Miért nem szavazott a Jobbik az Isztambuli Egyezményt elutasító nyilatkozatról?

Szerző: Hutter Marianna
2020.05.05. 16:06

Nemcsak a Jobbiknak nem volt látszólag álláspontja az Isztambuli Egyezmény elutasításáról, a Mi Hazánk sem nyomott igent vagy nemet, inkább tartózkodtak. Elmondjuk, miért, ahogy azt is, hogy melyik fideszes politikusnak nem sikerült jó gombot nyomnia kedden.

Miért nem szavazott a Jobbik az Isztambuli Egyezményt elutasító nyilatkozatról?

Koronavírus-járvány ide vagy oda, a kormánypártoknak kedden máris sikerült elfogadnia az Isztambuli Egyezményt elítélő, KDNP-s politikusok által hétfőn benyújtott javaslatokat. Mivel ez maga volt a papírforma, ezért sokkal érdekesebb kérdés, hogy vajon miért nem szavaztak egyáltalán a nyilatkozatról a jobbikosok, míg a Fidesznél is radikálisabb Mi Hazánk képviselői miért csak tartózkodtak az ügyben. Megkérdeztük!

Mi ez az egész egyezmény?

Mint hétfőn beszámolt róla az Azonnali,

a nők és a családon belüli erőszak megelőzését szorgalmazó nyilatkozathoz Magyarország a Fidesz kormányzása alatt, 2014-ben csatlakozott.

Viszont ahhoz, hogy kötelező erővel bírjon az egyezmény egy országban, jelen esetben nem elég a kormánynak aláírnia, hanem a parlamentnek ratifikálnia is kell azt, átültetve a rendelkezéseit a magyar jogrendbe. Ezt az ellenzék évek óta követeli, ám a kormánypártok – így most a nyilatkozatban a KDNP is – egyebek mellett azzal érvelnek ellene: az egyezmény a genderszemlélet kötelező érvényesítését írja elő, vagyis a társadalmi nem definícióján alapuló megközelítést ír elő rendelkezéseinek átültetése során. (Arról, hogy az egyezmény ratifikálása önmagában miért nem segítene érdemben a nők elleni erőszak kezelésén, és mi az, ami viszont igen, itt írt az Azonnali.)

A genderszemlélet mint kifogás csak politikai hangulatkeltés a Jobbik szerint

Az elutasító nyilatkozatról annak címe miatt nem szavaztunk – mondta az Azonnalinak Farkas Krisztina, a Jobbik szóvivője és sajtófőnöke, aki
szerint a párt is elkötelezett az Isztambuli Egyezmény ratifikálása mellett. A dokumentum címe ugyanis egész pontosan az alábbi volt: „A gyermekek és nők védelmének fontosságáról, valamint az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozás elutasításáról”.

Vagyis ha a Jobbik nemet nyom erre, azzal ugyan kifejezi, hogy nem szeretnék elutasítani az egyezményt, de akkor egyúttal nemet nyomnak a „gyermekek és nők védelmének fontosságáról” részre is, azaz fideszes csapdát sejtenek.

Igennel pedig azért nem szavaztak volna, mert akkor meg az egyezményt utasítják el, amit ugye nem szeretnének. A kérdésre, hogy ez nemcsak túlkombinálása-e a kérdésnek, mikor egyértelmű a nyilatkozat lényege, a Jobbik sajtófőnöke úgy válaszolt,

nem, ez szövegértés kérdése.

A felvetésre, hogy a kormány szerint a genderszemlélet elfogadását jelentené az egyezmény ratifikálása, úgy válaszolt Farkas Krisztina: ez politikai hangulatkeltés csak, sokkal fontosabb a nők és gyermekek elleni erőszak kérdése ennél. Egyébként a jobbikos Varga-Damm Andrea is arról beszélt a parlamentben kedden: a megállapodást fenntartásokkal is aláírhatja egy állam, jelezve, milyen passzusokat nem kíván átültetni jogrendjébe.

Hogyhogy tartózkodott a kérdésben a Fidesznél is radikálisabb Mi Hazánk?

„Egyetértünk azzal, hogy a gendersoviniszta Isztambuli Egyezményt ne ratifikálja a magyar parlament. Ugyanakkor maga a KDNP politikai nyilatkozata egy semmitmondó és önfényező aktus a kormányzat részéről”

– nyilatkozta az Azonnali megkeresésére Dúró Dóra független országgyűlési képviselő, aki a Mi Hazánk politikusa. A kérdésre, hogy miért nem írtak akkor egy másik elutasító nyilatkozatot, úgy válaszolt: ismerve a Fidesz-KDNP hozzáállását az ellenzéki javaslatokhoz, nem fűztek volna túl sok reményt annak elfogadásához. A politikus arról beszélt, szerintük a büntetőtörvénykönyvet kellene szigorítani az ügyben. Így ha a Mi Hazánkon múlna, azok esetén, akik nők vagy gyermekek életére törnek, a szibériai bérrabtartást is indokoltnak tartanák, mert a jelenlegi börtönviszonyok nem elég elrettentőek.

Dúró Dóra kritizálta azt is, hogy „mind a Fidesz, mind a balliberális tömb mélyen hallgat a családon belüli erőszak legelterjedtebb és legbrutálisabb formájáról, amelyben az áldozat a legártatlanabb és legvédtelenebb: az abortuszról”. Példaként hozta, hogy a kormány a veszélyhelyzet idején is a legszükségesebb – vagyis továbbra is elvégezhető – egészségügyi beavatkozások között említette a terhesség-megszakítást is egy rendeletben. A Mi Hazánk ugyanakkor bűncselekménnyé nem tenné az abortuszt, ehhez nem jó eszköz a Btk-szigorítás szerintük, a jó eszköz szerintük tudatosítani az emberekben, hogy mi történik valójában a terhességmegszakítás alatt.

Volt, aki félrenyomott

A szavazásba egyébként egy baki is belecsúszott,

a fideszes Pócs János véletlenül az ellenzéki képviselők többségével együtt nemmel szavazott az elutasító nyilatkozat elfogadására,

de mint a Fidesz-frakció sajtóosztályától megtudta az Azonnali, ez csak hiba volt, Pócs azóta jelezte eredeti szándékát, vagyis a javaslat elfogadását.

FOTÓ: Jobbik Magyarországért Mozgalom / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek