Beppe Grillo már karácsony előtt tudott a járványról?

Szerző: Techet Péter
2020.05.03. 17:16

Beppe Grillo december közepén már szájmaszkot viselt, miután találkozott kétszer is a kínai nagykövettel. Egy olasz újság szerint ez felveti annak gyanúját, hogy Peking egyes politikusokat előzetesen már értesíthetett a vírusról.

Beppe Grillo már karácsony előtt tudott a járványról?

A South China Morning Post kiderítette, hogy már november közepén megjelent a koronavírus Vuhanban, erről legalábbis a helyi hatóságoknak tudniuk és Pekinget tájékoztatniuk kellett. Azaz Peking bizonyosan decemberre már ismerte a helyzetet, még várt is bő egy hónapot a beismeréssel.

Ennek fényében tartja az Il Tempo olasz napilap utólagosan érdekesnek, hogy Beppe Grillo, a Kínához közelálló olasz Öt Csillag Mozgalom alapítója már december közepén szájmaszkot viselve jelent meg egy nyilvános rendezvényen a római Szenátusban. Amikor az újságírók rákérdeztek, hogy miért visel maszkot, annyit mondott: az újságíróktól és a mikrofonjaikban lévő vírusoktól fél. Az oltásellenes politikus esetében ezt akkor inkább be lehetett tudni közismert újságíró-ellenességének, ráadásul maszkokat (nem szájmaszkot, hanem például oroszlánfejet) korábban is viselt már.

BEPPE GRILLO MINDENKI MEGLEPETÉSÉRE MÁR DECEMBER KÖZEPÉN SZÁJMASZKOT KEZDETT EL HORDANI. FOTÓ: YOUTUBE

Az Il Tempo azonban megtudta: mielőtt Grillo már december közepén elkezdte volna hordani a szájmaszkot, december elején kétszer is – egyszer egy vacsora keretében – találkozott Kína római nagykövetével. Hogy miről beszélgettek, azt nem tudni. A lap azonban azt sejteti: esetleg Peking, amely jó kapcsolatokat ápol az Öt Csillag Mozgalommal, előzetesen tájékoztathatta már legalábbis az alapítót a várhatóan Európára is kiterjedő járványról.

Az Öt Csillag Kína-pártiságát mutatja az is, hogy Alessandro Di Battista, a párt baloldalának frontembere nemrég azt írta ki a twitterjén:

„Kína nyeri meg a harmadik világháborút”,

ezért szerinte nagyon jó, hogy Luigi Di Maionak, a pártban politizáló olasz külügyminiszternek, korábbi nápolyi pizzafutárnak köszöhetően Rómának „privilegizált kapcsolata van Pekinggel”. Az ötcsillagos politikus szerint az olasz kormánynak a Kína-kártyát „kell kijátszania”, amikor Brüsszelben követeléseket fogalmaz meg.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek