Címet váltott az orosz nagykövetség, miután Prága az előző előtti teret Borisz Nyemcovról nevezte el

Szerző: Hutter Marianna
2020.04.18. 10:50

Nem tetszett az oroszoknak, hogy Prága Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb kritikusáról, az öt éve meggyilkolt Borisz Nyemcovról nevezte el a teret, ahol prágai nagykövetségük épülete áll. Az új cím 400 méterrel van arrébb, mint az előző.

Címet váltott az orosz nagykövetség, miután Prága az előző előtti teret Borisz Nyemcovról nevezte el

Még idén februárban jelentette be Prága: az öt éve meggyilkolt orosz ellenzéki politikusról, Borisz Nyemcovról nevezi el azt a teret, amely előtt az oroszok nagykövetsége állt. Mostanra meg is érkezett erre Oroszország válasza: megváltoztatták követségük hivatalos címét – írja az Aktuálně.cz.

A Vlagyimir Putyin orosz elnököt számtalanszor bíráló egykori ellenzéki politikust, Borisz Nyemcovot még 2015. február 27-én lőtték le Moszkvában. Ezért később öt csecsen férfit el is ítéltek, akik azt állították, azért ölték meg a politikust, mert kritizálta az iszlámot több alkalommal, ám ezt a magyarázatot finoman szólva is kétkedve fogadta az orosz ellenzék és a nemzetközi közvélemény nagyrésze.

Így végül Prága vezetése öt évvel a gyilkosság után döntött úgy, a Pod Kaštany teret, ahol az orosz nagykövetség áll, Borisz Nyemcov után nevezik el. Ám úgy tűnik, ez nem nagyon jött be Oroszországnak, ugyanis külügyminisztériumuk arról értesítette a cseheket, ezentúl az új hivatalos címük a Korunovační utcában lesz, ahol egy második épülettel rendelkeznek.

Ez egyébként kevesebb, mint négyszáz méterre van az eddigi, Nyemcov téri követségtől.

BALOLDALT FENT SÁRGÁVAL JELÖLVE A  RÉGI HIVATALOS CÍM, JOBBRA LENT AZ ÚJ

Az információt egyébként a cseh külügyminisztérium szóvivője, Zuzana Štíchová is megerősítette, aki annyit tett hozzá: ez alapvetően csak egy adminisztratív lépés, amit nincsen okuk vitatni.

Az Aktuálně.cz egyébként kereste az orosz nagykövetséget, hogy mégis miért változtatták meg hivatalos címüket, ám nem kaptak választ. Ugyanakkor Prága polgármestere, Zdeněk Hřib úgy nyilatkozott:

különösnek találja az oroszok lépését, hiszen Putyin maga is úgy nyilatkozott Nyemcov meggyilkolásáról: gonosz és cinikus cselekedet volt, és annak elkövetőit meg kell büntetni.

FOTÓ: ŠJů / Wikimedia Commons

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek