30 millió dollárt ajándékoz Kína a WHO-nak

Szerző: Techet Péter
2020.04.23. 18:36

Miután az USA kiszáll a Egészségügyi Világszervezet finanszírozásából, a pekingi kormány ugrik be a helyére: 30 millió dollárt ad annak a WHO-nak, amely segített neki az év elején a koronavírus kezdeti eltussolásában.

30 millió dollárt ajándékoz Kína a WHO-nak

Már szombaton telefonbeszélgetésben ígerte meg Wang Yi, a kínai külügyminiszter Tedros Adhanom Ghebreyesus egykori marxista etióp politikusból lett WHO-főtitkárnak, hogy a Kínai Népköztársaság anyagilag is kész támogatni a világszervezetet. Csütörtökön a kínai állami CCTV be is jelentette aztán, hogy

Peking 30 millió dollár segélyt nyújt a WHO-nak.

Erre azért lett szükség, mert Donald Trump amerikai elnök, aki eddig is többször bírálta az ENSZ különféle szervezeteinek feleslegességét, bejelentette, hogy az USA kivonul a WHO finanszírozásából. A washingtoni kormányzat szerint ugyanis a WHO segítségével tudta Peking a koronavírus-járványt kezdetben elhallgatni.

Amint arról az Azonnalin is írtunk: Trumpnak ebben tökéletesen igaza van, ugyanis a WHO március végéig a pekingi véleményeket szajkózta, például arról, hogy a vírus nem terjed emberről emberre, holott tajvani tudósok ennek ellenkezőjéről tájékoztatták a szervezetet. A WHO azonban – az ENSZ-hez és a világ legtöbb országához hasonlóan – nem ismeri el Tajvant (hivatalos nevén: a Kínai Köztársaságot), a WHO még arra se hajlandó, hogy a koronavírust követő honlapján a szigetország adatait is feltüntesse.

A WHO Kína iránti elfogultsága összefügghet a jelenlegi főtitkár személyével, aki már Etiópia egészségügyi minisztereként jó kapcsolatokat ápolt Pekinggel, a kínai kormányzat lobbizta ki neki 2017-ben – egy brit jelölt ellenében – a főtitkári pozíciót.

A WHO bevételeinek kevesebb, mint negyede származik a tagországoktól, de tény: eddig

az Amerikai Egyesült Államok volt a legnagyobb befizető évi 116 millió dollárral.

Kína évi 57 millió dollárral járult eddig hozzá a WHO-hoz, azaz a mostani 30 milliós extra segítséggel se éri el az összeg a kieső USA-támogatásét.

CÍMLAPRAJZ: Papp Zsófia / Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek