Hova ne tervezd az egészségügyi sétádat most hétvégén Budapesten? Mutatjuk!

Szerző: Hutter Marianna
2020.04.17. 17:54

Akárcsak húsvétkor, úgy a mostani hétvégén is több fővárosi kerületvezető fog élni azzal a lehetőséggel, hogy lezárják azokat a közterületeket, ahol gyanús, hogy bandázni kezdenének az emberek. Hol van szigor, és hol nincs? Összegyűjtöttük!

Hova ne tervezd az egészségügyi sétádat most hétvégén Budapesten? Mutatjuk!
Lezárják a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot is ezen a hétvégén, akárcsak húsvétkor is történt. Ám a korábbiakhoz hasonlóan a Városligetet ezúttal sem érinti ilyen korlátozás

– derül ki a fővárosi kerületvezetők tájékoztatásaiból.

Fontos hangsúlyozni, hogy miután csütörtökön közölte a kormány, hogy az esetleges hétvégi szigorításokról ezentúl dönthetnek a polgármesterek, jó eséllyel változhat még a cikkben szereplő helyszínek listája, így érdemes a kerületek hivatalos felületeit is követni a legfrissebb információkért – leginkább a polgármesterek Facebook-oldalait ajánljuk.

Íme néhány közterület, amelyet biztosan le fognak zárni a hétvégén:

Margitsziget (fővárosi irányítás alatt): Karácsony Gergely tájékoztatása szerint az egyik legnépszerűbb fővárosi park, a Margitsziget is lezárásra kerül a hétvégén reggel 9 és este 8 között;

+ III.kerület (Óbuda): Római-part, Óbudai-sziget, szintén 9-20 óra között;

+ IV. kerület (Újpest): fenntartják a Népsziget zárását 8-22 óra között;

 VI. kerület (Terézváros): Hunyadi tér, Jókai tér, Liszt Ferenc tér;

+ VIII.kerület (Józsefváros): Teleki téri, Mátyás téri, Kálvária téri, Golgota téri közparkok, FiDo Park, Orczy Park;

+ XIII. kerület (Angyalföld): már korábban elrendelték, hogy május 3-ig nem használható 8:00 és 22:00 között a Népsziget és a Marina-part, zárva marad a Bulcsú park és a Ruttkai Éva park;

+ XXI. kerület (Csepel): korábban lezárták a Rákóczi Kertet, a Tamariska-dombot, de a Kis-Duna partja szabadon látogatható marad;

+ XXIII.kerület (Soroksár): Molnár-sziget.

Mi lesz a Városligettel?

Horváth Csaba, a 14. kerület szocialista polgármestere úgy fogalmazott közleményében:

Zugló nem tervezi a Városliget lezárását, de szigorúan ellenőrzi a korlátozások betartását.

„A zuglóiak és a budapestiek felelős viselkedésének köszönhetően a húsvéti hosszú hétvégén nem volt szükség a Városliget és más további közparkok lezárására” – indokolta.

RENDŐRÖK ŐRZIK A MARGITSZIGETET A HÚSVÉTI ÜNNEPEK ALATT. FOTÓ: BAKÓ BEA

Lezárt Margitsziget, kötelező maszkviselés a BKK-n

Péntek délután Karácsony Gergely budapesti főpolgármester videoüzenetben fordult a főváros lakóihoz, ahol bejelentette: miután a kormány ezt az önkormányzatoknak lehetővé tette, Budapest is úgy döntött, lezárja a város egyik legnépszerűbb szabadidős célpontját, a Margitszigetet. A főpolgármester azzal indokolt,

„ahhoz, hogy előbb-utóbb enyhíteni lehessen, most sajnos további szigorításokra van szükség”.

Ezen felül a főpolgármester arról is beszélt: számos európai példát követve a főváros április 27-től, vagyis a jövő hét utáni hétfőtől kezdve kötelezővé teszi valamilyen maszk, vagy arcot takaró sál, kendő viselését a tömegközlekedési eszközökön. Szerinte erre azért van szükség, mert „ha így járunk el, a másik embert biztosan megvédjük önmagunktól”, ha pedig a többiek is így járnak el, akkor mi is védve vagyunk.

Miért zárnak le mindent, ha egyszer az egészségügyi séta megengedett?

Leginkább azért, mert tartanak attól a polgármesterek, hogy csoportosulások alakulnak ki, vagyis túl sokan jönnek össze egy-egy zöldterületen. Túlaggódják-e a kérdést? Azt majd az idő eldönti, mely intézkedések voltak szükségesek, és melyek nem, de tény: egy budapesti kerületvezetőn különösen nagy a nyomás, főleg, hogy az elmúlt hetekben rendszeresen azt hallani: a budapestiek fegyelmezetlenek, berobbanhat a járvány a fővárosban. Erről egyébként Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta az Azonnalinak adott interjújában: Budapest-hibáztatásba azért nem kellene belecsúszni.

Érdemes megjegyezni: Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott pénteki közmédiás rádióinterjújában: előbb-utóbb nem lehet majd elkerülni, hogy Budapestre – ahol a fertőzések 60 százaléka van, Pest megyével együtt pedig ez a szám 80 százalék – sajátos szabályokat léptessenek életbe.

Szerinte egy kis faluban nem ugyanazok az intézkedések logikusak, mint a fővárosban, ezért talán már jövő héten el kell gondolkodni a települések közötti különbségtételen.

Egyébként érdekesség, hogy a budapesti kerületeknél sokkal szigorúbb a szabályozás például Székesfehérváron, ahol kötelező közterületen legalább valamilyen textillel eltakarni az arcot, ráadásul az embereknek tíz méteres távolságot kell tartania egymástól. A város polgármestere, Cser-Palkovics András az Azonnalinak adott interjúban az először a húsvéti időszakban bevezetett intézkedésekről azt mondta: az emberek eleve azt gondolták, szigorítani kell erre az időszakra, ezeket pedig ajánlásként továbbra is fenntartják. Pénteken délelőtt viszont ő is bejelentette: a szigorítások életbe lépnek a mostani hétvégén is.

BORÍTÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Ti egyetértetek a parklezárásokkal, vagy szerintetek túlzás? Szavazzatok!
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek