Mi járhat nagyon jól a koronavírus miatt? A malária, állítja egy WHO-jelentés

Szerző: Illés Gergő
2020.05.01. 19:48

A legrosszabb forgatókönyv szerint akár meg is duplázódhat a malária miatt elhunytak száma a szubszaharai térségben, míg mindenki a koronavírusra figyel.

Mi járhat nagyon jól a koronavírus miatt? A malária, állítja egy WHO-jelentés

Vakcina híján a koronavírus a világ leggazdagabb országait is kiszolgáltatottá és sérülékennyé tette, de a legnagyobb veszélyben persze azon szegényebb országok vannak, akiknek se normális egészségügyi ellátásra, se megfelelő tesztelésre nincsen pénzük. Ők így teljesen a sötétben tapogatódzhatnak csak azzal kapcsolatban, hogy mégis mennyi koronavírus-fertőzött is lehet országaikban, de van ennél talán egy még nagyobb probléma:

számos – főleg afrikai országban – a koronavírus mellett évről évre több pusztító járvánnyal is szembe kell nézni.

Ilyen például a szúnyogok által terjesztett kórokozókkal terjedő malária, amely évente több százezer ember halálát okozza: a WHO maláriajelentése szerint 2018-ban 405, 2017-ben 416, 2010-ben pedig 585 ezer ember haláláért tehető felelőssé a járvány, mely az öt év alatti gyermekekre nézve a legveszélyesebb, a 2018-as halálozások 67 százaléka is őket érinti.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éppen ezért kíváncsi volt arra, hogy hogyan befolyásolhatja az új típusú koronavírus a maláriás megbetegedéseket a szubszaharai térségben – itt rögzítik ugyanis a halálesetek 94 százalékát. Az elemzés eredménye – 

a 2020-ra jósolt 386 ezer haláleset helyett a legrosszabb forgatókönyv esetén 769 ezren is meghalhatnak, a WHO szerint pedig 70 százalékuk 5 év alatti lehet.

A koronavírus terjedésétől tartva ugyanis sok helyen már elhalasztották többek között a kanyaró és a járványos gyermekbénulás elleni oltásprogramokat, a következmények pedig a WHO szerint még súlyosabbak lehetnek, ha a maláriagyógyszerekhez sem jutnak hozzá az emberek. A 769 ezer fős halálozási becslés arra a forgatókönyvre vonatkozik, ha a szubszaharai térsékben felfüggesztik a rovarirtási programokat és emellett az emberek a malária elleni gyógyszerekhez való hozzáférése drasztikusan – legalább 75 százalékkal – lecsökken.

Amennyiben ez megtörténne, akkor két évtizedes csúcsra ugrana a maláriában meghaltak száma egy évben. A WHO kilenc forgatókönyvet dolgozott ki a malária idei alakulásával kapcsolatban, a legenyhébb forgatókönyv – vagyis a rovarirtás felfüggesztése és a gyógyszerellátás legalább 25 százalékkal való csökkenése – is 386 ezerről 412 ezerre növelné a várható halálozásokat, de számos forgatókönyv létezik még a legsúlyosabb, 768 ezres szám, és eközött.

Már csak azért is járna súlyos következményekkel, ha a malária elleni küzdelmet elmosná a koronavírus, mert az elmúlt évtizedekben ebben jelentős sikereket tudtak elérni. A járvány elleni harcra 2018-ban 2,7 milliárd dollárnyi forrást gyűjtöttek, 2000 óta pedig megfeleződtek az emiatti halálozások.

Hogy miért lenne komoly probléma a koronavírus miatt megfeledkezni az összes többi járványról, arra Matshidiso Moeti, a WHO afrikai igazgatója is figyelmeztet: „az ebolajárvány nyugat-afrikai kitörésénél már láthattuk, hogy

több embert veszítettünk el az előzőleg már ellenőrzés alatt tartott járványok, például a malária miatt, mint magában a vírus kitörésében”.

„Ne ismételjük meg ezt a COVID-19-cel” – figyelmeztetett Moeti.

BORÍTÓKÉP: Pexels

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek