Nyilatkozatot fogadtatna el a parlamenttel KDNP arról, ne ratifikálják az Isztambuli Egyezményt

Szerző: Hutter Marianna
2020.05.04. 13:22

Pont a koronavírus miatti veszélyhelyzet alatt jutott eszébe a KDNP-seknek, hogy a nők elleni erőszak kezelését célzó Isztambuli Egyezmény ellen lépjenek fel.

Nyilatkozatot fogadtatna el a parlamenttel KDNP arról, ne ratifikálják az Isztambuli Egyezményt

Úgy tűnik, ahogy lazítanak a koronavírus miatti korlátozásokon legalább az ország egy részében, úgy tér vissza a politikai élet is a rendes kerékvágásba. A KDNP politikusainak ugyanis hétfőn már arra is jutott energiájuk, hogy politikai nyilatkozati javaslatot nyújtsanak be a parlament elé, amely kéri a kormányt, ne tegyen további lépéseket az Isztambuli Egyezmény kötelező hatályának elismerése felé, és kérjék az Európai Uniót is arra, hogy ne csatlakozzon hozzá – derül ki a parlament honlapján olvasható dokumentumból.

A KDNP egyébként egyetlen, parlamentben ülő női politikusa, Juhász Hajnalka is jegyzi a javaslatot.

Mi az Isztambuli Egyezmény?

Az Isztambuli Egyezmény az Európa Tanács (ez az EU-nál tágabb, alapvetően emberi jogi nemzetközi szervezet) egyezménye, amely a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését, illetve felszámolását célozza, többek közt azzal, hogy elérné, a nők elleni bűncselekmények külön tényállásként is szerepeljenek a részes államok büntető törvénykönyveiben. Ez egyébként a magyar büntető törvénykönyvben is külön tényállás, pont a Fidesz írta bele, de külön a nőkre szabott tényállás hiányában is büntetendő a testi sértés mindenütt a világon. 

Arról, hogy ez önmagában miért nem segítene érdemben a nők elleni erőszak kezelésén, és mi az, ami viszont igen, itt írt részletesebben az Azonnali.

Az egyezményt Magyarország a Fidesz kormányzása alatt, 2014-ben írta alá,

ahhoz azonban, hogy kötelező erővel bírjon az egyezmény egy országban, jelen esetben nem elég a kormánynak aláírnia, hanem a parlamentnek ratifikálnia is kell azt, átültetve a rendelkezéseit a magyar jogrendbe. Ezt az ellenzék évek óta követeli, ám a kormánypártok – így most a nyilatkozatban a KDNP is – azzal érvelnek ellene: az egyezmény a genderszemlélet kötelező érvényesítését írja elő, vagyis a társadalmi nem definícióján alapuló megközelítést ír elő rendelkezéseinek átültetése során.

Kritizálja a nyilatkozat azt is, hogy az egyezmény egyes részeinek lehetséges olyan értelmezése is, amely a nemi alapon menedéket kérők beléptetésének követelményét automatikussá teszi, „és ez a kritérium éles ellentétben áll  a magyar kormány migrációs politikájával”.

Egyébként a KDNP az irományban arra is hivatkozik, hogy Magyarországon a törvények és a jogalkalmazás biztosítják a nők védelmét, a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak bűncselekménynek minősül. 

Újabb szimbolikus ügy

Az biztos, hogy a KDNP kezdeményezése jól jön a kormánynak, hiszen az Isztambuli Egyezmény kérdése olyan téma, amit az elllenzék nem hagyhat szó nélkül, ahogy a közvélemény egy jó része sem fog. Vagyis lehet ezzel foglalkozni ahelyett mondjuk, hogy a kormány koronavírussal kapcsolatos intézkedéseiről esne szó.

A kereszténydemokraták kezdeményezése miatt Donáth Annna, a Momentum EP-képviselője már felháborodásának is adott hangot hétfőn, mint írta Facebook-oldalán a KDNP-sekre utalva,

„szégyen, hogy a járvány idején ezzel töltik az idejüket, és szégyen, ha bárki ezt a nyilatkozatot megszavazza.

Egyébként nem ez az első identitáspolitikai ügy, amivel a kormánypártok a koronavírus-járvány alatt borzolják az ellenzéki kedélyeket: nemrég egy salátatörvény részeként az ugyancsak KDNP-s Semjén Zsolt éppen a veszélyhelyzet alatt tartotta fontosnak beterjeszteni, hogy a transzneműek nemváltásának mindenképp nyoma maradjon az anyakönyvben, amit aztán sokan tévesen úgy értelmeztek, hogy magát a nemváltást tiltanák be.

NYITÓKÉP: Hollik István / Facebook, Juhász Hajnalka / Facebook, Nacsa Lőrinc/ Facebook, 

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek