Olaszország csak egy hét múlva, de Veneto már most újranyit

Szerző: Illés Gergő
2020.04.25. 19:12

A legás tartományi miniszterelnök kihasználja, hogy tartománya jobban kezelte a válságot: és egyesek szerint a lazításból komoly politikai tőkét kovácsolhat.

Olaszország csak egy hét múlva, de Veneto már most újranyit

Enyhített a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokon Olaszország Velence központú Veneto régiója: mindezt a tartományt a Salvini-féle Lega színeiben vezető miniszterelnök, Luca Zaia jelentette be pénteken, némi meglepetésre.

Ugyanis Zaia az új rendelkezéseket rögtön pénteki sajtótájékoztatója után érvénybe léptette, míg az ország miniszterelnöke, Giuseppe Conte a május 4-i hétre tervezi az újranyitást. Ezért is meglepő, hogy Veneto az egyik legérintettebb régióként már hamarabb megkezdi az intézkedések hatályon kívül helyezését, holott Conte a héten még arról beszélt,

„nem fogom megengedni, hogy törésvonalak alakuljanak ki” Észak- Közép- és Dél-Olaszország között, és arra is felhívott: az országnak együtt kell cselekednie.

Zaia ugyanakkor úgy néz ki, nem osztja a miniszterelnök szavait, ugyanis pénteken az olasz HuffPost tudósítása szerint azt jelentette be, hogy Venetóban megnyithatnak többek között:

+ Az elviteles éttermek;

+ A pizzériák és fagyizók (amennyiben az ételeket nem helyben fogyasztják);

+ A temetők;

+ Heti két napra a papírboltok, könyvesboltok és a gyermekruházati boltok;

+ A virágboltok és a közösségi kertek is.

+ Emellett május 4-től az óvodákat is kinyitnák, igaz, vannak, akik szkeptikusak emiatt.

Zaia arról beszélt: „a hordó mélyére néztünk, hogy annyi korlátozást szüntessünk meg, amennyit csak tudunk”, ez persze önmagában nem jelenti azt sem, hogy ki lehetne menni a terekre partizni. De Veneto a tartományi miniszterelnök szerint más régiók előtt jár már – ellentétben a május 4-i országos újranyitással, mikor a korlátozó intézkedések a második szakaszba lépnek,

a tartomány már a harmadik szakaszra készül, mikor a járvány visszatér – mondta Zaia.

Venetóban mindeddig pénteki adatok szerint valamivel több, mint 17 ezer koronavírusos megbetegedést rögzítettek, közülük viszont már több, mint hatezren meggyógyultak. Ráadásul a tartományban a halálozási arány is alacsonyabb az országos átlagnál – míg Venetóban a beazonosított esetek 7,2 százaléka végződik halállal, addig országosan ez a szám 13,5 százalék. A legdurvább természetesen a járvány által legkomolyabban sújtott Lombardiában a helyzet – ott a halálozási arány 18,4 százalékos, de a szintén komolyan érintett Piedmont sincs sokkal lemaradva 17,5 százalékkal.

Veneto tehát jól áll – a többi olasz tartományhoz képest. És vannak, akik azt mondják, hogy ezt a miniszterelnök Zaia próbálja a pártpolitikai színtéren is a saját javára fordítani. A Politico által megkérdezett Giovanni Orsina, a római Luiss Egyetem politikatörténeti professzora szerint húzásával Zaia saját politikai nívóját emelné ezzel a központi kormánnyal szemben. Sokan támadják ugyanis a római központi kormányt azért, mert az lassan reagált a járványra, ez pedig megnyitotta az utat a régiók és tartományok előtt.

Zaia húzása – ha bejön – jól jöhet neki pártján belül is: Orsina szerint a válság nyomán

Matteo Salvini pozíciója is kicsit inogni látszik a Legán belül, Zaiának pedig vannak pártelnöki ambíciói.

Ráadásul mivel az emberek már belefáradtak a korlátozásokba, ha Venetóban az intézkedések miatt nem ugrik meg ismét a fertőzöttek száma, tartományában is olcsó politikai tőkét arathat le a húzással.

BORÍTÓKÉP: Luca Zaia / Facebook

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek