+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. április 30. csütörtök, 18:27
A volt szabadságpárti politikus politikai visszatérése most lett teljes, bár míg öt éve valódi kihívója volt a szocdem városvezetésnek, ma legfeljebb csak egykori pártjának árthat még.

Lassan egy éve robbant ki az ibiziai videó miatti botrány. Mint ismert: Heinz-Christian Strache, akkori osztrák alkancellár egy videófelvételen volt látható, amint egy magát orosz oligarchának kiadó bosnyák egyetemistának magyarázza, hogyan lehetne majd állami pénzeket kiszervezni és „magyarországi állapotokat” teremteni az osztrák médiában.

 

Strachének le kellett mondania, a konzervatív-szélsőjobboldali kormány szétesett, a tavaly szeptemberi választásokon pedig Strache már nem is indult, hiszen bejelentette: visszavonul a politikától.

 

Csak eljött a comeback ideje

 

Mivel tavaly nyár folyamán Strachéról olyan ügyek derültek ki – például hogy saját céljaira használta a pártpénzt, havi 10 ezer eurót kapott a párttól csak a ruháira vagy lakására –, hogy az év végére az FPÖ maga kérte: távozzék. Ez decemberben meg is történt. Noha Strache még ősszel azt ígérte, saját PR-céget indít, és az üzleti világba vonul vissza,

 

a bécsi FPÖ frakciójából kiszakadt Szövetség Ausztriáért (DAÖ) párt révén végül csak megtalálta a visszautat a politikába.

 

Egy ideig még lebegtette, hogy a DAÖ az ő pártja lenne-e, de idén januárban már ő volt az új kispárt évadnyitó gyűlésén a vezérszónok. Csütörtökön pedig bejelentette:

 

a DAÖ színeiben indul el ősszel a bécsi főpolgármesteri posztért.

 

Strache a bécsi politikában mindig fontos szerepet játszott, 2005-ben az FPÖ-t – Jörg Haider távozása után – az addigi bécsi pártelnökségből vette át. 2010-ben és 2015-ben sikeresen tudta magát a szocdem városvezetés alternatívájaként beállítani fiatalos kampányával, amiben rapénekesi tehetségét is megcsillantotta,

 

öt éve 30 százalék fölé vitte az FPÖ-t.

 

A vörös Bécsben a szélsőjobboldalnak mindig erős hagyománya volt, idénre azonban szétvert csapatokként indul ez a tábor. Egyrészről a pártszakadás miatt vélhetően az FPÖ és a DAÖ is a kispárti létbe csúszik át, másrészről a szocdem-zöld városvezetés alternatívájává a kurzi ÖVP nőtt fel, amelyet az osztrák fővárosban – még ha nem is a győzelem, de akár a korábbi eredmények megduplázásának esélyével – Sebastian Kurz jobbköze, jelenlegi pénzügyminisztere, Gernot Blümel fog vezetni.

 

A Kronen Zeitung felmérése szerint továbbra is meglenne ősszel a szocdem-zöld bécsi tartományi kormány többsége: a vörösök némileg visszaesve 37 százalékot, a zöldek kissé erősödve 17 százalékot kapnának. A legnagyobb nyertes a kurzi ÖVP lenne: míg a párt öt éve még a tíz százalékot se érte el, most már 24 százalékon áll. Hét százalékkal ismét ott lenne a liberális Neos is a bécsi parlamentben. Gyakorlatilag ezen kispárti szegmensbe szorult vissza az FPÖ és a DAÖ:

 

az FPÖ most nyolc százalékon, Strache pártja pedig ötön áll az osztrák fővárosban.

 

Strache számára a tét tehát már rég nem a vörös-zöld bécsi vezetés leváltása, hanem egyrészről saját politikai túlélésének biztosítása, másrészről

 

a bosszú korábbi pártja ellen.

 

Strache közölte: a bécsi indulás csak az első lépés, mert „országos mozgalommá” akarnak válni. Ennek részleteiről május 15-én fogja tájékoztatni a sajtót. Strache azt ígérte, hogy „az alkotmány őreiként” fognak megjelenni, mert szerinte különösen a jelenlegi járvány alatt a kormány sérti az emberek alapjogait és a vállalkozások érdekeit. Egyesek nem zárják ki, hogy

 

a mozgalom neve Hüter der Verfassung (Az Alkotmány őrei) lehetne

 

– hogy Strache ezzel Carl Schmitt német jogfilozófus egyik ismert könyvcímére is akar-e utalni, azt nem tudni, de ez mindenképp pikáns lenne, ugyanis Schmitt ezen könyvében éppen az osztrák alkotmányt kidolgozó Hans Kelsent támadja be.

 

Ibiziai fejlemények

 

Eközben az ibiziai videó kapcsán tovább folynak a nyomozások. Strache maga is kutakodott az iránt, hogy ki csinálhatta a videót. A lefoglalt iratai szerint Strache arra gyanakodhatott, hogy

 

Sebastian Kurz körei, a szabadkőművesek és a bécsi zsidó hitközség állnának a lejáratása mögött.

 

STRACHE SAJÁT MAGÁNAK KÉSZÍTETT FELJEGYZÉSEKET ARRÓL, HOGY KIK CSINÁLHATTÁK ELLENE AZ IBIZA-VIDEÓT, TÖBBEK KÖZÖTT (AMINT EZEN, ÁLTALA ÍRT PAPÍRON IS LÁTHATÓ) KURZOT, KURZ PÁRTJÁT, OLIGARCHÁKAT, A SZABADKŐMŰVESEKET ÉS A BÉCSI ZSIDÓ HITKÖZSÉGET (IKG) IS A HÁTTÉRBEN SEJTETTE. FOTÓ: DERSTANDARD.AT

 

De ezt feltételezte azon Johannes Gudenus, egykori FPÖ-s politikusról is, akivel az ibizai videón látható. Strache ugyanis úgy hiszi: Gudenus már korábban értesült volna arról, hogy egy ilyen videó szociáldemokratákhoz közel álló bécsi ügyvédi irodáktól Kurzhoz kerülhetett volna.

 

Gudenus ezt tagadja, és közben oda is szúrt egyet Strachénak, mondván: őnála bizonyosan „nem lesznek fotók szépen kitömött sporttáskákról”, utalva ezzel arra, hogy Strache kapcsán felmerült, hogy sporttáskákban kapott egy ukrán oligarchától pénzt politikai és gazdasági lobbiért.

 

NYITÓKÉP: Azonnali-grafika / Pintér Bence

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma a szavahihetőségével kapcsolatban.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő Mihai Tudose már tudni véli azt, amit sokan nem.

Az EP-mandátuma után a Fideszt is maga mögött hagyja a szexbotrányba keveredő Szájer.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás