+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. április 30. csütörtök, 09:04
Szijjártó Péter kijelentésein akadt ki a román külügyminisztérium, míg az elnöki hivatal úgy magyarázkodik: az autonómiatörvény „elsősorban a magyar közösségre nézve káros”.

Megsértődött a román külügy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerdai kijelentésein, aki viszont Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kijelentésein sértődött meg. A külügyminisztérium szerda esti közleményében arról ír, Szijjártóeltorzítja a román államelnök az úgynevezett Székelyföld státuszával kapcsolatos törvénytervezetről kapcsolatos kijelentését,

 

és mindez egyébként is román belügy, a magyar állami szerveknek ezzel kapcsolatban nem kell megszólalniuk.

 

De honnan is indult a botrány?

 

Johannis kijelentése a román pártokat is megosztotta

 

Mint emlékezetes, Johannis elnök szerdán éles stílusban, a magyarkártyát előhúzva támadta pártjának legfőbb politikai ellenfelét, a legnagyobb ellenzéki párt PSD-t – ennek apropója ugyanis az volt, hogy a román parlamenti alsóházi többséget gyakorló PSD negyvenöt napig nem vette elő az alsóház elé két magyar képviselő, Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt által benyújtott, székelyföldi területi autonómiával kapcsolatos törvénytervezetét. Ha az alsóház ilyenkor egy törvényjavaslatot ennyi ideig nem tárgyal, azt hallgatólagosan elfogadják, és az ügyben a felsőház és a szenátorok döntenek.

 

Mielőtt viszont ez megtörtént volna – ahogyan várható volt, az RMDSZ-eseken kívül az összes szenátor az autonómia ellen szavazott – Johannis azzal gyanúsította meg a PSD-seket, hogy összejátszottak az RMDSZ-szel, sőt, még Orbán Viktorral is ahhoz, hogy a magyaroknak adják Székelyföldet. Emellett az erdélyi szász származású államelnök gúnyosan, magyarul, „jónapot kívánok peszede”-vel köszönt ellenzékének. A stíluson sok romániai párt is felháborodott, igaz, ők leginkább azon akadtak ki, hogy Johannis semmilyen bizonyítékot nem hozott elő arra, hogy tényleg lepaktáltak volna a szocdemek a magyarokkal.

 

De természetesen nem maradt szótlan Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter sem, aki szerda esti videoüzenetében arról beszélt: bár a magyar érdek az, hogy jó kapcsolatot tartsunk fenn Romániával, „az elmúlt napokban a román állam képviselői olyan nyilatkozatokat tettek, amelyek kifejezetten elnehezítik a jószomszédi kapcsolatok fenntartását”.

 

Szijjártó Johannis megszólalását „civilizálatlan és gyűlöletkeltésre alkalmas nyilatkozatként” értékelte,

 

egyúttal emlékeztetett: az erdélyi és székelyföldi magyarság többsége rá szavazott az elnökválasztáson. „Több tiszteletet a magyaroknak” – zárta üzenetét a külügyminiszter.

 

Román külügy: ez román belügy

 

Ez akasztotta ki a román külügyet annyira, hogy már szerda este visszaszóljon Szijjártónak, aki szerintük „provokatív és helytelen” nyilatkozatot tett és „eltorzítja a román elnök kijelentéseinek tartalmát az úgynevezett Székelyföld státuszával kapcsolatos törvénytervezetről”. A külügy úgy vélte:

 

„a román alkotmány előírásaival szembemenő törvénykezdeményezés” témája az ország kizárólagos belügye, a magyar félnek nem kell állást foglalnia ennek kapcsán.

 

Emellett a nyilatkozat kiemeli: Romániának is fontos a Magyarországgal való jó viszony, ezért mindeddig tartózkodtak attól, hogy a magyar fél „egy sor provokatív megnyilvánulására” reagáljanak, de „visszafogottságra és tájékozottságra” intettek.

 

Egyébként nem úgy tűnik, hogy Johannis megbánta volna a szerdai magyarozást, az Államelnöki Hivatal szerda esti közleményében ugyanis már arról írt, hogy az autonómiastatútumhoz hasonló törvénykezdeményezések „sértik az alkotmányos rendet” és ezért „soha többé nem kellene, hogy a román parlament napirendjére kerüljenek”. A hivatal közleményében tovább megy: szerintük

 

„az ilyen jogalkotási javaslatok elsősorban a magyar közösségre nézve károsak”, hiszen mesterséges feszültségeket teremtenek a társadalomban.

 

A Transindex egyébként arról ír: a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat megkeresése alapján a román Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) egyébként már vizsgálja az államelnök szerdai kijelentéseit, minderről Azstalos Csaba CNCD-elnök is tájékoztatást adott. A tanács számos alkalommal bírságolt már meg magyarellenes kijelentéseket tevő romániai közszereplőket és médiumokat.

 

BORÍTÓKÉP: Bogdan Aurescu román külügyminiszter / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás