Kínának most jutott eszébe bevallani mintegy 1300 vuhani halálesetet

Szerző: Illés Gergő
2020.04.17. 20:50

A hivatalos kommunikációban továbbra is tagadják, hogy eltitkolták volna a fertőzöttek és a halálozások valós számát, de azt már beismerik: lehettek adatszolgáltatási hibák.

Kínának most jutott eszébe bevallani mintegy 1300 vuhani halálesetet

Csak április 17-én adódott hozzá a kínai koronavírus-halálozási adatokhoz 1290 vuhani áldozat, a kínai hatóságok pedig arra hivatkoztak, a vírus miatti kezdeti kavarodásban mindeddig elveszett az áldozatokról szóló információ – minderről a Reuters számolt be pénteken.

A járvány kiindulási pontjának tartott Vuhan városában mindeddig 2579 halálesetet regisztráltak hivatalosan a hatóságok,

ehhez most adódott hozzá hirtelen az 1290 új haláleset – az eddig beismert érték fele.

Mindeddig a Kínai Népköztársaság mindösszesen 3342 halálesetet ismert be, a most bejelentett vuhani esetek miatt ez a szám azonban hirtelen 4632-re emelkedett. Mindezt úgy, hogy eddig a pontig a kínai hatóságok egész április folyamán csak harminc halálesetet jelentettek be.

Azzal kapcsolatban egyre több a kétség, hogy a kommunista diktatúra mennyire volt őszinte a fertőzöttek és az áldozatok valós számával kapcsolatban. Sőt, egyre többen azt állítják, az Egészségügyi Világszervezet, és annak kínai támogatással hatalomra kerülő etióp elnöke is komolyan falazott a járványt hónapokon át masszívan elhallgató Kínának. A WHO inkább arra reflektált, hogy amikor végre valahára Kína beismerte a vírus valós veszélyeit, akkor milyen keményen és milyen jól reagált.

A hirtelen bevallott több, mint ezer halálozást egy, a kínai állami média által megszólaltatott, de meg nem nevezett vuhani tisztségviselő az intézmények közötti rossz kommunikációval magyarázta: „a [járvány] kezdeti szakaszában az orvos- és ápolóhiány és a korlátozott kórházi kapacitások miatt egy pár intézmény nem vette fel időben a kapcsolatot a járványügyi és járványmegelőzési szervekkel.

Ez ahhoz vezetett, hogy a megerősített eseteket nem közölték időben, és a hibák következtében nem is számolták pontosan a pácienseket”

– fogalmazott az anonim tisztségviselő.

A kínai áldozatszámokat Donald Trump amerikai elnök is kétségbe vonta, nem véletlenül: az 1,4 milliárd lakosú Kínában mindösszesen 82 ezer fertőzöttet és (a most beismert esetekkel együtt) 4632 halálesetet tartottak nyilván. Eközben a 330 millió lakosú Egyesült Államok jelenleg majdnem 700 ezer fertőzöttet jelentett csaknem 36 ezer halottal - és mindkét szám még mindig meredeken növekszik.

A kínai külügy szóvivője, Zhao Lijian pénteken azt már hajlandó volt beismerni, hogy lehettek adatgyűjtési hibák, azt viszont következetesen tagadta, hogy Kína szándékosan eltitkolta volna az esetszámokat vagy a haláleseteket. Úgy fogalmazott,

országának „felelőssége van a történelem, az emberek és az elhunytak számára” abban, hogy a számok helyesek legyenek.

„Egyes intézményekben az egészségügyi dolgozók az életmentéssel voltak elfoglalva, emiatt megtörténhetett, hogy késve, tévesen vagy túl kevés esetet jelentettek, de soha nem volt szó eltitkolásról, és a titkolózást nem is engedjük meg” – fogalmazott a szóvivő.

Wang Xinghuan, az egyik külön erre a célra felhúzott járványkórház igazgatója is ezt a narratívát hangoztatta – bár kiemelte, nem a kormányzat érdekében beszél – : szerinte meglehet, hogy volt egy pár eset, amikor a járvány első, kaotikus napjaiban, mielőtt a tömeges tesztelések elérhetővé váltak volna, pár halálesetet nem számoltak bele a statisztikákba. „De ez nem lehetett sok, mert nagyon rövid időszakról beszélhetünk”.

A 11 milliós Vuhan egyébként hivatalosan a kínai fertőzöttek 60 százalékáért volt felelős: a városban a hivatalos jelentések szerint valamivel több, mint 50 ezer eset volt.

BORÍTÓKÉP: Wikipedia

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek