Zalaegerszegen is tesztelik a szociális intézmények lakóit és a háziorvosokat

Szerző: Fekő Ádám
2020.04.17. 15:13

Az EU-n belül Magyarország teszteli az egyik legkevesebbet, de immár a harmadik fideszes megyeszékhely dönt úgy: az állam helyett inkább maguk végzik a tesztelést a kulcsfontosságú intézményekben.

Zalaegerszegen is tesztelik a szociális intézmények lakóit és a háziorvosokat

Bár Müller Cecília országos tisztifőorvos álláspontja szerint a koronavírus megelőzését nem a tömeges vírustesztek, hanem a járványügyi előírások betartása segíti a leginkább, rövid idő alatt a harmadik fideszes polgármester is úgy döntött, elkezdi a kötelező tesztelést a város idősotthonaiban: Debrecenben péntek reggel jelentették be a változást, Székesfehérvár polgármestere pedig az Azonnalinak mondta el, hogy már rendeltek négyszáz tesztet.

Most a zalaegerszegi Balaicz Zoltán közölte Facebookon, hogy elkészült a tesztelési beosztás, ami alapján

a város szakemberei pénteken elkezdik a munkát: sorban tesztelik a háziorvosoat, a gyeremekorvosokat, az asszisztenseket, szombaton az idősek otthona ellátottjait és dolgozóit, vasárnap pedig a fogyatékkal élők otthonát is.

Mindez azért érdekes, mert ahogyan arról az Azonnalin is írtunk, Magyarországnál arányosan már csak Bulgária tesztel kevesebbet koronavírusra az EU-tagállamok között. Különösen nagy a különbség azokhoz az országokhoz képest, ahol eddig valamennyire sikeresen megfékezték a járványt, mégis, a közmédia a tömeges teszteléseket követelő hangokat fake newsnek minősíti.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője, Ledia Lazeri egyébként arról beszélt: „azoknál érdemes elvégezni a tesztet, akik vagy találkoztak a fertőzöttel, vagy akik tüneteket mutatnak”, és így nem kell a teljes népességet megszűrni, elég a gyanús esetekkel így tenni, erre hivatkozik az operatív törzs is, amikor a kevésnek tűnő tesztről érdeklődnek. 

Eddig egymillió főre vetítve egész Európában csak Szerbia, Bulgária, Moldova, Albánia és Ukrajna tesztelt kevesebbet. Ezen az arányon javíthatnak most az önkormányzatok, igaz, nem tudni, hogy az általuk elvégzett teszteket beleszámítják-e a központi statisztikákba.

BORÍTÓKÉP: Az üres Zalaegerszeg a húsvéti ünnepek előtt / Balaicz Zoltán (Facebook)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek