Kormányinfó: elmaradhat a fesztiválszezon, augusztus közepéig tilosak az 500 fő feletti rendezvények

2020.04.30. 11:48

A magyarok idén inkább nyaraljanak belföldön, a kormány hétfőtől több területi adatot is közöl a fertőzésről, oktatás május végéig biztos nem lesz, még mindig nem tudjuk, hány magyart teszteltek, Donald Tusk kérjen elnézést Magyarországtól: többek között erről, és a kijárási korlátozások vidéki feloldásáról volt szó a csütörtöki kormányinfón. Jövünk a részletekkel!

Kormányinfó: elmaradhat a fesztiválszezon, augusztus közepéig tilosak az 500 fő feletti rendezvények
Idén nyaraljunk belföldön!

– erre biztatott Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az Azonnali kérdése kapcsán a csütörtöki kormányinfón.  Eredetileg az alábbiakat kérdeztük a turizmussal kapcsolatban:

1. Hogyan képzeli el Magyarország az idei nyári turistaszezont? Jöhetnek-e majd külföldi turisták az országba, ha igen, akkor honnan? Ha nem, akkor mikor jöhetnek?

2. És mi a helyzet a magyarokkal, akik külföldön nyaralnának, lesz rá lehetőségük? Ha igen, akkor tárgyal-e a kormány más, turisztikailag Magyarországnak jelentős államokkal egy turistafolyosó kialakításáról (mint például teszi azt Csehország Horvátországgal)? Avagy a kormány inkább a görögök által javasolt, uniós szintű „COVID-19-útlevelek" bevezetését támogatná?


Szentkirályi válasza szerint a kormány arra készül, ha kisebb késéssel is, de a belföldi turisztikai szezon el fog indulni. A külföldi turisták elmaradásával számolni kell, ezért fontos, hogy élénkítsék a szektort. Emiatt döntött már a kormány korábban a SZÉP-kártyára utalható összegek megemeléséről: a közszférában évente 200 ezerről négyszázezerre nőtt ez az összeg, a versenyszférába ez 450 ezerről 800 ezerre nőtt például.

Ami a magyarok külföldi nyaralását illeti, arról beszélt: az általunk leginkább kedvelt kedvelt célpontok érintettek a járványügyi helyzetben, ezek az országok a hetekben hoznak enyhítő intézkedéseket. De a jelenlegi helyzetben az, hogy egy ilyen döntés megszülessen uniós, illetve más országokkal közös egyeztetése összehangolása kell. Így a kormányszóvivő arra biztatna mindenkit, töltse itthon a nyaralását,

nemcsak azért, mert fantasztikus az ország, hanem valószínűleg nagyobb biztonságban is érezzük magunkat egy belföldi nyaraláson. 

Részletek viszont nem derültek ki a válaszából, így az sem, zajlanak-e már konkrét egyeztetések a magyar kormány és egyes országok között, ahogy például a csehek már egyeztetnek a horvátokkal, ahogyan arról sem kaptunk részletes tájékoztatást, hogy lesz-e uniós turisztikai együttműködés idén nyárra a tagállamok között.

Ugyan külön jeleztük Gulyás Gergelyéknek, hogy mindenképpen kérjük, válaszoljanak arra, eddig hány embert teszteltek koronavírusra összesen, ám ez nem történt meg. Mint ugyanis szerdán beszámoltunk róla, sem az Emmi, sem pedig Müller Cecília tisztifőorvos nem volt hajlandó az erről szóló közérdekű adatigénylésünket érdemben megválaszolni, tehát továbbra sem ismert, hogy a csütörtökre már közel 73 ezernyi mintavételt hány emberen végezték.

Fontos bejelentések:

Gulyás Gergely a kormányinfón arról beszélt: a védekezés ötvenedik napján vagyunk, ennyi idő telt el a veszélyhelyzet kihirdetése óta, ez idő alatt a legfontosabb feladat az egészségügyi ellátórendszer felkészítése volt. Hiszen amíg vakcina nem áll rendelkezésre a vírus ellen, az hosszabb távon is velünk marad,

így ötven nap után Gulyás szerint kijelenthető, a magyar egészségügy felkészült akár a tömeges megbetegedések szakaszára is.

A járványt szerinte sikerült lelassítani, a magyarországi számok is kedvezőek, mindenesetre döntéseket a legrosszabb forgatókönyvvel számolva orvosszakmai – és nem pedig politikai – szempontok alapján hoztak, ezért voltak szükségesek az ágyfelszabadítások és a lélegeztetőgépek is. Ilyen helyzetben pedig a kormány úgy látta, a fertőzés területi különbségeit és az idősek védelmét figyelembe véve, szigorú menetrend mellett újraindulhat az élet Magyarországon, erről már Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt röviden szerdán.

Így enyhül az élet vidéken:

Jelenleg

az aktív fertőzöttek 70 százaléka Budapesten és Pest megyében található, az összes halálozás 70 százaléka pedig a fővárosban történt.

Éppen ezért a szabályok nem változnak Budapesten és Pest megye egyes járásaiban, ott a kijárási korlátozások hatályban maradnak.

Vidéken azonban új menetrend lép életbe május 4-től, amikor is feloldják a kijárási korlátozásokat, ezek helyére pedig új szabályozások lépnek. Szigorításnak számít, hogy az ország egész területén kötelező lesz a maszkviselés a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön, valamint ezeken a helyeken másfél méter távolságot is tartani kell egymástól.

A vidéki lazításoknak köszönhetően viszont május 4-től engedélyezett az éttermek, kávézók kerthelyiségeinek, teraszainak nyitvatartása, valamint a szállodák is kinyithatnak. Az üzletek időkorlátozások nélkül nyithatnak ki, de a 65 év felettiek számára rendelkezésre álló, 9 és 12 óra közötti időszak figyelembevételével.

Megnyithatnak a szabadtéri strandok, fürdők, állatkertek, és a szabadtéri múzeumok is, ezek Gulyás szerint jelenleg nem számítanak veszélyesnek.

Országszerte marad az ingyenes parkolás lehetősége.

Korlátozások nélkül lehet szolgáltatásokat nyújtani, engedélyezik a profi, amatőr- és tömegsportok esetében az edzést. Temetést, esküvőt, szentmisét az eddigi előírásoknak megfelelően továbbra is lehet tartani.

A nyári fesztiválszezon lényegében elmarad:

augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb tömegrendezvényeket egészen biztosan nem lehet megtartani.

Az egészségügyben a következő változások jönnek:

A kormány nagyobb hangsúlyt fektet majd a tesztelésre: Gulyás Gergely elmondta, négy orvostudományi egyetem összefogásának köszönhetően számos tesztet végeznek el májustól annak felmérésére az országban, hogy megközelítőleg a magyar társadalom hány százaléka eshetett már át a betegségen. Emellett a kórházakból kimenő és bejövő betegeket, valamint az idősotthonok valamennyi dolgozóját ezentúl kötelezően tesztelik.

Szintúgy fontos változtatás, hogy

a kormány több adatot is nyilvánosságra hoz hétfőtől, területi adatokkal közlik ugyanis a megbetegedések és halálozások számát is.

Eddig területi adatokat csak a fertőzöttek kumulált számáról közölt az operatív törzs.

A magánegészségügyben hétfőtől feloldják a korlátozásokat, a közegészségügyben pedig mindez négy lépésben kezdődik meg.

Ezt lehet tudni az érettségikről

Május 4-én elkezdődnek az írásbeli érettségik, Gulyás szerint ezekre a magyar oktatási rendszer a nehézségekhez mérten felkészült. Az érettségizők következmények nélkül dönthetnek a szeptemberi érettségizés mellett is, ám a diákok kevesebb, mint három százaléka kívánt ezzel élni.

Csak az írásbeli vizsgákat tartják meg, kivétel azon tárgyak, ahol ez fogalmilag elképzelhetetlen. Egy teremben legfeljebb tíz fő tartózkodhat, a kötelező védőtávolságot megtartva.

Iskolák:

oktatás május végéig biztosan nem lesz, és még nem eldöntött, hogy júniusban mi lesz a helyzet.

Az ellenzék kapcsán a következőkről esett szó:

+ Az Európai Bizottság véleményezte szerdán a tagállamok pandémiás helyzetben tett intézkedéseit és megállapította, hogy az előírásoknak Magyarország is megfelel. Emiatt megalapozatlan és szégyenteljes Gulyás szerint a magyar baloldal részétől, hogy „Brüsszelbe rohangáltak, hogy feljelentsék a hazájukat”.

Itt az ideje, hogy a baloldal és az ellenzék átgondolja, hogy a járványügyi védekezés időszakában nemzeti egységet hozzon létre – mondta a miniszter.

Gulyás külön aggasztónak nevezte az EPP magatartását, ahol egyes szereplők is „Magyarország elleni hangulatkeltést” folytattak, sértő, alaptalan és valótlan állításokat fogalmaztak meg.

Így tett Donald Tusk, a pártcsalád elnöke is, akinek Gulyás szerint elnézést kell kérnie Magyarországtól.

A közigazgatásban is történt egyszerűsítés:

Az engedélyek kiadásával a kormányhivatalokban 29 ezer tisztségviselő foglalkozik. Ezt a procedúrát megkönnyítendő néhány ügycsoport kivételével ha valaki tevékenység megkezdését jelenti be, és a hatóság nyolc napon belül ezt nem tiltja meg kifejezetten, akkor a kilencedik naptól folytathatja a tevékenységét. Gulyás szerint az egyszerűsített engedélykiadás csökkenti a vállalkozások adminisztratív terheit.

Egyéb sajtókérdésekre is válaszoltak a kormányinfón, a teljesség igénye nélkül közlünk párat:

+ A járvány okozta gazdasági problémák miatt több önkormányzat is nehéz helyzetbe került, lesz-e támogatás nekik? A kormány azt tervezi, hogy sok beruházással segíti a települések épülését. Ami az önkormányzati működési helyzetére vonatkozik, ott is segítő szándékkal áll a kormány minden ilyen felvetéshez, de a gépjárműadóról való lemondás lényegesen kevesebbet jelent egy önkormányzatnak az összköltségvetéséhez képes, mint amekkora kieséssel az államnak most számolni kell.

A magyar autóklub szerint közlekedési csődöt eredményezhet a gépjárművel haladási sebességének csökkentése Budapesten, mit gondol Gulyás? Gulyás szerint a jelenlegi helyzetben mindenféle kapkodás káros, ilyen előkészítetlen javaslatok előterjesztése, nem túl hasznos és indokolatlan.

Neki személyesen is erős kétségei vannak, hogy ez-e a jó irány. 

A főpolgármesterben csalódott-e a kormányoldal? Próbálják elkerülni, hogy érzelmi viszonyról kelljen a főpolgármester kapcsán beszámolni, a budapestiek döntöttek, ők tiszteletben tartják, azzal kell együttműködni, aki betölti a főpolgármesteri posztot. A politikai vitáktól függetlenül partneri viszonnyal kell egymásra tekinteni.


Mikor kap újra meghívást a karmelitába Karácsony Gergely, miért nem hívták meg a most szerdai kormányülésre? Karácsony egyelőre nem tagja a kormánynak, miután Budapesten semmilyen változás nincs, és a főpolgármester véleménye eddig is ismert volt, hogy május közepéig nem szabad változtatni a korlátozásokon, ezért nem teljesen érti a felvetést Gulyás.

A magyar nemzet része-e az ellenzék, mikor Kövér László szerint nem? A házelnök visszafogottan beszél az ellenzékről ahhoz képest, az ellenzék hogyan beszél a kormányról válsághelyzetben is. Az ellenzék, a baloldal egésze azzal töltötte az elmúlt heteket, újra és újra Brüsszelbe járjon feljelenteni a kormányt. Jó lenne valóban, ha a megszokott ellenzéki magatartás változna, és képes lenne az ellenzék az ország iránti érzéseit a kormány iránti éréseivel szemben is érvényesíteni. 

Újra aktiválják-e majd a most felszabadított kórházi ágyakat? Rosszul járna az ország, ha egészségügyi szakmai kérdésekben politikai döntések születnének. A védekezésre való felkészülés volt a döntések mozgatórugója, nem más.

Mi lesz a költségvetéssel?

Május 19-én nyújtja be a Pénzügyminiszter.

Lemondja-e Magyarország azokat a nemzetközi sporteseményeket, amiket a következő 2-3- évben rendeznénk? Optimisták, remélik, hogy túlleszünk a járványhelyzeten, ami után az az érdekünk, a lehető legtöbb rendezvény és konferencia legyen Magyarországon.

Milyen számítás szerint kárpótolja az állama turizmusból élő települések kieső bevételeit? Míg a magyar turistáknak nem kell majd idegenforgalmi adót fizetni, de a kormány ezt ki fogja fizetni az önkormányzatoknak .

Tervezik-e első körben megnyitni a templomokat? Be sem zárták őket, de az igaz, hogy a történelmi egyházak azt a döntést hozták, nem tartanak istentiszteletet. Ők azt kérik csak, a másfélméteres védőtávolságot be lehessen tartani. 

Közmunkaprogramokat át fogják-e alakítani, hány új közmunkásra számítanak, tervezik-e a bérek emelését? Ugyanebben a programban volt, hogy 230 ezren vettek részt,

most csak 83 ezres ez a szám, de nyilvánvaló, hogy nőni fog, nehéz megjósolni, mennyivel. Tehát a program bővíthető, ha kell.

Orbán azt mondta, 3 hónap múlva mindenki munkát kap majd. Hogy és milyen területen lesz erre lehetőség? Terveznek átképzéseket, oktatási programokat, szükség esetén közmunkaprogram bővítését. 

Mit szól a kormány ahhoz, hogy a Hunguest Hotels elküldi dolgozói felét (a szállodalánc Mészáros Lőrinchez köthető)? A turizmusban és vendéglátásban a legnagyobb a munkaerőveszteség, és bár a vidéki leépítések kisebbek, mint a budapestiek, a hírben semmi rendkívüli nincsen. Nyilván a tulajdonos nem szimpatikus a kérdést feltevő RTL Klubnak, ezért emelik ki ezt a szállodaláncot, de sok más cég is ebben a cipőben jár.

A bértámogatásokat és kedvezményeket hányan vették igénybe? A bértámogatási program május 1-jétől indul, így korai lenne az eredményekről beszámolni.

Mindenesetre a munkabérekből a munkahelyek megtartásáért cserébe akár 100 ezer forintot is átvállalhat a magyar állam.

Milyen szabálytalanságokat tártak fel a fogyasztóvédelmi szervek? A hatóságok kiemelten folytatnak ellenőrzéseket már február vége óta fogyasztóvédelmi ügyekben. Több, mint ezer üzletet vizsgáltak már meg, ebből több, mint nyolcvan bolt esetében kellett eljárást indítani. Az ellenőrzések a webshopokra is vonatkoznak.

Mit szól a kormány az önkormányzatok eddigi szigorításaihoz, ahol a közparkokba való belépést is korlátozták sok helyen hétvégenként? Vannak jó és rossz gyakorlatok, de az önkormányzatok többsége a kormány által a hétvégékre nekik adott lehetőségekkel arányosan élt, szigorítani a kijárási korlátozásokon pedig még ezen a hétvégén is lesz lehetősége az önkormányzatoknak. Voltak túlkapások, de Gulyás bízik benne, hogy például nem lesz olyan, hogy egy önkormányzat megtiltja a településen való átbiciklizést, hiszen ez egyáltalán nem veszélyes.

Mit vár a kormány, az Európai Parlament és az európai politikai élet mikor indulhat újra? Abból láthatjuk, hogy az EP újra működik, hogy a szocialista és zöld képviselők majd megint valamilyen határozatban elítélik Magyarországot.

BORÍTÓKÉP: MTI

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek