Már arról egyeztetnek a csehek, hogyan juttathatnák turistáikat Horvátországba nyaralni

Szerző: Hutter Marianna
2020.04.18. 19:32

Már felmerült olyan csehországi javaslat is, ami szerint közúti- vagy légi folyosót kéne nyitni országuk és Horvátország között, hogy az igazoltan egészséges cseh turisták tudjanak a horvátoknál pihenni.

Már arról egyeztetnek a csehek, hogyan juttathatnák turistáikat Horvátországba nyaralni

Arról beszélgetett Andrej Plenković horvát miniszterelnök és Andrej Babiš cseh kormányfő pénteken, hogy a két ország turizmusért felelős minisztereinek megoldási javaslatokat kell kidolgoznia arra nézve, hogyan érkezhetnének cseh turisták Horvátországba a nyáron – írja a Croatia Weeks. Erről egyébként Plenković számolt be Twitter-oldalán.

A téma már csak azért is aktuális, mert az egyik cseh utazási ügynökségeket összefogó szervezet nemrég azt javasolta:

nyissanak folyosót – akár légi-, akár közúton – az országok között, hogy tudjanak nyaralni menni azok a cseh turisták, akik ezt igazolni tudják.

A horvát turizmusért felelős miniszter, Gari Cappelli azt mondta az ötletről a héten: ehhez az epidemiológusok és a kormányok döntése is szükséges. Hozzátette: hasonló javaslatok várhatóak majd Ausztriától, Szlovákiától és Magyarországtól

– főként azon polgárok részéről, akiknek hajóik vagy nyaralóik vannak Horvátországban, hiszen jó eséllyel majd ők szeretnének elsőként az országba látogatni, ha vége a koronavírus-krízisnek.

A horvát közegészségügyi intézet vezetője, Krunoslav Capak úgy nyilatkozott: csak különleges feltételek mellett érkezhetnének a turisták. Ugyanis hiába van valakinek igazolása arról, hogy egészséges, ez az állapot 24 órán belül megváltozhat, tehát járványügyi szempontból nem érvényes egy ilyen igazolás. Vagyis szerinte a Horvátországba érkező turistáknak először 14 napos karanténba kellene vonulnia.

Az, hogy a turisták Isztriában vagy Dalmáciában ki tudjanak kapcsolódni, persze leginkább Horvátország érdeke: a turizmus délnyugati szomszédunk GDP-jének nagyjából 20 százalékáért felel, és a gazdaságilag egyébként nem túl acélos Dalmáciában létfontosságú ágazat..

FOTÓ: dronepicr​ / Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek