+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Illés Gergő
2020. május 1. péntek, 10:12
Bár a kormányinfón még arról volt szó, csak Pest megye egyes járásaiban marad a kijárási korlátozás, az április 30-án megjelent kormányrendelet már az egész megyében fenntartja azt. De hol jut a legtöbb koronavírusos megbetegedés tízezer lakosra és hol a legkevesebb? Összeszedtük most, hogy vidéken jönnek a lazítások, de a főváros környékén marad a szigor.

Még több statisztika érdekelne a koronavírus hazai terjedésével kapcsolatban? Kövesd a folyamatosan frissülő grafikonjainkat!

 

Míg vidéken elkezdi lazítani május 4-től a koronavírus miatt hozott korlátozó intézkedéseket kormány, addig Budapesten és környékén marad a szigor – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán.

 

És bár a csütörtöki kormányinfón még arról volt szó: csupán Pest megye egyes, fertőzöttebb járásaiban számolhatunk a korlátozások fenntartásával, végül a csütörtök éjjel a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet már egyértelművé tette: nem differenciálnak járások alapján, hanem végül a fővároson kívül egész Pest megyében is marad a korlátozás. Ezt azzal indokolják: a fővárosban és Pest megyében található az aktív fertőzöttek hetven százaléka.

 

De vajon mi a helyzet akkor, ha a lakosság számához viszonyítva vizsgáljuk meg a fertőzések számát egy-egy megyében?

 

Az Azonnali megnézte a számokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019-es adatai, illetve a koronavirus.gov.hu-n 2020.május 1-jén található információk alapján.

 

A főváros a lakosságszámhoz viszonyítva is rosszul áll

 

Ugyan nem meglepő, hogy a fővárosban van a legtöbb fertőzött, ám Budapest akkor is vezet, ha a lakosság arányához viszonyítjuk a fertőzéseket:

 

tízezer lakosra ugyanis itt 8,04 fertőzés jut, ami a legmagasabb értéknek számít a megyék adataihoz viszonyítva.

 

Persze ennek oka nem feltétlenül abban keresendő, hogy a fővárosiak magasról tennének a korlátozásokra. Ugyanis nem érdemes elfelejteni, hogy nemcsak, hogy a főváros az ország legnagyobb városa több mint 1,75 millió lakossal, de itt a legnagyobb a népsűrűség is ugyancsak a KSH adatai szerint: 2019-ben 3337 fő jutott egy négyzetkilométerre, ami nyilván kedvez a betegségek terjedésének. Viszonyításképpen érdemes megjegyezni: a fővárost követő második legnagyobb népsűrűségű területre, Pest megyére csak 200 fő jut négyzetkilométerenként.

 

Így nem véletlen, hogy a korlátozások fenntartása ellen Karácsony Gergely főpolgármesternek sem volt kifogása. Ő korábban arról beszélt az Azonnalinak: azt támogatná, ha elkezdenének azon gondolkodni, május közepétől hogyan lehessen enyhíteni.

 

Hiába körözik le Pest megyét a fertőzöttek arányában, máshol már szabad lazítani

 

A Pest megyében fennmaradt szigorú intézkedések annak fényében érdekesek, hogy míg ott a pénteki adatok szerint tízezer lakosra átlagosan 2,97 fő fertőzött jut, addig ezt az arányt több más megye statisztikája meghaladta, amely helyeken viszont szabad lazítani.

 

Például Fejér megyében tízezer lakosra 7,08 fertőzött jut, Zalában 4,02, Komárom-Esztergomban 3,68.

 

Így bár lehetnek, és valószínűleg vannak is olyan Pest megyei járások, ahol a fejéri, zalai, vagy komárom-esztergomi adatoknál magasabbak az arányok, de a megye összlakosságát tekintve mindhárom említett megyében súlyosabb a helyzet, mint Pest megyében. A helyzetet ráadásul nehezíti, hogy a hivatalos, koronavírusos eseteket összesítő kormányzati honlap megyénként tüntet fel megbetegedéseket, de járásonként már nem, így nehezebb megállapítani a hivatalos adatok alapján, hogy hol alakulhattak ki gócpontok.

 

Persze nyilván nem ez az egyetlen mutató, ami alapján lehet dönteni a kijárási korlátozások enyhítéséről. Például a közvélemény jelenleg nem tudhatja, egy-egy megyében hányan gyógyultak már meg, illetve hányan hunytak el a koronavírussal összefüggésben az egyes megyékben. Mindenesetre tény: érdemes lesz figyelni, hogyan alakul a megbetegedések száma ezekben a területeken május 4-e után, mikor a kormányinfós bejelentés szerint már több adat is nyilvánosan hozzáférhető lesz majd: többek között Gulyás Gergely ígérete szerint megyénként látható lesz az ott aktív fertőzöttek és elhunytak száma is.

 

 

Kik állnak a legjobban?

 

Jelenleg több megyében a 0,5-öt sem éri el a fertőzöttek száma tízezer lakoshoz viszonyítva. Ezen szempont alapján Hajdú-Bihar áll a legjobban (0,44), amit Bács-Kiskun (0,46), majd Békés (0,48) követ.

 

Ti egyetértetek azzal, hogy vidéken kezdett el a kormány lazítani, míg Budapesten és Pest megyében még nem? Szavazzatok!

 

BORÍTÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

GRAFIKON: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezzel péntekre is csökkent az aktív esetszám, de sajnos 8 beteg belehalt a vírusba. Grafikonokon a részletek!

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

Az Azonnali úgy tudja, Eszes Ádám nem a jobbikos kilépési hullámmal összefüggésben távozik a Jobbik portáljától.

Az egészségügyi tanácsnok szerint a budafokiak több, nem egészen konstruktív megjegyzést tettek az ehhez szükséges megállapodáshoz, így elhúzódott minden.

A Dél-dániai Egyetem kutatóinak robotja ráadásul pontosabban is tesztel, mint az emberek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás