Kötelező lesz az indiai munkavállalóknak a mozgásukat követő kormányzati appot használni

Szerző: Hutter Marianna
2020.05.02. 11:59

Az app segítene felhasználóinak jelezni, ha koronavírusos személlyel léptek kapcsolatba, csakhogy kötelező használata súlyos adatvédelmi aggályokat vet fel.

Kötelező lesz az indiai munkavállalóknak a mozgásukat követő kormányzati appot használni

Mind az állami-, mind pedig a magánszektor dolgozóinak kötelező lesz Indiában egy, a mozgásukat nyomon követő kormányzati alkalmazást használni a koronavírus miatt – írja a Reuters. Az „Aarogya Setu”, vagyis a magyarul „egészséghíd” névre fordítható, Bluetooth- és GPS-adatok alapján működő alkalmazást még múlt hónapban fejlesztette ki az ország nemzeti informatikai központja.

Az app arra szolgál, hogy figyelmeztesse felhasználóját, ha olyan személlyel került kapcsolatba, aki koronavírus-fertőzöttnek bizonyult, vagy legalábbis nagy nála ennek a kockázata.

Azért, hogy minden munkavállaló letöltse az alkalmazást, a cégek vezetői lesznek a felelősek.

Nem egyértelmű, hogyan fogják az adatokat felhasználni

A Reutersnek azt nyilatkozták az indai technológiai minisztérium tisztviselői: ahhoz, hogy hatékony legyen az egyébként 1,3 milliárd lakosú Indában az alkalmazás, legalább 200 millió embernek kellene letöltenie azt. Eddig androidos telefonokra egyébként több, mint 50 millióan töltötték le az alkalmazást az országban a Google Play adatai szerint.

Az app kötelező használata természetesen komoly adatvédelmi aggályokat vet fel, a kritikusok szerint nem egyértelmű, hogyan fogják az adatok felhasználni, ráadásul megfelelő adatvédelmi törvény sincs Indiában egy ilyen alkalmazás felügyeletéhez.

Akik viszont az alkalmazás mellett érvelnek, azt mondják: nem fogja sérteni az emberek magánéletét, mert csak anonim módon gyűjt adatokat.

Ami a jelenlegi koronavírus-helyzetet illeti Indiában, május másodikán már több mint 37 300 igazolt koronavírus-fertőzöttről tudni az országban, akik közül eddig 1223-an vesztették életüket a hivatalos adatok szerint. Az országban május 4-étől kezdődően újabb két hétre meghosszabbítják a vírus miatt bevezetett korlátozásokat (például nem lehetnek nyitva az iskolák, éttermek, tilos az egyes államok határain átjárni), ám egyes kevésbé fertőzött, alacsony kockázatú területeken lazítani fognak a szabályokon

Mint korábban írt róla az Azonnali, India a koronavírus elleni küzdelem jegyében karanténná alakította egyik legnagyobb, 60 ezer fő befogadására alkalmas stadionját, erről itt lehet olvasni. Arról pedig itt írtunk, itthon kémkedhet-e utánunk az állam a koronavírusra hivatkozva, itt pedig arról, hogyan is működik az a nonstop karanténfigyelés, amit Tajvan eredményesen használ a járvány ellen.

FOTÓ: Bruno Corpet / Wikimedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek