+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. április 23. csütörtök, 15:09
A május 1-i háromnnapos hétvégére is az önkormányzatok dönthetnek róla, milyen plusz korlátozásokat vezetnek be a koronavírus miatt. A Magyar Kerékpárosklub ezért szeretné elérni, ne tereljék az minden szempontból rosszabb autókhoz a közlekedőket az elvileg minden egészségügyi elvárásnak megfelelő bicikliktől.

Nagyon úgy néz ki – legalábbis Gulyás Gergely ezt jelentette be a kormányinfón –, a május 1-jei hosszú hétvégén is hasonló lehetőségeket kapnak a magyar önkormányzatok, mint húsvétra, vagyis a polgármesterek az országosan hatályban lévő kijárási korlátozásoknál szigorúbb szabályokat is hozhatnak az adott időszakra. Ez a lehetőség sok településen azt eredményezte húsvétkor, hogy a polgármesterek lezártak szinte minden nagyobb parkot, illetve nagyban korlátozták a kerékpáros közelekedést is annak ellenére, hogy valószínűleg mindegyik közlekedési forma közül a vírus szempontjából legkevésbé veszélyesről beszélünk, ráadásul rekreációs mozgásnak is jó.

 

A Magyar Kerékpárosklub ezért honlapján kérte az önkormányzatokat, változtassanak:

 

„A Kerékpárosklub arra kéri az önkormányzatokat és hatóságokat, hogy a kerékpáros útvonalakat lezáró erőiket a gyülekezések feloszlatására irányítsák át” ahelyett, hogy ellehetetlenítenék az egészséges és távolságtartó kerékpározást és ezzel az autós közlekedést motiválják

 

– áll a közleményben. Hozzáteszik, hogy a húsvéti rendelkezésekkel a fővárosban és több megyében is gyakorlatilag „kiöntötték a gyereket a fürdővízzel együtt”, hiszen a „fizikai és mentélis egészséget növelő kerékpározás helyett a koronavírus terjedéséért is felelős légszennyezés mértékét növelik” azzal, hogy a kerékpáros közlekedés helyett inkább az autózás felé terelik az embereket.

 

BUDAKALÁSZ: SÉTA VAN, BICIKLI NINCS (FORRÁS: MAGYAR KERÉKPÁROSKLUB)

 

A klub ki is emel két esetet: Budakalászon a Megyeri-hidat, Tatabányán pedig a városból kivezető kerékpárutakat zárták le a biciklisek előtt, ami miatt aránytalanul nagyot kellett kerülni, de több balatoni település is lezárta a bicikliutakat úgy, hogy közben a tömegközlekedés és az autóforgalom zavartalanul üzemelhetett.

 

A szöveg arra is felhívta a figyelmet, hogy

 

már összeállítottak egy Budapestre gyorsan és olcsón alkalmazható javaslatcsomagot is, amihez hasonlót a vidéki városokhoz is készítenek:

 

Budapesten a pesti alsó rakpart és a kerületközponti utak megnyitását kérték.

 

Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub szóvivője az Azonnalinak elmondta, egy-két kisebb települést leszámítva egyáltalán nem egyeztettek velük az önkormányzatok: „Eléggé úgy tűnik, hogy a rájuk tolt felelősség és a lakossági aggodalmak közötti nyomásban születnek sokszor túlzó pánikreakciók.” Halász hangsúlyozta, hogy a kijárási korlátozás nem akadályozza a kerékpározást, csak az önkormányzatok aránytalan intézkedései.

 

A Magyar Kerékpárosklub szóvivőjével, Halász Áronnal már az Azonnali is készített interjút a koronavírussal kapcsolatban: ha esetleg érdekel, miért sokkal jobb biciklire ülni ilyenkor, mint tömegközlekedni, azt ide kattintva el is olvashatod.

 

NYITÓKÉP: Magyar Kerékpárosklub / Facebook

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás