+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 3. vasárnap, 11:30
A kínai koronavírus az északolasz régiót nagyon súlyosan érintette, a helyi Lega-kormányzat ezért elvárja: Kína 20 milliárd eurót fizessen.

Amint az Azonnali is megírta: a kínai koronavírus világméretű elterjedéséhez maga Peking is hozzájárult, mert a Nemzetközi Egészségügyi Szervezettel (WHO) közösen kezdetben eltussolni igyekeztek az eseteket, a WHO pedig még akkor is azt közölte pekingi forrásokra hivatkozva, hogy a vírus nem terjed emberről emberre, amikor tajvani tudósok már egyértelműen tájékoztattak ennek ellenkezőjéről. Tajvant azonban pekingi nyomásra a WHO nem is ismeri el.

 

Kína felelősségének kérdése eddig inkább csak publicisztikai írásokban merült fel, a felelősségre vonás jogi oldala vitatott. Európában egyelőre egyetlen állam sem jelentette be, hogy belső jogi vagy nemzetközi jogi fórumnál Kínát – vagy valamilyen kínai szervet, céget – kártérítésre kötelezne. Így az északolasz régió, Lombardia mostani lépése elsőnek tekinthető.

 

Paolo Grimoldi, a Lega lombardiai elnöke közölte: hasonlóan egyes USA-államokhoz Lombardia is „benyújtja a számlát”. A politikus jelezte: a lombardiai parlament következő ülésén fogja a Matteo Salvini vezette Lega elfogadtatni a kérést, miszerint Kína 20 milliárd eurót fizessen, a régió szerint ugyanis legalább ennyi káruk származott a Kínából elterjedt vírus miatt.

 

A Lega szerint ilyen követelést amúgy az olasz kormánynak kéne megfogalmaznia, de

 

Giuseppe Conte baloldali-ötcsillagos kormánya „Peking előtt térdepel”, ezért nem számítanak arra, hogy Róma fellépne Pekinggel szemben.

 

A Lombardiával szomszédos Veneto régióban is bejelentette az ottani legás régióelnök, Luca Zaia, hogy összeállítják a károk összegét – itt elsősorban a pénzzel kifejezhető gazdasági károkra utalva –, és elvárják, hogy Peking ezeket fizesse meg.

 

Miközben korábban Matteo Salvini pártja is szorgalmazta Olaszország Kínához való közeledését – mint ismert: Olaszország még az Öt Csillag és a Lega koalíciója alatt csatlakozott egyedüli nyugat-európai országként a kínai gyarmatosítási programhoz, a Selyemúthoz –, a mostani járványügyben a Lega lett Kína egyik legélesebb kritikusa.

 

Salvini volt az, aki a járvány olaszországi kirobbanásakor emlékeztetett: már 2015-ben az olasz Rai Tre televíziócsatorna bemutatott egy dokumentumfilmet arról, mikét kísérleteznek denevérekből nyert vírusokkal Vuhanban. Salvini szerint ezért felmerül annak a lehetősége, hogy a mostani járványt szándékosan vagy gondatlanságból engedték ki vuhani laborokból.

 

CÍMLAPRAJZ: Papp Zsófia / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás