+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 3. vasárnap, 11:30
A kínai koronavírus az északolasz régiót nagyon súlyosan érintette, a helyi Lega-kormányzat ezért elvárja: Kína 20 milliárd eurót fizessen.

Amint az Azonnali is megírta: a kínai koronavírus világméretű elterjedéséhez maga Peking is hozzájárult, mert a Nemzetközi Egészségügyi Szervezettel (WHO) közösen kezdetben eltussolni igyekeztek az eseteket, a WHO pedig még akkor is azt közölte pekingi forrásokra hivatkozva, hogy a vírus nem terjed emberről emberre, amikor tajvani tudósok már egyértelműen tájékoztattak ennek ellenkezőjéről. Tajvant azonban pekingi nyomásra a WHO nem is ismeri el.

 

Kína felelősségének kérdése eddig inkább csak publicisztikai írásokban merült fel, a felelősségre vonás jogi oldala vitatott. Európában egyelőre egyetlen állam sem jelentette be, hogy belső jogi vagy nemzetközi jogi fórumnál Kínát – vagy valamilyen kínai szervet, céget – kártérítésre kötelezne. Így az északolasz régió, Lombardia mostani lépése elsőnek tekinthető.

 

Paolo Grimoldi, a Lega lombardiai elnöke közölte: hasonlóan egyes USA-államokhoz Lombardia is „benyújtja a számlát”. A politikus jelezte: a lombardiai parlament következő ülésén fogja a Matteo Salvini vezette Lega elfogadtatni a kérést, miszerint Kína 20 milliárd eurót fizessen, a régió szerint ugyanis legalább ennyi káruk származott a Kínából elterjedt vírus miatt.

 

A Lega szerint ilyen követelést amúgy az olasz kormánynak kéne megfogalmaznia, de

 

Giuseppe Conte baloldali-ötcsillagos kormánya „Peking előtt térdepel”, ezért nem számítanak arra, hogy Róma fellépne Pekinggel szemben.

 

A Lombardiával szomszédos Veneto régióban is bejelentette az ottani legás régióelnök, Luca Zaia, hogy összeállítják a károk összegét – itt elsősorban a pénzzel kifejezhető gazdasági károkra utalva –, és elvárják, hogy Peking ezeket fizesse meg.

 

Miközben korábban Matteo Salvini pártja is szorgalmazta Olaszország Kínához való közeledését – mint ismert: Olaszország még az Öt Csillag és a Lega koalíciója alatt csatlakozott egyedüli nyugat-európai országként a kínai gyarmatosítási programhoz, a Selyemúthoz –, a mostani járványügyben a Lega lett Kína egyik legélesebb kritikusa.

 

Salvini volt az, aki a járvány olaszországi kirobbanásakor emlékeztetett: már 2015-ben az olasz Rai Tre televíziócsatorna bemutatott egy dokumentumfilmet arról, mikét kísérleteznek denevérekből nyert vírusokkal Vuhanban. Salvini szerint ezért felmerül annak a lehetősége, hogy a mostani járványt szándékosan vagy gondatlanságból engedték ki vuhani laborokból.

 

CÍMLAPRAJZ: Papp Zsófia / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Megúszhatod-e a karácsonyt iszonyatos ökológiai lábnyom és teletömött kuka nélkül? Igen, és még élvezni is fogod!

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás