Az orosz kommunisták a kijárási tilalom ellenére is megünnepelték Lenin 150. születésnapját

Szerző: Fekő Ádám
2020.04.22. 19:51

Ha a Szovjetunióra kell megemlékezni, akkor egy rendes kommunistát nem állíthat meg semmiféle koronavírus!

Az orosz kommunisták a kijárási tilalom ellenére is megünnepelték Lenin 150. születésnapját

Az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának (KPRF) tagjait nem hatotta meg különösebben, hogy a koronavírus miatt jelenleg csak élelmiszer- és gyógyszervásárlás, szemétkidobás vagy kutyasétáltatás miatt hagyhatnák el az ország lakói otthonukat, hiszen nem akármilyen nap április 22-e idén:

Vlagyimir Iljics Lenin 150. születésnapjáról beszélünk, ami érthető módon fontos nap a párt életében.

A nagyjából százfős csoport a moszkvai Vörös téren szervezetten vonult el zászlókkal, de legalább maszkban a Lenin-mauzóleumhoz leróni kegyeletét az embernek, akinek köszönhetik a Szovjetuniót. Magához a sírhoz nem tudtak lemenni, mivel az zárva van a rendkívüli helyzet miatt. Persze ez is csak szimbolikus, hiszen az továbbra sem biztos, hogy tényleg Lenin valódi holttestét tekinthetik-e ott meg a Moszkvában járók békeidőkben.

A KPRF egyébként Oroszország legnagyobb ellenzéki pártja, igaz, az államhatalom által megtűrt, kicsinyke térben létezik csak.

A párt 1993 óta regnáló főtitkára, Gennagyij Zjuganov 1996 óta az összes elnökválasztáson megmérette magát a 2018-as kivételével. 1996-ban még be is jutott a választás második fordulójába, ugyanis az első körben egy jelölt sem szerzett abszolút többséget (ilyenre az akkori választáson kívül még nem volt példa az orosz elnökválasztások történetében), de a második körben a korábban brutális politikai mélypontot megélt Borisz Jelcin nagy meglepetésre legyőzte.

A kommunista múlttal jelenleg is elég érdekes viszonyban lévő Oroszországban persze jelenleg kisebb gond is nagyobb annál, hogy Leninnel vagy a rá megemlékezőkkel foglalkozzanak:

a kormány a koronavírus miatt kiadta, szabadítson fel az egészségügy százezer kórházi ágyat, és a rákos és kardiovaszkuláris betegségeken kívüli összes többi kezelését függessze fel, emiatt pedig ezrek élete lehet most veszélyben.

Ezek mellett szinte fel se tűnik, hogy az orosz gazdaság is bedöglött, a rubel egyre gyengébb, miközben az ország sajtójának még szabad része attól hangos, hogy a tulajdonosváltáson átesett Vedomosztyi napilap új vezetése megüzente, hogy aki továbbra is az újságnál szeretne dolgozni, az ne próbáljon meg leadni Vlagyimir Putyint kritizáló cikkeket.

A szerda esti adatok alapján Oroszországban 57 999 regisztrált fertőzöttje van a koronavírusnak, 513-an meghaltak, és 4420-an gyógyultak ki belőle. 

FOTÓ: Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek