+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. április 14. kedd, 12:43
A borászok és a pálinkafőzők mentesülnek a közterhek fizetése alól, bírságolni fogják a hatósági karantént elhagyókat, szünetelnek a rákszűrések, derült ki az operatív törzs tájékoztatóján.

A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került ágazatok megsegítése érdekében Orbán Viktor korábban már több intézkedést is bejelentett, ezek azonban nem érintették a mezőgazdaságot.

 

Most Nagy István agrárminiszter azonban megnyugtató hírekkel szolgált a gazdálkodóknak:

 

+ A borászok, pálinka- és sörfőzők, szőlőtermelők június végéig mentesülnek a közterhek fizetése alól. A munkáltatóknak

 

ezekben az ágazatokban csak az egészségügyi járulékot kell fizetniük munkavállalóik után,

 

de ez sem haladhatja meg a havi 7710 forintot személyenként.

 

+ A gazdák által felvehető maximális hitel összegét 100-ról 200 millió forintra emelik. 

 

+ Elindították a munkaszüret.hu-t, amelyen a munkájukat ideiglenesen elveszítők találhatnak maguknak a mezőgazdaságban idénymunkát.

 

Ezt követően Lakatos Tibor rendőrezredes és Müller Cecília tisztifőorvos foglalták össze a húsvéti hétvégén történteket, és válaszoltak újságírói kérdésekre. Az ezekből kiderülő legfontosabb információk:

 

+ A húsvéti hosszúhétvégén 4692 intézkedés történt a rendőrség részéről.

 

Egyelőre továbbra is inkább figyelmeztetnek, de a hatósági karantént egyre többen szegik meg, ezért hamarosan átállnak a helyszíni bírságolásra.

 

+ Kilenc, korábban lélegeztesére szorult beteg került le a gépekről. Ez Müller Cecília szerint azért örömteli elsősorban, mert korábban azt hangsúlyozták, hogy akinek lélegeztetőgépre van szüksége, az már nagyon nehéz helyzetben van.

 

+ A tisztifőorvos szerint felszállóágban van a járvány, kiemelt figyelmet fordítanak az idősotthonokra. (Korábban ugyanis több budapesti és vidéki otthonban kiderült, hogy csoportosan betegedtek meg az ott élők, ráadásul az idősekre különösen veszélyes a koronavírus.) A több mint ezer ilyen magyarországi intézményt mind ellenőrzik, ígérte.

 

+ A Pesti úti idősotthon ügyében, ahol több mint 200-an fertőződtek meg, és tizen elhunytak a koronavírus miatt, jelenleg is folyik a vizsgálat.

 

+ Müller azt mondta:

 

aki felépül a betegségből, nem válik feltétlenül immunissá. Van, akinek a szervezete alig termel ellenanyagot.

 

+ A kismamák eddigi tudásunk szerint nincsenek a járvány miatt nagyobb veszélynek kitéve, Müller Cecília azonban azt kéri, mivel a várandósság alatt egyébként is megváltozik az immunrendszer, fokozottan vigyázzanak magukra.

 

+ A rákszűréseket a járvány ideje alatt biztosan szüneteltetik. Akinek a járvány kitörése előtt lett pozitív eredménye, kapnak ellátást.

 

+ A kórházi ágyak 60 százalékát a hatékony védekezés miatt szabadítják fel. Müller Cecília szerint eddig sikerült a járványgörbét alacsonyan tartani, de mindig a legrosszabbra kell felkészülni.

 

+ A most is működő munkahelyeken a munkáltató feladata gondoskodni a védekezést segítő eszközök beszerzéséről.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás