Így takard el helyesen az arcod Budapesten

Szerző: Bukovics Martin
2020.04.27. 10:33

2019-ben még elképzelhetetlen volt, 2020-ra maga lett a valóság: a fővárosban kifejezetten kívánatos lett, hogy valaki az arcának legalább felét eltakarva tömegközlekedjen és vásároljon. Tippek a divatos és okos arceltakaráshoz!

Így takard el helyesen az arcod Budapesten

Ha valaki múlt héten azzal találkozott valamelyik forgalmasabb fővárosi csomópontban, hogy maszkot osztogatnak neki, az nem volt véletlen: Karácsony Gergely budapesti főpolgármester elrendelte ugyanis, hogy április 27. hétfőtől nemcsak a BKK járatain, hanem az üzletekben, boltokban, piacokon, taxikban is kötelező lesz az arc eltakarása a fővárosban.

Ez történhet szájmaszkkal, sállal vagy kendővel is: ehhez összeszedtünk nektek minden lehetséges szóbajövő/divatos kombinációt a fenti grafikán!

A Magyar Orvosi Kamara tájékoztatása szerint a járványgörbe további lapításában a lényeg eleve inkább a társadalmi érintkezések minimálisra szorítása, a maszkviselésnek csak megfelelő viselkedéssel és maszkviselési etikettel együtt van értelme. Vagyis a lényeg az, hogy az orr és a száj elé mindig tegyünk valamit, azaz sokat nem ér, ha hordjuk a maszkot, de mondjuk kilóg belőle az orrunk.

Jöjjenek az orvosi kamara részletes tippjei!

1. Mielőtt felvenné valaki a maszkot, mossa meg a kezeit szappannal és meleg vízzel vagy fertőtlenítse kezeit alkoholos kézfertőtlenítővel. A házi készítésű szövetmaszk is jó (itt egy szabásminta hozzá): ezt az első használat előtt magas hőmérsékleten (60-90 fok) mossuk ki, majd lehetőség szerint vasaljuk.

2. A maszknak a viselés alatt folyamatosan, egyszerre kell fednie a szájat és az orrot is.

3. Amennyiben rendelkezik a maszk állítható orrpánttal, azt szorosan az orrgyökhöz kell igazítani! (Az orrcsont és a homlokcsont találkozása az orrgyök.)

4. Ne legyenek nyílások a maszk és az arc között, a maszk pontosan illeszkedjen az arc bőrére.

5. A maszk viselése közben kerülni kell a maszk megérintését. Amennyiben mégis meg lett érintve a maszk, kezeit kell mosni szappannal, vagy fertőtleníteni a kezeket alkoholos bedörzsöléssel.

6. Amennyiben a maszk érezhetően átnedvesedik, le kell azt cserélni.

7. A maszk eltávolítását hátulról kell elvégezni. A füleik mögül kell először kiemelni a rögzítőgumikat, vagy kikötöznia tarkóra kötött madzagokat. A maszk elülső felszíne szennyezettnek tekintendő, annak érintését el kell kerülni a levétel során. A maszk eltávolítása után mossa meg a kezeit szappannal és meleg vízzel, vagy fertőtlenítse kezeit alkoholos kézfertőtlenítővel.

8. Az egyszerhasználatos maszkokat tilos újra használni, azokat zárható szemetesládába kell dobni a levételt követően. Amennyiben saját készítésű, vagy más szövetmaszkot használ valaki, helyezze a maszkot enyhén klóros (domestos stb.) vagy más fertőtlenítős vízbe, ebben áztassa 10 percig, mossa ki magas hőfokon (60-90 fok), szárítsa meg és lehetőség szerint vasalja ki az újabb viselés előtt! 

GRAFIKA: Papp Zsófia / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek