+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. április 17. péntek, 16:29
Három szakaszban tér vissza Svájc a koronavírus előtti élethez: kevesebb, mint két hónap múlva szinte minden visszaállna a normál kerékvágásba.

Ausztria már ezen a héten elkezdte a lassú nyitást (a kisebb boltok többsége hétfőtől megnyithatott), Németországban jövő héttől indul a fokozatos lazítás (a 800 négyzetméternél nem nagyobb alapterületű boltok, a könyves- és bicikliboltok, ill. az autószalonok számára), ahogyan Csehország is így jár el – és most már

 

Svájc is bejelentette a maga kimeneti stratégiáját a koronavírusból:

 

+ Április 27-től nyithatnak ki a fodrászatok és szépségszalonok, illetve a barkács- és kertészeti áruházak;

 

ettől a naptól feloldják a temetésre vonatkozó korlátozásokat is.

 

Május 11-től nyithat meg a többi boltok és a piacok is.

 

Május 11-től indul meg az oktatás minden olyan oktatási intézményben, ahol „kötelező jelleggel” vannak jelen a diákok (ez az alap- és középfokú oktatást érinti gyakorlatilag, a felsőoktatás még nem kezdődik újra a hagyományos módon).

 

Június 8-tól van lehetőség, hogy a felsőoktatási intézmények is megnyissák a kapuikat, de egyelőre még nem oktatási céllal.

 

Szintén június 8-tól megnyilnak a múzeumok, könyvtárak, állatkertek, esetleg a mozik és egyéb szabadidős helyszínek is, de ekkortól feloldják a szabadtéri gyülekezési korlátozásokat is.

 

Az egyes szakaszok között kettő, illetve négy hét telik el, ez arra ad lehetőséget a berni konföderatív kormánynak, hogy pontosítsa a terveket az adatok alapján.

 

Például a június 8-i nyitások részletes szabályait (például hogy konkrétan mely kulturális vagy szabadidős helyszínek nyithatnak újra, valamint mennyiben határozzák meg a szabadtéri összejövetelek felső határát) a Szövetségi Tanács (azaz Svájc központi kormánya) május 27-én fogja pontosan részletezni.

 

A közel 9 millió lakosú Svájcban csütörtökön 27 ezer fertőzöttet regisztráltak pozitív tesztelés után (természetesen, mint minden más országban, a tényleges fertőzöttek száma itt is magasabb), és 1057 halott volt eddig. Kantonális eloszlásban látható, hogy jelenleg a francianyelvű Genf és Vaud, az olasznyelvű Ticino és a németnyelvű Zürich kantonok a legfertőzöttebbek.

 

Az összes regisztrált fertőzött több, mint harmada genfi vagy vaudi.

 

A fertőzötteken belül a relative legnagyobb csoportot az 50 és 59 év közöttiek alkotják. Hiába azonban a fertőzöttek magas száma, Svájcban már március 31. óta kisebb-nagyobb megszakításokkal, de csökken az aktív fertőzöttek száma: vagyis napról napra több gyógyultat és halálozást jelentenek be, mint ahány új fertőzöttet regisztrálnak. Míg a járvány tetőzésekor több, mint 14 ezer esetet tartottak nyilván egyidejűleg Svájcban, ez mostanra 10 ezer alá csökkent.

 

NYITOKÉP: Genfi-tó / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás