+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. április 23. csütörtök, 18:36
Miután az USA kiszáll a Egészségügyi Világszervezet finanszírozásából, a pekingi kormány ugrik be a helyére: 30 millió dollárt ad annak a WHO-nak, amely segített neki az év elején a koronavírus kezdeti eltussolásában.

Már szombaton telefonbeszélgetésben ígerte meg Wang Yi, a kínai külügyminiszter Tedros Adhanom Ghebreyesus egykori marxista etióp politikusból lett WHO-főtitkárnak, hogy a Kínai Népköztársaság anyagilag is kész támogatni a világszervezetet. Csütörtökön a kínai állami CCTV be is jelentette aztán, hogy

 

Peking 30 millió dollár segélyt nyújt a WHO-nak.

 

Erre azért lett szükség, mert Donald Trump amerikai elnök, aki eddig is többször bírálta az ENSZ különféle szervezeteinek feleslegességét, bejelentette, hogy az USA kivonul a WHO finanszírozásából. A washingtoni kormányzat szerint ugyanis a WHO segítségével tudta Peking a koronavírus-járványt kezdetben elhallgatni.

 

Amint arról az Azonnalin is írtunk: Trumpnak ebben tökéletesen igaza van, ugyanis a WHO március végéig a pekingi véleményeket szajkózta, például arról, hogy a vírus nem terjed emberről emberre, holott tajvani tudósok ennek ellenkezőjéről tájékoztatták a szervezetet. A WHO azonban – az ENSZ-hez és a világ legtöbb országához hasonlóan – nem ismeri el Tajvant (hivatalos nevén: a Kínai Köztársaságot), a WHO még arra se hajlandó, hogy a koronavírust követő honlapján a szigetország adatait is feltüntesse.

 

A WHO Kína iránti elfogultsága összefügghet a jelenlegi főtitkár személyével, aki már Etiópia egészségügyi minisztereként jó kapcsolatokat ápolt Pekinggel, a kínai kormányzat lobbizta ki neki 2017-ben – egy brit jelölt ellenében – a főtitkári pozíciót.

 

A WHO bevételeinek kevesebb, mint negyede származik a tagországoktól, de tény: eddig

 

az Amerikai Egyesült Államok volt a legnagyobb befizető évi 116 millió dollárral.

 

Kína évi 57 millió dollárral járult eddig hozzá a WHO-hoz, azaz a mostani 30 milliós extra segítséggel se éri el az összeg a kieső USA-támogatásét.

 

CÍMLAPRAJZ: Papp Zsófia / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás