Operatív törzs: a pollenszezon miatt az allergiások fokozottan figyeljenek magukra

2020.04.19. 12:25

Müller Cecília szerint az allergia is egy krónikus betegségnek fogható fel, azonban a többletkockázatot lehet csökkenteni. Az országos tisztifőorvos ezenkívül felhívta a figyelmet a testmozgás fontosságára.

Operatív törzs: a pollenszezon miatt az allergiások fokozottan figyeljenek magukra
Az allergia is egy krónikus betegségnek fogható fel, még akkor is ha, csak szezonálisan jelentkezik. Ezért azt javasoljuk, hogy az allergiások maradjanak bent, hogy az allergén hatásoktól megvédjék magukat.

– mondta Müller Cecília az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Müller ezenkívül kifejtette, a pollenszezon miatt fontos, hogy az allergiások gyakrabban mossanak hajat és váltsanak ruhát, ahogy a párnákat is gyakrabban kell kimosni, mivel ezen megragadhatnak a pollenanyagok. Emellett naponta többször is szellőztessenek. Müller szerint a többletkockázatot azzal lehet csökkenteni, ha az allergiások már idejekorán elkezdik a kezelésüket.

Az országos tisztifőorvos ezenkívül hosszan beszélt arról, hogy a mentális egészségünk megtartása érdekében fontos a testmozgás, azonban Müller csak is olyan tevékenységet javasol, ahol nincs sok ember. Hangsúlyozta, ebben az esetben is meg kell tartani a másfél-kétméteres távolságot, illetve fontos, hogy a népszerű útvonalakat kerüljük el, hogy ne alakuljon ki tömeg. Müller a futás mellett a biciklizést és a sétálást javasolta fittségünk megtartása érdekében. Hazaérve a kézmosás mellett a ruhát is fontos lecserélni és kimosni.

Azonban az idősektől továbbra is azt kéri, csak a legszükségesebb indokkal hagyják el lakásukat, testmozgást otthon végezzenek. Ha szabad levegőre vágynak, akkor menjenek ki a teraszra vagy az erkélyre, azonban, ha erre nincs lehetőségük, akkor nyissák ki az ablakot és úgy mozogjanak.

Müller Cecíliától még az alábbiakat tudtuk meg a sajtótájékoztatón:

+ Jelenleg 1916 fertőzöttről tudunk, amiből 784 beteg van kórházban. Lélegeztetőgépre 61 fő szorul.

+ Az elmúlt 24 óra folyamán újabb idősek otthonában nem jelent meg a koronavírus. Az 1035 ilyen jellegű intézményből továbbra is csak 18 esetében mutatták ki a koronavírus meglétét,

a Pesti úti Idősek Otthonában másodszorra is letesztelik a lakókat, aminek az eredményei hétfőre várhatóak.

+ Az egyéni védőfelszerelések kellő számban rendelkezésre állnak a kórházakban, amikkel megelőzhető az intézményben a járvány további terjedése.

Lakatos Tibortól az alábbiakat tudtuk meg:

+ Továbbra is nyugodt és kiegyensúlyozott rendben zajlanak a beléptetések a határátkelőknél. Egyedül csak Hegyeshalomnál alakult ki harminc perces várakozási idő.

+ Összesen már 145 797 személyt ellenőriztek a határokon, és csökken azon magyarok száma, akik külföldről térnek haza. Az elmúlt 24 órában emiatt csak 761 esetben kellett 14 napos hatósági karantént elrendelni, összesen 11 519 hatósági karantén van érvényben. A külföldről haza térő magyaroknak kötelező 14 napos karanténba vonulniuk, aminek a betartását rendőrök ellenőrzik.

+ A hétvégén általában nagyobb számban sértik meg a kijárási korlátozásokat. A rendőrség szombaton 1 286 esetben figyelmeztetett, 496 esetben helyszíni bírságot állapítottak meg, 425 személlyel szemben pedig feljelentést is tettek. Ez majdnem a másfélszerese a hétköznapi eseteknek, tette hozzá Lakatos, aki kiemelte, hogy most szombaton kevesebbszer kellett intézkednie a rendőrségnek, mint múlt héten.

Újságírói kérdésekre az alábbi információkat tudtuk meg:

+ Továbbra sem léptünk a tömeges megbetegedések időszakába, annak ellenére, hogy fokozatosan emelkedik a járványgörbénk, és még a járvány felszálló ágában vagyunk.

+ A csoportos és a tömeges megbetegedések között mi a választóvonal? Mikor lépünk ebbe az időszakba? Nincs erre konkrét esetszám, ez több mindentől is függ. Jelenleg még kisebb, zárt csoportokban fordul elő a vírus terjedése, tömeges megbetegedések időszakába akkor lépünk, ha már nem határolható el a megbetegedések helye, hanem általánossá válik és nagy méreteket ölt.

+ Sok helyen kinyitottak a fagyizók. A vírus terjedése szempontjából mennyire veszélyes fagyizni? A vírus számára nem jelent kedvező környezetet a nagyon mélyen hűtött és frissen készült fagylalt, ha megfelelő hőfokon tartják. Így extra kockázatot maga a fagyi nem jelent, viszont fontos betartani, hogy a pénzkezelés és a fagyi átadása külön történjék.

+ Van-e különbség az országok között a megbetegedtek és a kórházi ápolásra szorulók közötti arányban? Kórházi kezelésre szorultak aránya szinte mindenhol ilyen arányú. Ez jelenleg 40-45 százalék, de a kórházba kerültek állapota is különböző: van, aki könnyebb, van, aki súlyosabb állapotban van.

+ Mit csináljanak az érettségizők, hogy ne legyenek kitéve nagyobb kockázatnak? Mivel közlekedjenek? Legjobb, ha gyalog közlekednek és ne verődjenek csoportba a diákok. Ha autóval vagy tömegközlekedési eszközzel utaznak, lehetőleg tartsák be a másfél-kétméteres távolságot és viseljenek maszkot.

„Kézmosás, kézmosás és kézmosás. A megérkezéskor ezt feltétlenül el ne felejtsék.”

– zárta szavait Müller Cecília.

NYITÓKÉP:  Vitárius Bence / Azonnali

 
Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek