+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. április 18. szombat, 10:50
Nem tetszett az oroszoknak, hogy Prága Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb kritikusáról, az öt éve meggyilkolt Borisz Nyemcovról nevezte el a teret, ahol prágai nagykövetségük épülete áll. Az új cím 400 méterrel van arrébb, mint az előző.

Még idén februárban jelentette be Prága: az öt éve meggyilkolt orosz ellenzéki politikusról, Borisz Nyemcovról nevezi el azt a teret, amely előtt az oroszok nagykövetsége állt. Mostanra meg is érkezett erre Oroszország válasza: megváltoztatták követségük hivatalos címét – írja az Aktuálně.cz.

 

A Vlagyimir Putyin orosz elnököt számtalanszor bíráló egykori ellenzéki politikust, Borisz Nyemcovot még 2015. február 27-én lőtték le Moszkvában. Ezért később öt csecsen férfit el is ítéltek, akik azt állították, azért ölték meg a politikust, mert kritizálta az iszlámot több alkalommal, ám ezt a magyarázatot finoman szólva is kétkedve fogadta az orosz ellenzék és a nemzetközi közvélemény nagyrésze.

 

Így végül Prága vezetése öt évvel a gyilkosság után döntött úgy, a Pod Kaštany teret, ahol az orosz nagykövetség áll, Borisz Nyemcov után nevezik el. Ám úgy tűnik, ez nem nagyon jött be Oroszországnak, ugyanis külügyminisztériumuk arról értesítette a cseheket, ezentúl az új hivatalos címük a Korunovační utcában lesz, ahol egy második épülettel rendelkeznek.

 

Ez egyébként kevesebb, mint négyszáz méterre van az eddigi, Nyemcov téri követségtől.

 

BALOLDALT FENT SÁRGÁVAL JELÖLVE A  RÉGI HIVATALOS CÍM, JOBBRA LENT AZ ÚJ

 

Az információt egyébként a cseh külügyminisztérium szóvivője, Zuzana Štíchová is megerősítette, aki annyit tett hozzá: ez alapvetően csak egy adminisztratív lépés, amit nincsen okuk vitatni.

 

Az Aktuálně.cz egyébként kereste az orosz nagykövetséget, hogy mégis miért változtatták meg hivatalos címüket, ám nem kaptak választ. Ugyanakkor Prága polgármestere, Zdeněk Hřib úgy nyilatkozott:

 

különösnek találja az oroszok lépését, hiszen Putyin maga is úgy nyilatkozott Nyemcov meggyilkolásáról: gonosz és cinikus cselekedet volt, és annak elkövetőit meg kell büntetni.

 

FOTÓ: ŠJů / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás