+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 4. hétfő, 13:22
Pont a koronavírus miatti veszélyhelyzet alatt jutott eszébe a KDNP-seknek, hogy a nők elleni erőszak kezelését célzó Isztambuli Egyezmény ellen lépjenek fel.

Úgy tűnik, ahogy lazítanak a koronavírus miatti korlátozásokon legalább az ország egy részében, úgy tér vissza a politikai élet is a rendes kerékvágásba. A KDNP politikusainak ugyanis hétfőn már arra is jutott energiájuk, hogy politikai nyilatkozati javaslatot nyújtsanak be a parlament elé, amely kéri a kormányt, ne tegyen további lépéseket az Isztambuli Egyezmény kötelező hatályának elismerése felé, és kérjék az Európai Uniót is arra, hogy ne csatlakozzon hozzá – derül ki a parlament honlapján olvasható dokumentumból.

 

A KDNP egyébként egyetlen, parlamentben ülő női politikusa, Juhász Hajnalka is jegyzi a javaslatot.

 

Mi az Isztambuli Egyezmény?

 

Az Isztambuli Egyezmény az Európa Tanács (ez az EU-nál tágabb, alapvetően emberi jogi nemzetközi szervezet) egyezménye, amely a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését, illetve felszámolását célozza, többek közt azzal, hogy elérné, a nők elleni bűncselekmények külön tényállásként is szerepeljenek a részes államok büntető törvénykönyveiben. Ez egyébként a magyar büntető törvénykönyvben is külön tényállás, pont a Fidesz írta bele, de külön a nőkre szabott tényállás hiányában is büntetendő a testi sértés mindenütt a világon. 

 

Arról, hogy ez önmagában miért nem segítene érdemben a nők elleni erőszak kezelésén, és mi az, ami viszont igen, itt írt részletesebben az Azonnali.

 

Az egyezményt Magyarország a Fidesz kormányzása alatt, 2014-ben írta alá,

 

ahhoz azonban, hogy kötelező erővel bírjon az egyezmény egy országban, jelen esetben nem elég a kormánynak aláírnia, hanem a parlamentnek ratifikálnia is kell azt, átültetve a rendelkezéseit a magyar jogrendbe. Ezt az ellenzék évek óta követeli, ám a kormánypártok – így most a nyilatkozatban a KDNP is – azzal érvelnek ellene: az egyezmény a genderszemlélet kötelező érvényesítését írja elő, vagyis a társadalmi nem definícióján alapuló megközelítést ír elő rendelkezéseinek átültetése során.

 

Kritizálja a nyilatkozat azt is, hogy az egyezmény egyes részeinek lehetséges olyan értelmezése is, amely a nemi alapon menedéket kérők beléptetésének követelményét automatikussá teszi, „és ez a kritérium éles ellentétben áll  a magyar kormány migrációs politikájával”.

 

Egyébként a KDNP az irományban arra is hivatkozik, hogy Magyarországon a törvények és a jogalkalmazás biztosítják a nők védelmét, a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak bűncselekménynek minősül. 

 

Újabb szimbolikus ügy

 

Az biztos, hogy a KDNP kezdeményezése jól jön a kormánynak, hiszen az Isztambuli Egyezmény kérdése olyan téma, amit az elllenzék nem hagyhat szó nélkül, ahogy a közvélemény egy jó része sem fog. Vagyis lehet ezzel foglalkozni ahelyett mondjuk, hogy a kormány koronavírussal kapcsolatos intézkedéseiről esne szó.

 

A kereszténydemokraták kezdeményezése miatt Donáth Annna, a Momentum EP-képviselője már felháborodásának is adott hangot hétfőn, mint írta Facebook-oldalán a KDNP-sekre utalva,

 

„szégyen, hogy a járvány idején ezzel töltik az idejüket, és szégyen, ha bárki ezt a nyilatkozatot megszavazza.

 

Egyébként nem ez az első identitáspolitikai ügy, amivel a kormánypártok a koronavírus-járvány alatt borzolják az ellenzéki kedélyeket: nemrég egy salátatörvény részeként az ugyancsak KDNP-s Semjén Zsolt éppen a veszélyhelyzet alatt tartotta fontosnak beterjeszteni, hogy a transzneműek nemváltásának mindenképp nyoma maradjon az anyakönyvben, amit aztán sokan tévesen úgy értelmeztek, hogy magát a nemváltást tiltanák be.

 

NYITÓKÉP: Hollik István / Facebook, Juhász Hajnalka / Facebook, Nacsa Lőrinc/ Facebook, 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A dél-tiroli autonóm tartományban hosszab ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni.

Célt értek a hétvégén Nápolyban gyújtogató szélsőbaloldaliak: a régió elnöke módosította az étterem- és bárlátogatás szigorúbbra tervezett szabályait.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

Tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások.

Noha Németország Európa legnépesebb országa, itt az egyik legkisebb az egymillió lakosra jutó új koronavírus-fertőzöttek száma. Fotókon mutatjuk, hogyan néz ez ki!

Jelenleg kéthetente duplázódik a kórházban kezeltek száma, emiatt a Kiskunhalason felépített mobil járványkórház már szinte be is telt.

Az eredeti terv szerint állítólag Mikulásné és a karácsonyi manók is korai hozzáférést kaptak volna a vakcinához.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás