Missouri állam bepereli Kínát a koronavírus körüli titkolózás miatt

2020.04.22. 08:45

A közép-nyugati állam bepereli Kínát, három kínai kormányzati minisztériumot, két önkormányzatot, két laboratóriumot és a Kínai Kommunista Pártot.

Missouri állam bepereli Kínát a koronavírus körüli titkolózás miatt

Missouri állam republikánus legfőbb ügyésze, Eric Schmitt arra hivatkozva pereli be Kínát egy amerikai szövetségi bíróságon, hogy az szerinte nem tett meg mindent, hogy megállítsa a vírus terjedését – írja az npr. Schmitt szerint

„a fent említett szervek aktívan tettek a vírus jelentette veszély kisebbítéséért, figyelmeztetések eltussolásáért és az információk félremagyarázásáért, csökkentve ezzel eleinte a vírus jelentette kihívás nagyságát és komolyságát”.

A történelemben először perel be egy amerikai tagállam idegen országot, ám ezt egy szövetségi bíróságon teszi, ahol szuverén ország nem perelhető – ezért valószínűleg a bírók nagy többsége nem fogja elvállalni az ügyet, mondván, nem esik az ő ítélkezésük hatálya alá. A legfőbb ügyész ezt a problémát úgy kerülné meg, hogy hangsúlyozza: szuverén államokat ugyan nem, de kereskedelmi tevékenységet már lehet perelni, és érvelése szerint a kínai laborok és kórházak már kereskedelmi vállalkozások. A Kínai Kommunista Pártot sem tekinti állami szereplőnek, így véleménye szerint az már perelhetővé válik.

Kína természetesen mindent tagad, és az Egyesült Államok lassú reakcióját okolja a járvány elharapózásáért. Mint emlékeztettek, Donald Trump amerikai elnök február 2-án vezetett be beutazási tilalmat Kínából. „Valaki el tudná mondani nekem, milyen óvintézkedéseket vezetett be az USA az ezt követő két hónapban?” – reagált a kínai külügyminisztérium szóvivője a vádakra.

FOTÓ: Eric Schmitt/Facebook, kremlin.ru

Győri Boldizsár
Győri Boldizsár az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek