+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. április 25. szombat, 19:12
A legás tartományi miniszterelnök kihasználja, hogy tartománya jobban kezelte a válságot: és egyesek szerint a lazításból komoly politikai tőkét kovácsolhat.

Enyhített a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokon Olaszország Velence központú Veneto régiója: mindezt a tartományt a Salvini-féle Lega színeiben vezető miniszterelnök, Luca Zaia jelentette be pénteken, némi meglepetésre.

 

Ugyanis Zaia az új rendelkezéseket rögtön pénteki sajtótájékoztatója után érvénybe léptette, míg az ország miniszterelnöke, Giuseppe Conte a május 4-i hétre tervezi az újranyitást. Ezért is meglepő, hogy Veneto az egyik legérintettebb régióként már hamarabb megkezdi az intézkedések hatályon kívül helyezését, holott Conte a héten még arról beszélt,

 

„nem fogom megengedni, hogy törésvonalak alakuljanak ki” Észak- Közép- és Dél-Olaszország között, és arra is felhívott: az országnak együtt kell cselekednie.

 

Zaia ugyanakkor úgy néz ki, nem osztja a miniszterelnök szavait, ugyanis pénteken az olasz HuffPost tudósítása szerint azt jelentette be, hogy Venetóban megnyithatnak többek között:

 

+ Az elviteles éttermek;

 

+ A pizzériák és fagyizók (amennyiben az ételeket nem helyben fogyasztják);

 

+ A temetők;

 

+ Heti két napra a papírboltok, könyvesboltok és a gyermekruházati boltok;

 

+ A virágboltok és a közösségi kertek is.

 

+ Emellett május 4-től az óvodákat is kinyitnák, igaz, vannak, akik szkeptikusak emiatt.

 

Zaia arról beszélt: „a hordó mélyére néztünk, hogy annyi korlátozást szüntessünk meg, amennyit csak tudunk”, ez persze önmagában nem jelenti azt sem, hogy ki lehetne menni a terekre partizni. De Veneto a tartományi miniszterelnök szerint más régiók előtt jár már – ellentétben a május 4-i országos újranyitással, mikor a korlátozó intézkedések a második szakaszba lépnek,

 

a tartomány már a harmadik szakaszra készül, mikor a járvány visszatér – mondta Zaia.

 

Venetóban mindeddig pénteki adatok szerint valamivel több, mint 17 ezer koronavírusos megbetegedést rögzítettek, közülük viszont már több, mint hatezren meggyógyultak. Ráadásul a tartományban a halálozási arány is alacsonyabb az országos átlagnál – míg Venetóban a beazonosított esetek 7,2 százaléka végződik halállal, addig országosan ez a szám 13,5 százalék. A legdurvább természetesen a járvány által legkomolyabban sújtott Lombardiában a helyzet – ott a halálozási arány 18,4 százalékos, de a szintén komolyan érintett Piedmont sincs sokkal lemaradva 17,5 százalékkal.

 

Veneto tehát jól áll – a többi olasz tartományhoz képest. És vannak, akik azt mondják, hogy ezt a miniszterelnök Zaia próbálja a pártpolitikai színtéren is a saját javára fordítani. A Politico által megkérdezett Giovanni Orsina, a római Luiss Egyetem politikatörténeti professzora szerint húzásával Zaia saját politikai nívóját emelné ezzel a központi kormánnyal szemben. Sokan támadják ugyanis a római központi kormányt azért, mert az lassan reagált a járványra, ez pedig megnyitotta az utat a régiók és tartományok előtt.

 

Zaia húzása – ha bejön – jól jöhet neki pártján belül is: Orsina szerint a válság nyomán

 

Matteo Salvini pozíciója is kicsit inogni látszik a Legán belül, Zaiának pedig vannak pártelnöki ambíciói.

 

Ráadásul mivel az emberek már belefáradtak a korlátozásokba, ha Venetóban az intézkedések miatt nem ugrik meg ismét a fertőzöttek száma, tartományában is olcsó politikai tőkét arathat le a húzással.

 

BORÍTÓKÉP: Luca Zaia / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás