+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám & Illés Gergő
2020. április 23. csütörtök, 12:36
Ezt mondta Gulyás Gergely az Azonnali kérdésére a kormányinfón. A kijárási korlátozásokat viszont május 3-ig hosszabbítják meg, az önkormányzatok a május elsejei hétvégén a húsvéthoz hasonlóan szigoríthatnak majd, egyelőre nem veszünk át más országokból koronavírusos betegeket, egyre több az érv a gazdaság újraindítása mellett: mutatjuk, miről volt szó a sajtótájékoztatón!
A kormánypártok a munkával segítenének, nem segélyekkel, még ha jelenleg ezt álláskeresési járadéknak is hívják

 

– válaszolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón az Azonnali azzal kapcsolatos kérdésére, hogy tervezi-e a kiugró munkanélküliség miatt az álláskeresési járadék meghosszabbítését a kormány. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és a miniszter természetesen most csütörtökön is tájékoztatta a sajtót a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb kormányzati intézkedésekről, mutatjuk a részleteket!

 

Az Azonnali négy kérdést tett fel:

 

Cser-Palkovics András az Azonnalinak adott interjújában úgy vélte, nem kizárható, hogy az állam meg fogja hosszabbítani a jelenleg három hónapos álláskeresési járadékot. Van-e már ilyen tervük, ha igen, mikortól és mennyi időre tennék ezt meg?

 

A kormány azon van, hogy a lehető legnagyobb segítséget adja mindenkinek, de inkább munkahely-teremtéssel segítene, nem segélyekkel, még ha azt most álláskeresési járadéknak is hívják.

 

Számolnak-e azzal, hogy most, hogy a járvány miatt az önkormányzatokra is többletfeladatok járulnak, miközben több bevételi forrásukat is elvonták, ismét el fognak adósodni a települések, így a későbbiekben szükség lehet adósságrendezésre? Ha igen, mit gondolnak, jelen állás szerint év végére mekkora hiány jöhet létre az önkormányzatoknál, és mekkora összeget szánna adósságrendezésre a kormány?

 

Gulyás szerint csak csekély mennyiségű pénzt vontak el az önkormányzatoktól, és azok többlettámogatást is kapnak.

 

Elégedett a kormány Kásler Miklós és Müller Cecília munkájával? Amennyiben valamelyikükkel nem, terveznek-e személyi változtatást?​

 

Kásler Miklós munkájának minőségéről Orbán Viktor dönt.

 

Az egészségügy teljesítményével viszont elégedettek, az egészségügyért felelős miniszter pedig Kásler Miklós.

 

Tervezi-e Magyarország, hogy valamelyik országból átvegyen súlyos állapotú koronavírusos betegeket? Ha igen, melyik országnak vagy országoknak segítenénk, hány embert vennénk át és ez mikor történhetne meg?

 

Egyelőre nincs ilyenről szó, és a többi országban, például a németeknél is inkább szimbolikusan vettek át pár tucat beteget az olaszoktól. Viszont felszereléssel segítünk más országoknak, és amennyiben van erre többletkapacitánsunk, szívesen veszünk át másoktól betegeket majd, de a magyar embereket nem szeretné a kormány emiatt veszélyeztetni.

 

Továbi bejelentések:


Gulyás Gergely elmondta, hogy

 

+ A jelenleg május 3-ra jósolt tetőzést

 

a legkorábbi lehetséges dátumnak tekintik.

 

+ A Honvédség fertőtleníteni fogja az idősotthonokat.

 

+ Május 3-ig hatályban maradnak a jelenlegi kijárási korlátozások,

 

de jövő héten a kormány dönt az ezt követő változtatásokról, mert egyre több érv szól a gazdaság újraindítása mellett.

 

+ A gödi Samsung-gyárról azt mondta, a kormány új munkahelyek teremtésével indokolta a gyár állami fejlesztését, és állítása szerint nem pénzt vett el a várostól. A momentumos vezetésű Göd ezzel szemben azt mondja: az állam a gyár kiemelt területté nyilvánításával a várost adóbevételei harmadától fosztotta meg. Gulyás szerint viszont a gödi beruházásból beérkező adóbevételből egy fillér sem lesz központi, továbbra is az önkormányzatokhoz megy a pénz, csak épp a megyeihez.

 

+ Március 11 óta 51 ezer fővel nőtt a regisztrált álláskeresők száma, miközben 44 ezerre csökkent a betöltetlen álláshelyek száma a 70-80 ezer közöttiről.

 

E-mailben az újságírók is kérdezhettek, a teljesség igénye nélkül közlünk ezekre született válaszokat:

 

+ A pedagógusok már bejelentett 10 százalékos béremelése az összes többivel együtt érvényben van.

 

+ Még mindig az Európai Bíróság előtt van a Gulyás által csak Soros-egyetemként hivatkozott CEU ügye, illetve a hetes cikkelyes eljárásról szóló kérdés, elvileg idén ítélet születik ezekben.

 

+ A május 4-én kezdődő írásbeli érettségi vizsgák esetleges elhalasztásáról azt mondta, hogy az írásbeli tesztek biztonságos megrendezése előtt minden adott, de

 

egyelőre Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár tárgyal az érintett szervezetekkel, és utána lesz döntés arról, elhalasztják-e az érettségit egy-két héttel.

 

+ Gulyás reméli, hogy nyáron már lehet menni a Balatonra.

 

+ A fertőzött egészségügyi dolgozók aránya megfelel a nemzetközi átlagnak, tehát nagyjából tíz százalék. Pontos számokat nem mondott.

 

+ A karanténhelyzetben növekedett a családon belüli erőszak Magyarországon. Szentkirályi Alexandra azt emelte ki, hogy az áldozatsegítő központok most is üzemelnek, működnek az éjjel-nappal hívható krízísszámok, a kijárási korlátozások pedig nem terjednek ki azokra, akik ilyen helyzetben segítséghez folyamodnak.

 

+ A Müller Cecília által csak platóként említett szakasz hetekig is tarthat. Arra kell készülni, hogy

 

ameddig nincs vakcina, addig valamilyen formában együtt kell élnünk a koronavírussal. Ősszel előfordulhat egy második hullám is.

 

+ A kormány egyelőre nem tervezi a mindenhol kötelező maszkviselést, de azt megfontolják orvosi javaslat esetén, hogy boltokban vagy tömegközlekedésen kötelező legyen-e országosan.

 

+ Valószínűleg ismét lehetőséget kapnak arra az önkormányzatok, hogy döntsenek a május 1-i hosszú hétvégén a kijárási korlátozások szigorításáról.

 

A kormány támogatja Kína felelősségének kivizsgálását a koronavírus-kezelésében, amennyiben a vizsgálat objektív lesz. Ezt az Egyesült Államok követeli a leghangosabban, ahol a világon a legmagasabb a regisztrált fertőzöttek száma.

 

A Honvédelmi Minisztériumtól miért nem vontak el forrásokat? Mert a védekezéshez szükséges területekről nem történt forráselvonás, például a Belügyminisztérium rendészeti részéről sem vontak el pénzt. Ráadásul a NATO számára is vállaltuk, hogy a GDP 2 százalékát költjük honvédelemre.

 

Miért lehet a 65 év feletti orvosokat visszaengedni a betegellátásba? Ez önkéntes lehetőség, senkit nem kötelezünk erre, de a lehetőségét szeretnénk ennek megteremteni, mondta Szentkirályi Alexandra.

 

A Magyar Fórum számonkérte,

 

miért ülhet benn Soros György felesége a Budapesti Fesztiválzenekar kuratóriumában. Gulyás szerint ez téves információ, nem ül ott Soros felesége.

 

Az MSZP-SZDSZ kormányok idején jelentősen csökkent az ágyszám Magyarországon, ami komoly bűn, de a Fidesz-kormányok miért csökkentették ezt még tovább, körülbelül háromezerrel? Mert ez nem politikai, hanem szakmai kérdés Gulyás szerint, az ágyak kihasználtsága pedig még így is 66-68 százalék körül alakul. De a jövőben át kell majd gondolni az egészségügy finanszírozását, hogy helyes-e az a rendszer, ami arra motiválja az esetlegesen kórházi ellátásra már nem szoruló betegeket, hogy minél több időt töltsenek a kórházban, mondta Gulyás.

 

CÍMLAPKÉP: MTI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás