+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. április 28. kedd, 17:46
Két kiszivárgott dokumentum szerint mind a berlini, mind a bécsi kormány tudatosan növelni akarta a lakosságon belüli félelmet, hogy ezzel érhessen el minél szabálykövetőbb magatartást.

Egy április elejei német belügyminisztériumi dokumentum igen zord lehetőségeket vázolt fel a jelenlegi járványhelyzetben, akár azt sem zárva ki, hogy egymillió halálos áldozata lehet a vírusnak. Miközben ezen számokat számos sajtótermék át is vette, a minisztériumi dokumentum egésze csak kevés helyen volt elérhető. Az írásban ugyanis azt hangsúlyozzák: a társadalmi éberség miatt kell elsősorban a legrosszabb forgatókönyv számait hangsúlyozni, azon belül is nem annyira a főleg idősebbeket érintő halálozásra, hanem

 

a súlyosabb betegeknél is megjelenő fulladási tünetekre kell koncentrálni – ez ugyanis egy „emberi ősfélelem”.

 

Szintén a félelem növelését javasolta Sebastian Kurz osztrák kancellár még március közepén egy egészgégügyi minisztériumi háttérmegbeszélésen: a konzervatív politikus szerint azon híreket és értelmezéseket kell hangsúlyozni, amelyek „a haláltól és a betegségtől való félelmet” növelik a lakosságban, mert így várható el kooperáló magatartás.

 

Az ülésen Herwig Kollaritsch orvos is jelen volt, aki egyrészről meg tudta erősíteni a közszolgálati Ö1 rádióadó információját, másrészről arra hívta fel a figyelmet:

 

a félelmet kiváltó tények hangsúlyozása nem manipuláció, hanem a társadalmi éberség fokozása.

 

Március közepén ugyanis Kurz még elégedetlen volt azzal, ahogy az osztrák lakosság reagál a vírusra, mintha az csak a nagyon idős és beteg emberekre lenne veszélyes. Április végén aztán már kifejezetten optimista beszédet tartott a bécsi parlamentben, még az ellenzékét is megdicsérve, amiért közreműködött a magyarországinál jóval szigorúbb korlátozások bevezetésében és népszerűsítésében.

 

Függetlenül attól, hogy a bécsi és berlini félelemstratégiákat politikai hátsó szándékok is vezették-e, tény: hasonlóan más európai országokhoz az osztrák és a német vezető kormánypárt népszerűsége is a lassan már kéthónapos válság alatt több, mint tíz százalékpontot ugrott: Kurz ÖVP-je már az ötven százalékot súrolja alulról, azaz az egyedüli kormányzás lehetőségének közelébe került, Angela Merkel és a CDU/CSU a 2017-es eredményt is jóval túlszárnyalóan már majdnem negyven százaléknál jár.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás