Arra kérik a belgákat, hazaszeretetből egyenek duplaannyi sültkrumplit

Szerző: Techet Péter
2020.05.01. 09:41

Mivel fennáll annak veszélye, hogy a kereskedőkön marad a tavalyi burgonyatermelés, Belgiumban, ahol a sült krumpi nemzeti eledelnek számít, mozgalom indult a több fogyasztás mellett.

Arra kérik a belgákat, hazaszeretetből egyenek duplaannyi sültkrumplit

A belga krumplitermelőket tömörítő Belgapom a hét elején már jelezte: a válság miatti fogyasztáscsökkenés oda vezethet, hogy több, mint 750 ezer tonna raktáron lévő krumplit meg kell semmisíteni, ha nem nő a fogyasztás, az új krumplinak helyet csinálva.

Mivel Belgiumban is bezártak az éttermek, megszűnt az utcai árusítás, a munkahelyeken pedig bezártak a kantinok – azaz jelentősen lecsökkent a belga krumpi eddigi keresleti oldala. Romain Cools, a Belgapom vezetője ezért azzal a felhívással fordult honfitársaihoz:

„együnk több sültkrumplit, napi egy helyett inkább kettőt”,

azaz az országban eleve népszerű sültkrumpliból mindenki ezentúl duplaannyit egyék, mint eddig.

A BELGA FŐKRUMPLITENYÉSZTÖ AZT KÉRI BELGIUM NÉPEITŐL, HOGY MINDENKI DUPLÁZZA MEG A NAPI SÜLTKRUMPLI-ADAGJÁT. FOTÓ: ROMAIN COOLS / FACEBOOK

Hilde Crevits, Flandria agrárminisztere jelezte: a Belgapommal megállapodva hetente 25 ezer tonna krumplit karitatív célokra fognak felajánlani.

Belgiumban nemcsak nemzeti eledel a sült krumpli, de egy fontos exporttermék is, Belgium meghatározó a mélyfagyasztott sültkrumpli piacán, az otthoni krumplitermelés több, mint 80 százaléka eleve exportra megy. A mostani válságban persze ez is most teljesen leállt. Miközben a nagytermelők nagyon megérzik a válságot,

a belga burgonyakistermelők, főleg akik eleve bioburgonyát termelnek, a válság nyertesei is lehetnek,

náluk még növekedett is a forgalom. Az emberek ugyanis, ha otthon maradnak, inkább a kisebb termelőktől rendelnek otthonra krumplit.

Belgiumban a válság előtti fogyasztás egy nagyrésze az utcai sültkrumpli-árusoknál zajlott, ezekből az egész országban több, mint ötezer van. Csak Vallóniában a válság előtt napi 130 ezer kilogramm sültkrumplit fogyasztottak az utcai kioszkoknál az emberek.

Egy átlag belga eddig évi 16 kiló sültkrumplit evett otthon,

azaz ebben nincs benne a munkahelyi és utcai fogyasztás. Éppen ezért a világ legnagyobb mirelitburgonya-fogyasztó népe a belga: évente több, mint 4 millió tonnányi lefagyasztott sültkrumpli készül.

NYITÓKÉP: cyclonebill / Wikimedia Commons

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek