Román külügy: „az úgynevezett Székelyföld” státusza román belügy, Magyarország ne foglaljon állást

Szerző: Illés Gergő
2020.04.30. 09:04

Szijjártó Péter kijelentésein akadt ki a román külügyminisztérium, míg az elnöki hivatal úgy magyarázkodik: az autonómiatörvény „elsősorban a magyar közösségre nézve káros”.

Román külügy: „az úgynevezett Székelyföld” státusza román belügy, Magyarország ne foglaljon állást

Megsértődött a román külügy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerdai kijelentésein, aki viszont Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kijelentésein sértődött meg. A külügyminisztérium szerda esti közleményében arról ír, Szijjártóeltorzítja a román államelnök az úgynevezett Székelyföld státuszával kapcsolatos törvénytervezetről kapcsolatos kijelentését,

és mindez egyébként is román belügy, a magyar állami szerveknek ezzel kapcsolatban nem kell megszólalniuk.

De honnan is indult a botrány?

Johannis kijelentése a román pártokat is megosztotta

Mint emlékezetes, Johannis elnök szerdán éles stílusban, a magyarkártyát előhúzva támadta pártjának legfőbb politikai ellenfelét, a legnagyobb ellenzéki párt PSD-t – ennek apropója ugyanis az volt, hogy a román parlamenti alsóházi többséget gyakorló PSD negyvenöt napig nem vette elő az alsóház elé két magyar képviselő, Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt által benyújtott, székelyföldi területi autonómiával kapcsolatos törvénytervezetét. Ha az alsóház ilyenkor egy törvényjavaslatot ennyi ideig nem tárgyal, azt hallgatólagosan elfogadják, és az ügyben a felsőház és a szenátorok döntenek.

Mielőtt viszont ez megtörtént volna – ahogyan várható volt, az RMDSZ-eseken kívül az összes szenátor az autonómia ellen szavazott – Johannis azzal gyanúsította meg a PSD-seket, hogy összejátszottak az RMDSZ-szel, sőt, még Orbán Viktorral is ahhoz, hogy a magyaroknak adják Székelyföldet. Emellett az erdélyi szász származású államelnök gúnyosan, magyarul, „jónapot kívánok peszede”-vel köszönt ellenzékének. A stíluson sok romániai párt is felháborodott, igaz, ők leginkább azon akadtak ki, hogy Johannis semmilyen bizonyítékot nem hozott elő arra, hogy tényleg lepaktáltak volna a szocdemek a magyarokkal.

De természetesen nem maradt szótlan Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter sem, aki szerda esti videoüzenetében arról beszélt: bár a magyar érdek az, hogy jó kapcsolatot tartsunk fenn Romániával, „az elmúlt napokban a román állam képviselői olyan nyilatkozatokat tettek, amelyek kifejezetten elnehezítik a jószomszédi kapcsolatok fenntartását”.

Szijjártó Johannis megszólalását „civilizálatlan és gyűlöletkeltésre alkalmas nyilatkozatként” értékelte,

egyúttal emlékeztetett: az erdélyi és székelyföldi magyarság többsége rá szavazott az elnökválasztáson. „Több tiszteletet a magyaroknak” – zárta üzenetét a külügyminiszter.

Román külügy: ez román belügy

Ez akasztotta ki a román külügyet annyira, hogy már szerda este visszaszóljon Szijjártónak, aki szerintük „provokatív és helytelen” nyilatkozatot tett és „eltorzítja a román elnök kijelentéseinek tartalmát az úgynevezett Székelyföld státuszával kapcsolatos törvénytervezetről”. A külügy úgy vélte:

„a román alkotmány előírásaival szembemenő törvénykezdeményezés” témája az ország kizárólagos belügye, a magyar félnek nem kell állást foglalnia ennek kapcsán.

Emellett a nyilatkozat kiemeli: Romániának is fontos a Magyarországgal való jó viszony, ezért mindeddig tartózkodtak attól, hogy a magyar fél „egy sor provokatív megnyilvánulására” reagáljanak, de „visszafogottságra és tájékozottságra” intettek.

Egyébként nem úgy tűnik, hogy Johannis megbánta volna a szerdai magyarozást, az Államelnöki Hivatal szerda esti közleményében ugyanis már arról írt, hogy az autonómiastatútumhoz hasonló törvénykezdeményezések „sértik az alkotmányos rendet” és ezért „soha többé nem kellene, hogy a román parlament napirendjére kerüljenek”. A hivatal közleményében tovább megy: szerintük

„az ilyen jogalkotási javaslatok elsősorban a magyar közösségre nézve károsak”, hiszen mesterséges feszültségeket teremtenek a társadalomban.

A Transindex egyébként arról ír: a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat megkeresése alapján a román Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) egyébként már vizsgálja az államelnök szerdai kijelentéseit, minderről Azstalos Csaba CNCD-elnök is tájékoztatást adott. A tanács számos alkalommal bírságolt már meg magyarellenes kijelentéseket tevő romániai közszereplőket és médiumokat.

BORÍTÓKÉP: Bogdan Aurescu román külügyminiszter / Twitter

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek