+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. április 22. szerda, 17:37
Egy mainzi biotechnológiai cég kapta meg elsőként az engedélyt, hogy egy koronavírus elleni vakcina tesztelését – immáron embereken is – megkezdhesse. Ezzel Európában elsőként a németeknél lépett a kutatás immáron az utolsó fázisba.

A Paul Ehrlich Intézet, amely Németországban a járványok elleni gyógyszerek gyártását ellenőrzi és hagyja jóvá, szerdán jelentette be: egy mainzi biotechnológia cég megkezdheti a Pfizer gyógyszergyárral közös laboratóriumában kifejlesztett, a Covid-19 vírus elleni vakcina széles körű tesztelését. Ennek értelmében

 

a mainzi Biontech cég kétszáz önként jelentkezőn fogja a hatóanyagot tesztelni.

 

Összesen négy különféle hatóanyagot fejlesztettek ki, amelyek esetleg védelmet nyújthatnak a kínai koronavírus ellen.

 

A FEJLESZTŐCSAPATTAL MÁR MÚLT HÉTEN TALÁLKOZOTT A BERLINI AMERIKAI NAGYKÖVETSÉG EGYIK TANÁCSOSA (KÉP KÖZEPÉN) A BIONTECH MAINZI LABORATÓRIUMÁBAN

 

Klaus Cichutek, a Paul Ehrlich Intézet vezetője maga is kiemelte: fontos „mérföldkő” a mostani döntés, ugyanis bármilyen esetleges hatóanyagot csak embereken végzett tesztelés után lehet piacra dobni. Az intézet azzal számol, hogy

 

négy-öt hónap múlva lehet eredményekről beszélni.

 

Ha esetleg sikeres is lesz a tesztelés eredménye, aminek keretében az emberi szervezet reakcióját vizsgálják kutatók, Cichutek nem hiszi, hogy még idén megjelenhet a piacon a védőoltás, azt ugyanis még Németország és az Európai Unió hatóságainak is a tömeges gyártás beindítása elött jóvá kell hagyniuk, de tény: az emberi tesztelés a kutatási fázis utolsó eleme.

 

Jelenleg négy cég tart már itt, Európában a németek az elsők

 

A WHO adatai alapján jelenleg több, mint 60 helyen folynak laboros kutatások a védőoltás megtalálására, egyelőre azonban csak összesen két esetben indult meg az emberi tesztelés fázisa is (az egyik egy amerikai, a másik egy kínai cég). A WHO márciusi helyzetképéhez jön, hogy egy másik amerikai cég is már belépett ebbe a fázisba.

 

Európában tehát elsőként a németeknél indul be az emberi tesztelés, de nemsokára kezdi meg az oxfordi egyetem is a maga teszteléseit.

 

Emellett még öt olyan kutatóintézet van világszerte, ameny jelenleg úgy áll, hogy legkorábban idén nyártól vagy ősztől elindíthatja az emberi teszteléseket is.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás