Kötelező szájmaszkot viselni Lengyelországban csütörtöktől

Szerző: Bukovics Martin
2020.04.15. 13:10

A lengyel kormány szerint Oroszország dezinformációs propagandája, hogy az EU lejáratta magát a járvány kezelése során.

Kötelező szájmaszkot viselni Lengyelországban csütörtöktől

Csütörtöktől minden nyilvános helyen kötelező lesz szájmaszkot hordani Lengyelországban, tudósít a lengyel közrádió, ahogy arról is, hogy a lengyel posta minden egyes fiókjában elkezdett mosható maszkokat árulni, nagyjából 700 forintért. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök úgy döntött, április 19-ig továbbra is zárva kell tartania minden üzletnek, leszámítva persze az élelmiszerboltokat és drogériákat-gyógyszertárakat. A szociálkonzervatív politikus elmondta:

április 26-ig egészen biztosan zárva tartanak még az iskolák, és nemzetközi repülő- és vonatjáratok sem lesznek addig. A határokat a mostani tervek szerint május 3-ig tartják zárva.

Mindeközben a gazdaság számára hamarosan, lépésről lépésre hozzák meg a lazítással-könnyítéssel felérő döntéseket, ezt már a kormányszóvivő jelentette be mindennemű konkrétumok említése nélkül. Ezen felül tervezik azt is, hogy eltörlik a boltokban egyidejűleg tartózkodó emberek létszámkorlátozását, újra engedik majd, hogy sétálni lehessen az erdőkben és parkokban.

ALIG LÁTNI VALAKIT VARSÓ KÖZPONTJÁBAN

Lengyelországban a szerda reggeli számok szerint eddig 7408 igazolt koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 268-an elhunytak, több, mint 500-an pedig meggyógyultak – arányaiban nagyjából annyi tesztet végeznek ott is, mint itthon.

A lengyel közrádió német kiadása mindeközben egy Wall Street Journal-beli véleménycikket emel ki, amelyben a kelet-európai országok járványkezelési módszereit dicsérik, noha nem túl hízelgő módon. Mint írják:

az, hogy az Európai Unió keleti, szegényebb tagállamaiban többé-kevésbé ellenőrzés alatt tartják a járvány terjedését, abban is rejlik, hogy kevésbé bíznak ezekben az országokban az egészségügyi rendszerben.

A WSJ-cikk szerint ez az egyik oka annak, hogy a varsói, a prágai és a pozsonyi kormányok sokkal gyorsabban és radikálisabban vezettek be biztonsági intézkedéseket, mint nyugaton.

TOTÁLISAN KIHALT A VARSÓI METRÓ IS

Orosz propaganda Lengyelország és az EU ellen

A lengyel kormányt időközben az orosz dezinformációs propaganda is aggasztja. Stanisław Żaryn, a titkosszolgálatokért felelős miniszter szóvivője szerint a koronavírus-járvány alatt erőteljesebb támadások érik őket ezen a fronton. Mint Żaryn a lengyel közrádió külföldi kiadásainak adott interjújában fogalmazott: Oroszország a járványt kihasználva az információs háborújával diszkreditálni akarja Lengyelországot európai partnerei szemében. Ezt arra alapozza, hogy a lengyel titkosszolgálat az utóbbi hetekben több orosz dezinformációs aktivitást is észleltek, amik főleg fakenews-oldalakon terjedtek. A szakértő

ezen dezinformációk közé sorolja azokat a közösségi médiában terjesztett vélekedéseket is, miszerint az EU és a NATO lejáratták volna magukat a járvány kezelése során.

 „Oroszország próbálja azt a képet mutatni magáról, hogy segít más nemzeteknek a járvány alatt. Az oroszok ezt azzal a mesével körítve adják el, hogy tehetnének többet is, ám a nemzetközi szankciók hátráltatják ebben őket. A koronavírus miatt az egész világnak össze kell fognia, ám az oroszok ezt a propagandatrükkjeikkel arra használják, hogy visszanyerjék kapcsolataikat” – fogalmazott Żaryn.

AZ E-ROLLEREK SE KELLENEK MOST SENKINEK

FOTÓK: A töküres Varsó. Mateusz Morawiecki / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek