+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Illés Gergő
2020. május 1. péntek, 10:12
Bár a kormányinfón még arról volt szó, csak Pest megye egyes járásaiban marad a kijárási korlátozás, az április 30-án megjelent kormányrendelet már az egész megyében fenntartja azt. De hol jut a legtöbb koronavírusos megbetegedés tízezer lakosra és hol a legkevesebb? Összeszedtük most, hogy vidéken jönnek a lazítások, de a főváros környékén marad a szigor.

Még több statisztika érdekelne a koronavírus hazai terjedésével kapcsolatban? Kövesd a folyamatosan frissülő grafikonjainkat!

 

Míg vidéken elkezdi lazítani május 4-től a koronavírus miatt hozott korlátozó intézkedéseket kormány, addig Budapesten és környékén marad a szigor – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán.

 

És bár a csütörtöki kormányinfón még arról volt szó: csupán Pest megye egyes, fertőzöttebb járásaiban számolhatunk a korlátozások fenntartásával, végül a csütörtök éjjel a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet már egyértelművé tette: nem differenciálnak járások alapján, hanem végül a fővároson kívül egész Pest megyében is marad a korlátozás. Ezt azzal indokolják: a fővárosban és Pest megyében található az aktív fertőzöttek hetven százaléka.

 

De vajon mi a helyzet akkor, ha a lakosság számához viszonyítva vizsgáljuk meg a fertőzések számát egy-egy megyében?

 

Az Azonnali megnézte a számokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019-es adatai, illetve a koronavirus.gov.hu-n 2020.május 1-jén található információk alapján.

 

A főváros a lakosságszámhoz viszonyítva is rosszul áll

 

Ugyan nem meglepő, hogy a fővárosban van a legtöbb fertőzött, ám Budapest akkor is vezet, ha a lakosság arányához viszonyítjuk a fertőzéseket:

 

tízezer lakosra ugyanis itt 8,04 fertőzés jut, ami a legmagasabb értéknek számít a megyék adataihoz viszonyítva.

 

Persze ennek oka nem feltétlenül abban keresendő, hogy a fővárosiak magasról tennének a korlátozásokra. Ugyanis nem érdemes elfelejteni, hogy nemcsak, hogy a főváros az ország legnagyobb városa több mint 1,75 millió lakossal, de itt a legnagyobb a népsűrűség is ugyancsak a KSH adatai szerint: 2019-ben 3337 fő jutott egy négyzetkilométerre, ami nyilván kedvez a betegségek terjedésének. Viszonyításképpen érdemes megjegyezni: a fővárost követő második legnagyobb népsűrűségű területre, Pest megyére csak 200 fő jut négyzetkilométerenként.

 

Így nem véletlen, hogy a korlátozások fenntartása ellen Karácsony Gergely főpolgármesternek sem volt kifogása. Ő korábban arról beszélt az Azonnalinak: azt támogatná, ha elkezdenének azon gondolkodni, május közepétől hogyan lehessen enyhíteni.

 

Hiába körözik le Pest megyét a fertőzöttek arányában, máshol már szabad lazítani

 

A Pest megyében fennmaradt szigorú intézkedések annak fényében érdekesek, hogy míg ott a pénteki adatok szerint tízezer lakosra átlagosan 2,97 fő fertőzött jut, addig ezt az arányt több más megye statisztikája meghaladta, amely helyeken viszont szabad lazítani.

 

Például Fejér megyében tízezer lakosra 7,08 fertőzött jut, Zalában 4,02, Komárom-Esztergomban 3,68.

 

Így bár lehetnek, és valószínűleg vannak is olyan Pest megyei járások, ahol a fejéri, zalai, vagy komárom-esztergomi adatoknál magasabbak az arányok, de a megye összlakosságát tekintve mindhárom említett megyében súlyosabb a helyzet, mint Pest megyében. A helyzetet ráadásul nehezíti, hogy a hivatalos, koronavírusos eseteket összesítő kormányzati honlap megyénként tüntet fel megbetegedéseket, de járásonként már nem, így nehezebb megállapítani a hivatalos adatok alapján, hogy hol alakulhattak ki gócpontok.

 

Persze nyilván nem ez az egyetlen mutató, ami alapján lehet dönteni a kijárási korlátozások enyhítéséről. Például a közvélemény jelenleg nem tudhatja, egy-egy megyében hányan gyógyultak már meg, illetve hányan hunytak el a koronavírussal összefüggésben az egyes megyékben. Mindenesetre tény: érdemes lesz figyelni, hogyan alakul a megbetegedések száma ezekben a területeken május 4-e után, mikor a kormányinfós bejelentés szerint már több adat is nyilvánosan hozzáférhető lesz majd: többek között Gulyás Gergely ígérete szerint megyénként látható lesz az ott aktív fertőzöttek és elhunytak száma is.

 

 

Kik állnak a legjobban?

 

Jelenleg több megyében a 0,5-öt sem éri el a fertőzöttek száma tízezer lakoshoz viszonyítva. Ezen szempont alapján Hajdú-Bihar áll a legjobban (0,44), amit Bács-Kiskun (0,46), majd Békés (0,48) követ.

 

Ti egyetértetek azzal, hogy vidéken kezdett el a kormány lazítani, míg Budapesten és Pest megyében még nem? Szavazzatok!

 

BORÍTÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

GRAFIKON: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a belgrádi parlamentbe bekerült pártok közül alapvetően mindenki kormányozna a Szerb Haladó Párttal, Vučićnak nem sürgős, hogy felálljon az új kormány. Mi ennek az oka?

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

Mindössze 6010 tesztett végzett az elmúlt 24 órában Magyarország, a környező országok közül csak Csehországban tesztelnek kevesebbet. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A plexi arcvédő pajzsok igazán csak a koronavírusnál sokkal nagyobb részecskék ellen nyújtanak hatékony védelmet.

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás