+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 5. kedd, 16:06
Nemcsak a Jobbiknak nem volt látszólag álláspontja az Isztambuli Egyezmény elutasításáról, a Mi Hazánk sem nyomott igent vagy nemet, inkább tartózkodtak. Elmondjuk, miért, ahogy azt is, hogy melyik fideszes politikusnak nem sikerült jó gombot nyomnia kedden.

Koronavírus-járvány ide vagy oda, a kormánypártoknak kedden máris sikerült elfogadnia az Isztambuli Egyezményt elítélő, KDNP-s politikusok által hétfőn benyújtott javaslatokat. Mivel ez maga volt a papírforma, ezért sokkal érdekesebb kérdés, hogy vajon miért nem szavaztak egyáltalán a nyilatkozatról a jobbikosok, míg a Fidesznél is radikálisabb Mi Hazánk képviselői miért csak tartózkodtak az ügyben. Megkérdeztük!

 

Mi ez az egész egyezmény?

 

Mint hétfőn beszámolt róla az Azonnali,

 

a nők és a családon belüli erőszak megelőzését szorgalmazó nyilatkozathoz Magyarország a Fidesz kormányzása alatt, 2014-ben csatlakozott.

 

Viszont ahhoz, hogy kötelező erővel bírjon az egyezmény egy országban, jelen esetben nem elég a kormánynak aláírnia, hanem a parlamentnek ratifikálnia is kell azt, átültetve a rendelkezéseit a magyar jogrendbe. Ezt az ellenzék évek óta követeli, ám a kormánypártok – így most a nyilatkozatban a KDNP is – egyebek mellett azzal érvelnek ellene: az egyezmény a genderszemlélet kötelező érvényesítését írja elő, vagyis a társadalmi nem definícióján alapuló megközelítést ír elő rendelkezéseinek átültetése során. (Arról, hogy az egyezmény ratifikálása önmagában miért nem segítene érdemben a nők elleni erőszak kezelésén, és mi az, ami viszont igen, itt írt az Azonnali.)

 

A genderszemlélet mint kifogás csak politikai hangulatkeltés a Jobbik szerint

 

Az elutasító nyilatkozatról annak címe miatt nem szavaztunk – mondta az Azonnalinak Farkas Krisztina, a Jobbik szóvivője és sajtófőnöke, aki
szerint a párt is elkötelezett az Isztambuli Egyezmény ratifikálása mellett. A dokumentum címe ugyanis egész pontosan az alábbi volt: „A gyermekek és nők védelmének fontosságáról, valamint az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozás elutasításáról”.

 

Vagyis ha a Jobbik nemet nyom erre, azzal ugyan kifejezi, hogy nem szeretnék elutasítani az egyezményt, de akkor egyúttal nemet nyomnak a „gyermekek és nők védelmének fontosságáról” részre is, azaz fideszes csapdát sejtenek.

 

Igennel pedig azért nem szavaztak volna, mert akkor meg az egyezményt utasítják el, amit ugye nem szeretnének. A kérdésre, hogy ez nemcsak túlkombinálása-e a kérdésnek, mikor egyértelmű a nyilatkozat lényege, a Jobbik sajtófőnöke úgy válaszolt,

 

nem, ez szövegértés kérdése.

 

A felvetésre, hogy a kormány szerint a genderszemlélet elfogadását jelentené az egyezmény ratifikálása, úgy válaszolt Farkas Krisztina: ez politikai hangulatkeltés csak, sokkal fontosabb a nők és gyermekek elleni erőszak kérdése ennél. Egyébként a jobbikos Varga-Damm Andrea is arról beszélt a parlamentben kedden: a megállapodást fenntartásokkal is aláírhatja egy állam, jelezve, milyen passzusokat nem kíván átültetni jogrendjébe.

 

Hogyhogy tartózkodott a kérdésben a Fidesznél is radikálisabb Mi Hazánk?

 

„Egyetértünk azzal, hogy a gendersoviniszta Isztambuli Egyezményt ne ratifikálja a magyar parlament. Ugyanakkor maga a KDNP politikai nyilatkozata egy semmitmondó és önfényező aktus a kormányzat részéről”

 

– nyilatkozta az Azonnali megkeresésére Dúró Dóra független országgyűlési képviselő, aki a Mi Hazánk politikusa. A kérdésre, hogy miért nem írtak akkor egy másik elutasító nyilatkozatot, úgy válaszolt: ismerve a Fidesz-KDNP hozzáállását az ellenzéki javaslatokhoz, nem fűztek volna túl sok reményt annak elfogadásához. A politikus arról beszélt, szerintük a büntetőtörvénykönyvet kellene szigorítani az ügyben. Így ha a Mi Hazánkon múlna, azok esetén, akik nők vagy gyermekek életére törnek, a szibériai bérrabtartást is indokoltnak tartanák, mert a jelenlegi börtönviszonyok nem elég elrettentőek.

 

Dúró Dóra kritizálta azt is, hogy „mind a Fidesz, mind a balliberális tömb mélyen hallgat a családon belüli erőszak legelterjedtebb és legbrutálisabb formájáról, amelyben az áldozat a legártatlanabb és legvédtelenebb: az abortuszról”. Példaként hozta, hogy a kormány a veszélyhelyzet idején is a legszükségesebb – vagyis továbbra is elvégezhető – egészségügyi beavatkozások között említette a terhesség-megszakítást is egy rendeletben. A Mi Hazánk ugyanakkor bűncselekménnyé nem tenné az abortuszt, ehhez nem jó eszköz a Btk-szigorítás szerintük, a jó eszköz szerintük tudatosítani az emberekben, hogy mi történik valójában a terhességmegszakítás alatt.

 

Volt, aki félrenyomott

 

A szavazásba egyébként egy baki is belecsúszott,

 

a fideszes Pócs János véletlenül az ellenzéki képviselők többségével együtt nemmel szavazott az elutasító nyilatkozat elfogadására,

 

de mint a Fidesz-frakció sajtóosztályától megtudta az Azonnali, ez csak hiba volt, Pócs azóta jelezte eredeti szándékát, vagyis a javaslat elfogadását.

 

FOTÓ: Jobbik Magyarországért Mozgalom / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás