A kormány akkor sem hibátlan, ha fideszes – Gulyás Gergely az Azonnalinak az Isztambuli Egyezményről

2020.05.07. 12:47

A kormányinfón a minisztertől azt kérdeztük, miért írta alá a kormány hat éve az Isztambuli Egyezményt, ha mára már alkotmányellenesnek találja azt, arra a kérdésünkre viszont már csak kioktatást kaptunk, hogy a vidéki megyékről miért nem közölnek Budapesthez és Pest megyéhez hasonló, részletes adatokat a koronavírussal kapcsolatban.

A kormány akkor sem hibátlan, ha fideszes – Gulyás Gergely az Azonnalinak az Isztambuli Egyezményről
Fedje a kérdező felkészületlenségét jótékony homály

– ezt válaszolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Azonnali azzal kapcsolatos kérdésére a csütörtöki kormányinfón, hogy Budapesttel és Pest megyével ellentétben – ahol a kormányzati koronavírus-tájékoztató honlap részletes adatokat is közöl az aktív fertőzöttek, gyógyultak és elhunytak számáról – a többi vidéki megyére vonatkozóan nem látható ilyen bontás, az összes vidéki megyét egy kalap alá veszik.

Arról, hogy ez miért komoly probléma, kedden már írtunk az Azonnalin: vannak ugyanis vidéki megyék – például Fejér, Zala, vagy Komárom-Esztergom, ahol a kormány feloldotta a kijárási korlátozásokat, holott ezek a területek népességarányosan fertőzöttebbek Pest megyénél, ahol pedig maradtak a korlátozások.

Azzal pedig, hogy a kormány nem közöl részletes fertőzöttségi adatokat a vidéki megyékről, csak torz adatokat kapunk:

Vas megyében már április közepe óta nem emelkedett például a fertőzésszám, miközben Zalában pár nap alatt 140 fölé ugrott, Fejérben pedig már 312-nél jár a fertőzöttek száma. Csakhogy a kormányzati honlap az aktív fertőzöttekről, a halálozásokról és a gyógyultak számáról nem közöl regionális adatokat, azt Budapestre és Pest megyére, valamint az összes többi vidéki megyékre bontja csak le.

A miniszter azonban nem akarta megérteni az Azonnali ezzel kapcsolatos kérdését, miszerint miért nem állnak rendelkezésre a vidéki megyék fertőzöttségéről is részletes adatok: úgy válaszolt, a kérdező felkészületlen, hiszen a megyénkénti adatok már több hete rendelkezésre állnak – holott ez nem igaz, a kormányzati honlap megyénként csak kumulált fertőzésszámot mutat, de a megyénkénti gyógyultak, halálozások és aktív fertőzöttek számát már nem.

Az Azonnali ezen felül még kíváncsi volt arra is, hogy miért írta alá a magyar kormány 2014-ben a nők elleni erőszak ellen fellépő Isztambuli Egyezményt, ha azt idénre már egyenesen alkotmányellenesnek találják. Ezzel kapcsolatban Navracsics Tibor akkori közigazgatási igazságügyi miniszter azt mondta az Azonnalinak: nem merültek fel az aláíráskor alkotmányossági aggályok. Gulyás Gergely kérdésünkre a kormányinfón azt mondta erről:

„azért jó, hogy Magyarország parlamentáris demokrácia, mert a kormány akkor sem hibátlan, ha polgári erők alkotják”,

így a parlament egy helytelen döntést felül tud bírálni. Ettől függetlenül úgy vélte, pártja álláspontja erről mindig ugyanaz volt: minden olyan kezdeményezéssel egyetértenek, amely a nők testi és lelki épségét garantálja, sőt, sokat ezek közül pont a Fidesz-kormányok alatt vezettek be.

A magyar jogrendben pedig már megvannak ezek a garanciák, és sokszor szigorúbbak is, mint amit az Isztambuli Egyezmény megkíván – ecsetelte. A kormány az egyezményben jelenlévő „genderszemlélettel” nem ért egyet, ugyanis álláspontjuk szerint az emberek vagy férfinak, vagy nőnek születnek. Hozzátette: rosszindulatú csúsztatás azt állítani, hogy a Fidesz ettől még ne lépne fel a nők elleni erőszakkal szemben, csakhogy „a liberális genderszemlélet meghonosítása nem történhet meg”, ez ellentétes a kormány álláspontjával.

Mégis mehetnek a budapestiek a vidéki nyaralóba

Elkezdődött a járvány elleni védekezés második szakasza, a fertőzés lassul az elmúlt napok adatai alapján. A területi különbségek azonban továbbra is fennálnak, döntően a fővárosban vannak új fertőzések. Ugyanakkor a budapestiek vidékre utazásával kapcsolatban azt mondta, elhagyhatják a fővárost. Korábban Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és az operatív törzs is ezzel ellentétesen fogalmazott.

Gulyás szerint az önkormányzatokkal folyamatos a kommunikáció és az együttműködés is biztosított – a miniszter egyúttal reagált Karácsony Gergely Facebookon közzétett levelére, amiben a főpolgármester arra utalt, hogy Budapesten is érdemes lenne lazítani a korlátozásokon.

Gulyás Gergely szerint a kormány nyitott arra, hogy egyeztessen erről, csak ezt Karácsony akkor valamilyen formában – e-mailben, nyílt levélben, drótpostán – tegye nyilvánvalóvá.

A Fővárosi Fejlesztések Tanácsa pedig Fürjes Balázs tájékoztatása szerint májusban vagy júniusban ülhet össze újra.

Több lesz a közfoglalkoztatott, átképzéseket indítanak

Háromezer vállalkozás és 44 ezer állás megtartására vállaltak kötelezettséget vállalkozások – így indult a kormány gazdaságvédelmi akciótervének támogatási programja. Az EU 800 ezer eurós felső küszöbbel beruházási segítséget is nyújt a vállalkozásoknak – ezekből 50 milliárd forintot már most ki tud fizetni a kormány, a keretet a vállalkozások már most túljegyezték.

Arról is többet tudtunk meg, hogyan kívánja a kormány a lehető legalacsonyabban tartani a munkanélküliségi adatokat:

emelni fogják a közfoglalkoztatottak keretszámát, átképzést és felnőttképzést fog biztosítani az állam, valamint emelik a szerződéses honvédek számát.

A kormány célja Gulyás szerint ezzel a munkaerőpiaci igények mielőbbi kielégítése, és hogy az álláskeresési járadék három hónapig tartó folyósítása alatt mindenki találjon magának munkát.

Gulyás a járványügyi védekezéssel kapcsolatban az alábbi kérdésekre válaszolt:

+ Mi lesz a nagy számban beszerzett lélegeztetőgépek sorsa? (ilyenből Magyarország 15 ezret rendelt): Örülünk, hogy sok lélegeztetőgépet tudtunk beszerezni, hiszen alig van olyan tudományos vélemény, amely ne valószínűsíteni egy második hullám megjelenését, ameddig nincs vakcina. Gulyás szerint ez legkésőbb ősszel jöhet, addig pedig annyi gépet kell beszerezni, hogy elég legyen, ha tömeges megbetegedésekre kerülne sor.

Miért segíti a járvány elleni küzdelmet, hogy meghosszabbították a közérdekű adatigénylések határidejét? Gulyás szerint

szomorú azt látni, hogy miközben a kórházak a járvány elleni küzdelemmel vannak elfoglalva, sokan tőlük kértek tömegesen közérdekű adatokat.

Ez normál helyzetben helyes lenne, de járványhelyzetben másodlagos.

Milyen járványügyi helyzet mellett vonnák vissza a veszélyhelyzetet? Erről nem a kormány, hanem az Országgyűlés dönthet, mondta Gulyás Gergely (pedig az Alaptörvény 54. cikke szerint ez egyértelműen a kormány hatásköre – a szerk.). De ameddig rendkívüli eszközökre szükség van, addig a veszélyhelyzetet fenn kell tartani, az indokoltnál viszont egy nappal sem tovább fog ez élni.

Van-e menetrend arra, hogy mikor állítsák vissza a felszabadított kórházi ágyakat? Igen, és a prioritás az, hogy először az alap, majd a járóbeteg-ellátás álljon helyre. Az egészségügy felkészítése az esetleges tömeges megbetegedésekre pedig sikeres volt.

Itt a május, egyre többen már a vakációjukat terveznék, mit üzen nekik a kormány?

A belföldi turizmussal kapcsolatosan: vidéken az élet már újraindult, így a belföldi turizmus legkésőbb júniusban, de akár már hamarabb újból elkezdődhet. Rengeteg szép hely van Magyarországon, ráadásul aki belföldön utazik, az magyar munkahelyeket ment meg – biztatta a magyarokat Szentkirályi Alexandra.

A külföldi turizmussal kapcsolatban: a járványhelyzet még fennáll külföldön is, a legtöbb országban csak most kezdik el az enyhítéseket. Aki már lefoglalta a külföldi utazását nyárra,

az reménykedjen, hogy július-augusztusra már tud utazni, de ma ezt felelősséggel még nem lehet állítani.

A légiforgalom újraindulásával kapcsolatban: ha valaki repülőgéppel érkezik az országba, indokolt számára a kéthetes karantén. Vizsgálják, hogy erre meddig lesz szükség, de egyelőre még mindenképpen.

Pénzről és gazdaságról:

Az Európai Bizottság szerint idén a magyar gazdaság 7 százalékkal zsugorodik, a kormány eddig 2-3 százalékot prognosztizált: „Össznépi tippjáték zajlik” ebben a miniszter szerint, de megértőek az előrejelzésekkel, hiszen számtalan bizonytalansági tényező van abban, hogy mekkora lesz a recesszió. Az egész EU-ban is 7,5 százalékos visszaesést saccolnak, 5 százalék alatt pedig egy ország lesz csak. A magyar kormány optimistább, de nem vitás, hogy nagyok a károk. Ugyanakkor az emberélet védelme a legfontosabb, ezért akár nagyobb recessziót is felvállalnak.

Gáncsolja-e az ellenzék a kormányt a következő hétéves költségvetéssel kapcsolatban Brüsszelben? Ennek túl sok hatása nincsen, hiszen erről az állam- és kormányfők döntenek csak, míg az Európai Parlamentnek az egész folyamat végén kell csak jóváhagynia a büdzsét. Ugyanakkor az „áskálódással” Gulyás szerint az ellenzék rontja az ország pozícióit, de nem olyan mértékben, hogy ezt a magyar kormány és a miniszterelnök ne tudja ellensúlyozni.

A külpolitikáról:

A Freedom House jelentése szerint Magyarország átcsúszott a hibrid rezsimek kategóriájába, mit szólnak ehhez? Kár ennek túlzott komolyságot tulajdonítani, hiszen

a Freedom House is kezd átcsúszni a civil szervezetek közül a pártpolitikai aktorok sorába, liberális elveket képvisel és Soros irányítása alatt áll

– mondta Gulyás, aki szerint nincs diktatúra ott, ahol szabadon lehet diktatúrát kiáltani.

Mikor kell felvennie a kormánynak a kesztyűt a magyarellenes megszólalásokat durrogtató román államelnök ellen? Olyan mértékben kell konfrontálódnunk, ami még érdekében áll a határon túli magyaroknak. Külön felháborító, hogy Klaus Johannis soviniszta, gyűlöletkeltő kampányt folytat a magyarok ellen, akik – jobbhíján – rá szavaztak nagy többségben az elnökválasztáson, mondta a miniszter. Ettől függetlenül a kormány érdekelt a jó román-magyar viszonyban, mondta Gulyás.

BORÍTÓKÉP: Szentkirályi Alexandra / Facebook

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől
Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek