Jön az autós koronavírus-tesztelés Budapesten

2020.04.29. 11:05

Egy magáncég szervezésében a Groupama Aréna parkolójában vesznek érintésmentesen mintát az autóban ülőktől 27 000 forintért.

Jön az autós koronavírus-tesztelés Budapesten

Megnyílt az első érintésmentes, autóval áthajtós tesztelési lehetőség Budapesten, a Groupama aréna felszíni parkolójában. Egy nap egyelőre 100 személyt tudnak letesztelni, a magyar DriveCell Systems Zrt. által kidolgozott megoldásnak köszönhetően

online regisztrációt és visszaigazolást követően bárki az autójában ülve elvégezheti a nukleinsav-alapú (PCR) koronavírus-tesztet.

Ennek az alapára egy internetes bejelentkezést követően 26 900 forint lesz, amit egyelőre a helyszínen, bankkártyával lehet téríteni, de a cég közleménye szerint később majd interneten előre is lehet téríteni. Mivel az adatfelvételhez nem szükséges papíralapú dokumentáció, és a mintavétel is az autóban zajlik, a teljes folyamat érintésmentes – írta a cég az Azonnalinak küldött közleményében.

A teszthez a mintavétel a garatból és az orr nyálkahártyájából történik, amit egy, a céggel együttműködő mikrobiológiai laborban elemeznek ki, a cég szerint akár 24 órán belül. A nukleinsav-alapú (PCR) teszt kimutatja a koronavírus jelenlétét a szervezet hámsejtjeiben, ezért a módszerrel 

csak az aktív fertőzöttség mutatható ki.

A cég szerint az első tesztállomást követően a közeljövőben további mintavételi pontokat hozhatnak létre a fővárosban és vidéken is, cél az országos lefedettség biztosítása, így a napi tesztelési kapacitás is növekedni fog. A későbbiekben pedig a nukleinsav-alapú (PCR) koronavírus tesztek mellett újabb, orvosilag és hatósági vélemények szerint megbízható vizsgálati módszerek alkalmazására is sor kerülhet – hogy pontosan milyen megbízhatóbb módszerekről van szó, arra a közlemény nem tér ki.

NYITÓKÉP: Azonnali

Győri Boldizsár
Győri Boldizsár az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek