+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. április 30. csütörtök, 09:04
Szijjártó Péter kijelentésein akadt ki a román külügyminisztérium, míg az elnöki hivatal úgy magyarázkodik: az autonómiatörvény „elsősorban a magyar közösségre nézve káros”.

Megsértődött a román külügy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerdai kijelentésein, aki viszont Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kijelentésein sértődött meg. A külügyminisztérium szerda esti közleményében arról ír, Szijjártóeltorzítja a román államelnök az úgynevezett Székelyföld státuszával kapcsolatos törvénytervezetről kapcsolatos kijelentését,

 

és mindez egyébként is román belügy, a magyar állami szerveknek ezzel kapcsolatban nem kell megszólalniuk.

 

De honnan is indult a botrány?

 

Johannis kijelentése a román pártokat is megosztotta

 

Mint emlékezetes, Johannis elnök szerdán éles stílusban, a magyarkártyát előhúzva támadta pártjának legfőbb politikai ellenfelét, a legnagyobb ellenzéki párt PSD-t – ennek apropója ugyanis az volt, hogy a román parlamenti alsóházi többséget gyakorló PSD negyvenöt napig nem vette elő az alsóház elé két magyar képviselő, Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt által benyújtott, székelyföldi területi autonómiával kapcsolatos törvénytervezetét. Ha az alsóház ilyenkor egy törvényjavaslatot ennyi ideig nem tárgyal, azt hallgatólagosan elfogadják, és az ügyben a felsőház és a szenátorok döntenek.

 

Mielőtt viszont ez megtörtént volna – ahogyan várható volt, az RMDSZ-eseken kívül az összes szenátor az autonómia ellen szavazott – Johannis azzal gyanúsította meg a PSD-seket, hogy összejátszottak az RMDSZ-szel, sőt, még Orbán Viktorral is ahhoz, hogy a magyaroknak adják Székelyföldet. Emellett az erdélyi szász származású államelnök gúnyosan, magyarul, „jónapot kívánok peszede”-vel köszönt ellenzékének. A stíluson sok romániai párt is felháborodott, igaz, ők leginkább azon akadtak ki, hogy Johannis semmilyen bizonyítékot nem hozott elő arra, hogy tényleg lepaktáltak volna a szocdemek a magyarokkal.

 

De természetesen nem maradt szótlan Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter sem, aki szerda esti videoüzenetében arról beszélt: bár a magyar érdek az, hogy jó kapcsolatot tartsunk fenn Romániával, „az elmúlt napokban a román állam képviselői olyan nyilatkozatokat tettek, amelyek kifejezetten elnehezítik a jószomszédi kapcsolatok fenntartását”.

 

Szijjártó Johannis megszólalását „civilizálatlan és gyűlöletkeltésre alkalmas nyilatkozatként” értékelte,

 

egyúttal emlékeztetett: az erdélyi és székelyföldi magyarság többsége rá szavazott az elnökválasztáson. „Több tiszteletet a magyaroknak” – zárta üzenetét a külügyminiszter.

 

Román külügy: ez román belügy

 

Ez akasztotta ki a román külügyet annyira, hogy már szerda este visszaszóljon Szijjártónak, aki szerintük „provokatív és helytelen” nyilatkozatot tett és „eltorzítja a román elnök kijelentéseinek tartalmát az úgynevezett Székelyföld státuszával kapcsolatos törvénytervezetről”. A külügy úgy vélte:

 

„a román alkotmány előírásaival szembemenő törvénykezdeményezés” témája az ország kizárólagos belügye, a magyar félnek nem kell állást foglalnia ennek kapcsán.

 

Emellett a nyilatkozat kiemeli: Romániának is fontos a Magyarországgal való jó viszony, ezért mindeddig tartózkodtak attól, hogy a magyar fél „egy sor provokatív megnyilvánulására” reagáljanak, de „visszafogottságra és tájékozottságra” intettek.

 

Egyébként nem úgy tűnik, hogy Johannis megbánta volna a szerdai magyarozást, az Államelnöki Hivatal szerda esti közleményében ugyanis már arról írt, hogy az autonómiastatútumhoz hasonló törvénykezdeményezések „sértik az alkotmányos rendet” és ezért „soha többé nem kellene, hogy a román parlament napirendjére kerüljenek”. A hivatal közleményében tovább megy: szerintük

 

„az ilyen jogalkotási javaslatok elsősorban a magyar közösségre nézve károsak”, hiszen mesterséges feszültségeket teremtenek a társadalomban.

 

A Transindex egyébként arról ír: a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat megkeresése alapján a román Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) egyébként már vizsgálja az államelnök szerdai kijelentéseit, minderről Azstalos Csaba CNCD-elnök is tájékoztatást adott. A tanács számos alkalommal bírságolt már meg magyarellenes kijelentéseket tevő romániai közszereplőket és médiumokat.

 

BORÍTÓKÉP: Bogdan Aurescu román külügyminiszter / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás