+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. április 14. kedd, 12:43
A borászok és a pálinkafőzők mentesülnek a közterhek fizetése alól, bírságolni fogják a hatósági karantént elhagyókat, szünetelnek a rákszűrések, derült ki az operatív törzs tájékoztatóján.

A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került ágazatok megsegítése érdekében Orbán Viktor korábban már több intézkedést is bejelentett, ezek azonban nem érintették a mezőgazdaságot.

 

Most Nagy István agrárminiszter azonban megnyugtató hírekkel szolgált a gazdálkodóknak:

 

+ A borászok, pálinka- és sörfőzők, szőlőtermelők június végéig mentesülnek a közterhek fizetése alól. A munkáltatóknak

 

ezekben az ágazatokban csak az egészségügyi járulékot kell fizetniük munkavállalóik után,

 

de ez sem haladhatja meg a havi 7710 forintot személyenként.

 

+ A gazdák által felvehető maximális hitel összegét 100-ról 200 millió forintra emelik. 

 

+ Elindították a munkaszüret.hu-t, amelyen a munkájukat ideiglenesen elveszítők találhatnak maguknak a mezőgazdaságban idénymunkát.

 

Ezt követően Lakatos Tibor rendőrezredes és Müller Cecília tisztifőorvos foglalták össze a húsvéti hétvégén történteket, és válaszoltak újságírói kérdésekre. Az ezekből kiderülő legfontosabb információk:

 

+ A húsvéti hosszúhétvégén 4692 intézkedés történt a rendőrség részéről.

 

Egyelőre továbbra is inkább figyelmeztetnek, de a hatósági karantént egyre többen szegik meg, ezért hamarosan átállnak a helyszíni bírságolásra.

 

+ Kilenc, korábban lélegeztesére szorult beteg került le a gépekről. Ez Müller Cecília szerint azért örömteli elsősorban, mert korábban azt hangsúlyozták, hogy akinek lélegeztetőgépre van szüksége, az már nagyon nehéz helyzetben van.

 

+ A tisztifőorvos szerint felszállóágban van a járvány, kiemelt figyelmet fordítanak az idősotthonokra. (Korábban ugyanis több budapesti és vidéki otthonban kiderült, hogy csoportosan betegedtek meg az ott élők, ráadásul az idősekre különösen veszélyes a koronavírus.) A több mint ezer ilyen magyarországi intézményt mind ellenőrzik, ígérte.

 

+ A Pesti úti idősotthon ügyében, ahol több mint 200-an fertőződtek meg, és tizen elhunytak a koronavírus miatt, jelenleg is folyik a vizsgálat.

 

+ Müller azt mondta:

 

aki felépül a betegségből, nem válik feltétlenül immunissá. Van, akinek a szervezete alig termel ellenanyagot.

 

+ A kismamák eddigi tudásunk szerint nincsenek a járvány miatt nagyobb veszélynek kitéve, Müller Cecília azonban azt kéri, mivel a várandósság alatt egyébként is megváltozik az immunrendszer, fokozottan vigyázzanak magukra.

 

+ A rákszűréseket a járvány ideje alatt biztosan szüneteltetik. Akinek a járvány kitörése előtt lett pozitív eredménye, kapnak ellátást.

 

+ A kórházi ágyak 60 százalékát a hatékony védekezés miatt szabadítják fel. Müller Cecília szerint eddig sikerült a járványgörbét alacsonyan tartani, de mindig a legrosszabbra kell felkészülni.

 

+ A most is működő munkahelyeken a munkáltató feladata gondoskodni a védekezést segítő eszközök beszerzéséről.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás