+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 3. vasárnap, 17:16
Beppe Grillo december közepén már szájmaszkot viselt, miután találkozott kétszer is a kínai nagykövettel. Egy olasz újság szerint ez felveti annak gyanúját, hogy Peking egyes politikusokat előzetesen már értesíthetett a vírusról.

A South China Morning Post kiderítette, hogy már november közepén megjelent a koronavírus Vuhanban, erről legalábbis a helyi hatóságoknak tudniuk és Pekinget tájékoztatniuk kellett. Azaz Peking bizonyosan decemberre már ismerte a helyzetet, még várt is bő egy hónapot a beismeréssel.

 

Ennek fényében tartja az Il Tempo olasz napilap utólagosan érdekesnek, hogy Beppe Grillo, a Kínához közelálló olasz Öt Csillag Mozgalom alapítója már december közepén szájmaszkot viselve jelent meg egy nyilvános rendezvényen a római Szenátusban. Amikor az újságírók rákérdeztek, hogy miért visel maszkot, annyit mondott: az újságíróktól és a mikrofonjaikban lévő vírusoktól fél. Az oltásellenes politikus esetében ezt akkor inkább be lehetett tudni közismert újságíró-ellenességének, ráadásul maszkokat (nem szájmaszkot, hanem például oroszlánfejet) korábban is viselt már.

 

BEPPE GRILLO MINDENKI MEGLEPETÉSÉRE MÁR DECEMBER KÖZEPÉN SZÁJMASZKOT KEZDETT EL HORDANI. FOTÓ: YOUTUBE

 

Az Il Tempo azonban megtudta: mielőtt Grillo már december közepén elkezdte volna hordani a szájmaszkot, december elején kétszer is – egyszer egy vacsora keretében – találkozott Kína római nagykövetével. Hogy miről beszélgettek, azt nem tudni. A lap azonban azt sejteti: esetleg Peking, amely jó kapcsolatokat ápol az Öt Csillag Mozgalommal, előzetesen tájékoztathatta már legalábbis az alapítót a várhatóan Európára is kiterjedő járványról.

 

Az Öt Csillag Kína-pártiságát mutatja az is, hogy Alessandro Di Battista, a párt baloldalának frontembere nemrég azt írta ki a twitterjén:

 

„Kína nyeri meg a harmadik világháborút”,

 

ezért szerinte nagyon jó, hogy Luigi Di Maionak, a pártban politizáló olasz külügyminiszternek, korábbi nápolyi pizzafutárnak köszöhetően Rómának „privilegizált kapcsolata van Pekinggel”. Az ötcsillagos politikus szerint az olasz kormánynak a Kína-kártyát „kell kijátszania”, amikor Brüsszelben követeléseket fogalmaz meg.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás