Afrikai származású alelnöke lett az osztrák alkotmánybíróságnak

Szerző: Techet Péter
2020.04.24. 16:18

Verena Madner nemcsak az első fekete jogász a testületben, de az első zöldpárti is. A jogászprofesszor főleg a klíma kérdésére koncentrálna.

Afrikai származású alelnöke lett az osztrák alkotmánybíróságnak

Az osztrák alkotmánybíróságba – már a testület megalakulása óta – a kormány és a parlament két háza jelöli a bírákat, a kiakalult szokások szerint az eddigi három nagypárt, a konzervatív ÖVP, a szocdem SPÖ és a szélsőjobboldali-liberális FPÖ osztotta fel egymás között a helyeket, a tesület elnökét és alelnökét mindig a kormány jelöli és az államfő nevezi ki.

Az osztrák politikának azonban a 1980-as évektől a Zöldek is stabil részei, ők azonban eddig – főleg mivel az idei évig – országosan mindig ellenzékben ültek, kimaradtak az alkotmánybíróságból. Idén azonban, mivel eleve megüresedett a testület alelnöki posztja, ők jelölhettek (hivatalosan Sebastian Kurz kormánya jelölt persze): Verena Madner bécsi jogászprofesszort javasolták. Ő nemcsak az első zöldekhez közelálló (hivatalosan párton kívüli) bíró, de

az első fekete is, ugyanis apai ágon benini származású.

VERENA MADNER PÉNTEKEN LETETTE AZ ESKÜJÉT ALEXANDER VAN DER BELLEN KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKNÉL A BÉCSI HOFBURGBAN. FOTÓ: VDB / FB

A már Linzben született Madner jogból doktorált, jelenleg a bécsi közgazdaságtudományi egyetemen professzor, valamint Bécs városának klímatanácsának a tagja, ugyanis a környezetvédelmi jog, különösen a klímaváltozással összefüggő jogi kérdések, jogi megoldások a fő kutatási területei.

A Zöldekhez szervezetileg annyiban áll közel, hogy a pártakadémia tanácsadótestületének tagja volt 2018-ig. A jogásznő baloldali véleményeiről ismert, például élesen bírálta a TTIP szabadkereskedelmi megállapodást, de kiállt amellett is, hogy az alkotmánybíróság 2017-ben szerinte helytelenül engedélyezta a bécsi repülőtér harmadik kifutópályájának megépítését.

Mint ismeretes: a jelenlegi kormányban a Zöldek adják az igazságügyi minisztert is a bosznia-hercegovinai Tuzlában született, de a délszláv háború elől családjával Ausztriába menekült Alma Zadić személyében.

Az osztrák Alkotmánybíróság amúgy 1919-ben a világ első ilyen intézményeként jött létre, az alapgondolat Hans Kelsen jogfilozófusra vezethető vissza, aki a testületnek 1920-tól 1930-ig tagja volt.

NYITÓKÉP: Osztrák alkotmánybíróság ülésterme / Wikipedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek