+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. április 24. péntek, 16:18
Verena Madner nemcsak az első fekete jogász a testületben, de az első zöldpárti is. A jogászprofesszor főleg a klíma kérdésére koncentrálna.

Az osztrák alkotmánybíróságba – már a testület megalakulása óta – a kormány és a parlament két háza jelöli a bírákat, a kiakalult szokások szerint az eddigi három nagypárt, a konzervatív ÖVP, a szocdem SPÖ és a szélsőjobboldali-liberális FPÖ osztotta fel egymás között a helyeket, a tesület elnökét és alelnökét mindig a kormány jelöli és az államfő nevezi ki.

 

Az osztrák politikának azonban a 1980-as évektől a Zöldek is stabil részei, ők azonban eddig – főleg mivel az idei évig – országosan mindig ellenzékben ültek, kimaradtak az alkotmánybíróságból. Idén azonban, mivel eleve megüresedett a testület alelnöki posztja, ők jelölhettek (hivatalosan Sebastian Kurz kormánya jelölt persze): Verena Madner bécsi jogászprofesszort javasolták. Ő nemcsak az első zöldekhez közelálló (hivatalosan párton kívüli) bíró, de

 

az első fekete is, ugyanis apai ágon benini származású.

 

VERENA MADNER PÉNTEKEN LETETTE AZ ESKÜJÉT ALEXANDER VAN DER BELLEN KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKNÉL A BÉCSI HOFBURGBAN. FOTÓ: VDB / FB

 

A már Linzben született Madner jogból doktorált, jelenleg a bécsi közgazdaságtudományi egyetemen professzor, valamint Bécs városának klímatanácsának a tagja, ugyanis a környezetvédelmi jog, különösen a klímaváltozással összefüggő jogi kérdések, jogi megoldások a fő kutatási területei.

 

A Zöldekhez szervezetileg annyiban áll közel, hogy a pártakadémia tanácsadótestületének tagja volt 2018-ig. A jogásznő baloldali véleményeiről ismert, például élesen bírálta a TTIP szabadkereskedelmi megállapodást, de kiállt amellett is, hogy az alkotmánybíróság 2017-ben szerinte helytelenül engedélyezta a bécsi repülőtér harmadik kifutópályájának megépítését.

 

Mint ismeretes: a jelenlegi kormányban a Zöldek adják az igazságügyi minisztert is a bosznia-hercegovinai Tuzlában született, de a délszláv háború elől családjával Ausztriába menekült Alma Zadić személyében.

 

Az osztrák Alkotmánybíróság amúgy 1919-ben a világ első ilyen intézményeként jött létre, az alapgondolat Hans Kelsen jogfilozófusra vezethető vissza, aki a testületnek 1920-tól 1930-ig tagja volt.

 

NYITÓKÉP: Osztrák alkotmánybíróság ülésterme / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Bizottság elnöke szerint az Unió a magyar és a lengyel embereknek is tartozik azzal a segítséggel, amit Magyarország és Lengyelország blokkol a vétóval. Ursula von der Leyen arról beszélt: ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás