+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. április 17. péntek, 15:13
Az EU-n belül Magyarország teszteli az egyik legkevesebbet, de immár a harmadik fideszes megyeszékhely dönt úgy: az állam helyett inkább maguk végzik a tesztelést a kulcsfontosságú intézményekben.

Bár Müller Cecília országos tisztifőorvos álláspontja szerint a koronavírus megelőzését nem a tömeges vírustesztek, hanem a járványügyi előírások betartása segíti a leginkább, rövid idő alatt a harmadik fideszes polgármester is úgy döntött, elkezdi a kötelező tesztelést a város idősotthonaiban: Debrecenben péntek reggel jelentették be a változást, Székesfehérvár polgármestere pedig az Azonnalinak mondta el, hogy már rendeltek négyszáz tesztet.

 

Most a zalaegerszegi Balaicz Zoltán közölte Facebookon, hogy elkészült a tesztelési beosztás, ami alapján

 

a város szakemberei pénteken elkezdik a munkát: sorban tesztelik a háziorvosoat, a gyeremekorvosokat, az asszisztenseket, szombaton az idősek otthona ellátottjait és dolgozóit, vasárnap pedig a fogyatékkal élők otthonát is.

 

Mindez azért érdekes, mert ahogyan arról az Azonnalin is írtunk, Magyarországnál arányosan már csak Bulgária tesztel kevesebbet koronavírusra az EU-tagállamok között. Különösen nagy a különbség azokhoz az országokhoz képest, ahol eddig valamennyire sikeresen megfékezték a járványt, mégis, a közmédia a tömeges teszteléseket követelő hangokat fake newsnek minősíti.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője, Ledia Lazeri egyébként arról beszélt: „azoknál érdemes elvégezni a tesztet, akik vagy találkoztak a fertőzöttel, vagy akik tüneteket mutatnak”, és így nem kell a teljes népességet megszűrni, elég a gyanús esetekkel így tenni, erre hivatkozik az operatív törzs is, amikor a kevésnek tűnő tesztről érdeklődnek. 

 

Eddig egymillió főre vetítve egész Európában csak Szerbia, Bulgária, Moldova, Albánia és Ukrajna tesztelt kevesebbet. Ezen az arányon javíthatnak most az önkormányzatok, igaz, nem tudni, hogy az általuk elvégzett teszteket beleszámítják-e a központi statisztikákba.

 

BORÍTÓKÉP: Az üres Zalaegerszeg a húsvéti ünnepek előtt / Balaicz Zoltán (Facebook)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás