20 milliárd eurót kér Lombardia Kínától a koronavírus miatt

Szerző: Techet Péter
2020.05.03. 11:30

A kínai koronavírus az északolasz régiót nagyon súlyosan érintette, a helyi Lega-kormányzat ezért elvárja: Kína 20 milliárd eurót fizessen.

20 milliárd eurót kér Lombardia Kínától a koronavírus miatt

Amint az Azonnali is megírta: a kínai koronavírus világméretű elterjedéséhez maga Peking is hozzájárult, mert a Nemzetközi Egészségügyi Szervezettel (WHO) közösen kezdetben eltussolni igyekeztek az eseteket, a WHO pedig még akkor is azt közölte pekingi forrásokra hivatkozva, hogy a vírus nem terjed emberről emberre, amikor tajvani tudósok már egyértelműen tájékoztattak ennek ellenkezőjéről. Tajvant azonban pekingi nyomásra a WHO nem is ismeri el.

Kína felelősségének kérdése eddig inkább csak publicisztikai írásokban merült fel, a felelősségre vonás jogi oldala vitatott. Európában egyelőre egyetlen állam sem jelentette be, hogy belső jogi vagy nemzetközi jogi fórumnál Kínát – vagy valamilyen kínai szervet, céget – kártérítésre kötelezne. Így az északolasz régió, Lombardia mostani lépése elsőnek tekinthető.

Paolo Grimoldi, a Lega lombardiai elnöke közölte: hasonlóan egyes USA-államokhoz Lombardia is „benyújtja a számlát”. A politikus jelezte: a lombardiai parlament következő ülésén fogja a Matteo Salvini vezette Lega elfogadtatni a kérést, miszerint Kína 20 milliárd eurót fizessen, a régió szerint ugyanis legalább ennyi káruk származott a Kínából elterjedt vírus miatt.

A Lega szerint ilyen követelést amúgy az olasz kormánynak kéne megfogalmaznia, de

Giuseppe Conte baloldali-ötcsillagos kormánya „Peking előtt térdepel”, ezért nem számítanak arra, hogy Róma fellépne Pekinggel szemben.

A Lombardiával szomszédos Veneto régióban is bejelentette az ottani legás régióelnök, Luca Zaia, hogy összeállítják a károk összegét – itt elsősorban a pénzzel kifejezhető gazdasági károkra utalva –, és elvárják, hogy Peking ezeket fizesse meg.

Miközben korábban Matteo Salvini pártja is szorgalmazta Olaszország Kínához való közeledését – mint ismert: Olaszország még az Öt Csillag és a Lega koalíciója alatt csatlakozott egyedüli nyugat-európai országként a kínai gyarmatosítási programhoz, a Selyemúthoz –, a mostani járványügyben a Lega lett Kína egyik legélesebb kritikusa.

Salvini volt az, aki a járvány olaszországi kirobbanásakor emlékeztetett: már 2015-ben az olasz Rai Tre televíziócsatorna bemutatott egy dokumentumfilmet arról, mikét kísérleteznek denevérekből nyert vírusokkal Vuhanban. Salvini szerint ezért felmerül annak a lehetősége, hogy a mostani járványt szándékosan vagy gondatlanságból engedték ki vuhani laborokból.

CÍMLAPRAJZ: Papp Zsófia / Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek