+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. április 17. péntek, 15:13
Az EU-n belül Magyarország teszteli az egyik legkevesebbet, de immár a harmadik fideszes megyeszékhely dönt úgy: az állam helyett inkább maguk végzik a tesztelést a kulcsfontosságú intézményekben.

Bár Müller Cecília országos tisztifőorvos álláspontja szerint a koronavírus megelőzését nem a tömeges vírustesztek, hanem a járványügyi előírások betartása segíti a leginkább, rövid idő alatt a harmadik fideszes polgármester is úgy döntött, elkezdi a kötelező tesztelést a város idősotthonaiban: Debrecenben péntek reggel jelentették be a változást, Székesfehérvár polgármestere pedig az Azonnalinak mondta el, hogy már rendeltek négyszáz tesztet.

 

Most a zalaegerszegi Balaicz Zoltán közölte Facebookon, hogy elkészült a tesztelési beosztás, ami alapján

 

a város szakemberei pénteken elkezdik a munkát: sorban tesztelik a háziorvosoat, a gyeremekorvosokat, az asszisztenseket, szombaton az idősek otthona ellátottjait és dolgozóit, vasárnap pedig a fogyatékkal élők otthonát is.

 

Mindez azért érdekes, mert ahogyan arról az Azonnalin is írtunk, Magyarországnál arányosan már csak Bulgária tesztel kevesebbet koronavírusra az EU-tagállamok között. Különösen nagy a különbség azokhoz az országokhoz képest, ahol eddig valamennyire sikeresen megfékezték a járványt, mégis, a közmédia a tömeges teszteléseket követelő hangokat fake newsnek minősíti.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője, Ledia Lazeri egyébként arról beszélt: „azoknál érdemes elvégezni a tesztet, akik vagy találkoztak a fertőzöttel, vagy akik tüneteket mutatnak”, és így nem kell a teljes népességet megszűrni, elég a gyanús esetekkel így tenni, erre hivatkozik az operatív törzs is, amikor a kevésnek tűnő tesztről érdeklődnek. 

 

Eddig egymillió főre vetítve egész Európában csak Szerbia, Bulgária, Moldova, Albánia és Ukrajna tesztelt kevesebbet. Ezen az arányon javíthatnak most az önkormányzatok, igaz, nem tudni, hogy az általuk elvégzett teszteket beleszámítják-e a központi statisztikákba.

 

BORÍTÓKÉP: Az üres Zalaegerszeg a húsvéti ünnepek előtt / Balaicz Zoltán (Facebook)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz a budapesti járókelők? Videó.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás