

Mivel Magyarország továbbra is a legkevesebbet tesztelők között van, a hivatalos adatokhoz képest jelentős eltérések is lehetnek, mindenesetre jó hír, hogy szerdáról csütörtökre elkezdtünk hirtelen sokat tesztelni:

több, mint hétezer koronavírus-tesztet készítettek az elmúlt napon, míg előtte csupán két-háromezer teszt született naponta.

Ez összefügg azzal, hogy a kormányzat is felismerte a tömeges tesztelés fontosságát, holott, mint az Azonnalin is írtuk, Magyarország mindeddig Európa sereghajtói között volt a népességarányos tesztelések számában, áprilisban pedig a tömeges tesztelést követelőket még a közmédia vádolta álhírterjesztéssel.

A tájékoztató oldal kiemeli, hogy a járvány elleni védekezés a második szakaszába lépett, a cél jelenleg az, hogy „szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet”, de mivel a vírus továbbra is terjed, el kell kerülni a járvány berobbanását, ezért Budapesten és Pest megyében egyelőre életben maradnak a kijárási korlátozások.

Világszerte több, mint 260 ezer halálos áldozata és 3,8 millió fertőzöttje van jelenleg a koronavírusnak. A fertőzésből a hivatalos adatok szerint 1,3 millióan gyógyultak ki.

NYITÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek