+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. április 25. szombat, 19:12
A legás tartományi miniszterelnök kihasználja, hogy tartománya jobban kezelte a válságot: és egyesek szerint a lazításból komoly politikai tőkét kovácsolhat.

Enyhített a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokon Olaszország Velence központú Veneto régiója: mindezt a tartományt a Salvini-féle Lega színeiben vezető miniszterelnök, Luca Zaia jelentette be pénteken, némi meglepetésre.

 

Ugyanis Zaia az új rendelkezéseket rögtön pénteki sajtótájékoztatója után érvénybe léptette, míg az ország miniszterelnöke, Giuseppe Conte a május 4-i hétre tervezi az újranyitást. Ezért is meglepő, hogy Veneto az egyik legérintettebb régióként már hamarabb megkezdi az intézkedések hatályon kívül helyezését, holott Conte a héten még arról beszélt,

 

„nem fogom megengedni, hogy törésvonalak alakuljanak ki” Észak- Közép- és Dél-Olaszország között, és arra is felhívott: az országnak együtt kell cselekednie.

 

Zaia ugyanakkor úgy néz ki, nem osztja a miniszterelnök szavait, ugyanis pénteken az olasz HuffPost tudósítása szerint azt jelentette be, hogy Venetóban megnyithatnak többek között:

 

+ Az elviteles éttermek;

 

+ A pizzériák és fagyizók (amennyiben az ételeket nem helyben fogyasztják);

 

+ A temetők;

 

+ Heti két napra a papírboltok, könyvesboltok és a gyermekruházati boltok;

 

+ A virágboltok és a közösségi kertek is.

 

+ Emellett május 4-től az óvodákat is kinyitnák, igaz, vannak, akik szkeptikusak emiatt.

 

Zaia arról beszélt: „a hordó mélyére néztünk, hogy annyi korlátozást szüntessünk meg, amennyit csak tudunk”, ez persze önmagában nem jelenti azt sem, hogy ki lehetne menni a terekre partizni. De Veneto a tartományi miniszterelnök szerint más régiók előtt jár már – ellentétben a május 4-i országos újranyitással, mikor a korlátozó intézkedések a második szakaszba lépnek,

 

a tartomány már a harmadik szakaszra készül, mikor a járvány visszatér – mondta Zaia.

 

Venetóban mindeddig pénteki adatok szerint valamivel több, mint 17 ezer koronavírusos megbetegedést rögzítettek, közülük viszont már több, mint hatezren meggyógyultak. Ráadásul a tartományban a halálozási arány is alacsonyabb az országos átlagnál – míg Venetóban a beazonosított esetek 7,2 százaléka végződik halállal, addig országosan ez a szám 13,5 százalék. A legdurvább természetesen a járvány által legkomolyabban sújtott Lombardiában a helyzet – ott a halálozási arány 18,4 százalékos, de a szintén komolyan érintett Piedmont sincs sokkal lemaradva 17,5 százalékkal.

 

Veneto tehát jól áll – a többi olasz tartományhoz képest. És vannak, akik azt mondják, hogy ezt a miniszterelnök Zaia próbálja a pártpolitikai színtéren is a saját javára fordítani. A Politico által megkérdezett Giovanni Orsina, a római Luiss Egyetem politikatörténeti professzora szerint húzásával Zaia saját politikai nívóját emelné ezzel a központi kormánnyal szemben. Sokan támadják ugyanis a római központi kormányt azért, mert az lassan reagált a járványra, ez pedig megnyitotta az utat a régiók és tartományok előtt.

 

Zaia húzása – ha bejön – jól jöhet neki pártján belül is: Orsina szerint a válság nyomán

 

Matteo Salvini pozíciója is kicsit inogni látszik a Legán belül, Zaiának pedig vannak pártelnöki ambíciói.

 

Ráadásul mivel az emberek már belefáradtak a korlátozásokba, ha Venetóban az intézkedések miatt nem ugrik meg ismét a fertőzöttek száma, tartományában is olcsó politikai tőkét arathat le a húzással.

 

BORÍTÓKÉP: Luca Zaia / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

11 órás zárás ide vagy oda, a partivonatot aligha tudja megfékezni a kormány. De akkor mégis mi értelme van a korai zárásnak? Videó!

Az Európa Kulturális Fővárosa-program keretében a horvát tengerparti város egy toronyházára vörös üvegszilánkokból álló ötágú csillagot helyeztek ki.

Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Donald Tusk nem hiszi, hogy a Fideszt még meg lehetne győzni arról, hogy térjen vissza a néppárti elvekhez. És ami az EPP-elnök szerint nehezíti a dolgot: a pártok többsége lapít, mert a pártegységet félti.

Nagy a valószínűsége annak, hogy inkább emberi lustaság és tudatlanság áll a háttérben, mintsem a hatalom által irányított cenzúra és keresztényellenesség.

A franciaországi fertőzésszámok növekedése kihat a francia közvéleményre is: egy felmérés szerint hatalmas többség tartana elfogadhatónak egy legalább kéthetes (de akár hosszabb) teljes lockdownt.

Az október elsejétől életbe lépő szigorúbb szabályok a rendezvényeket, a maszkviselést és a vásárlást is érintik.

A hét kérdése

Két tévéinterjú, esszé, nyílt levél, egy uniós biztos lemondatása. Orbán Viktor még saját rajongóit is meglepte, hogy ennyire aktív lett a médiában. Mi folyik itt?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás