Mikor álljunk talpra a vírus miatti őrületből? Szavazz!

2020.04.14. 12:18

Mikor és mennyire gyorsan álljon talpra az ország a járvány okozta sokkból? Maradjanak-e bizonyos korlátozások, és meddig? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Mikor álljunk talpra a vírus miatti őrületből? Szavazz!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Miközben mindenki a járvány tetőzését várja, egyre inkább égetőbb kérdéssé válik, hogy mikor áll helyre a járvány előtti világ. Ötlet, terv, javaslat és konkrét intézkedés van már több is.

+ Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság orvosi diplomával rendelkező német elnöke szerint például az idősek kijárását tovább kell majd korlátozni, mint a fiatalokét, a járványt nem épp ügyesen menedzselő Romániában ezt már fontolóra is vették.

+ Sebastian Kurz osztrák kancellár a héten már megengedi a kisboltoknak, hogy bizonyos szabályok mentén kinyissanak (igaz, nálunk ezek nagyrészt most is nyitnak vannak).

+ Olaszország először a gazdaságot állítaná talpra, csak utána a társadalmat, azt is csak fokozatosan, és eleve a május 1-jei hosszú hétvége után, május 4-től. Addig is: április 14-től kinyithatnak a könyvesboltok, az erdészetek és a csecsemőcuccokat áruló üzletek.

+ Spanyolországban a nem létfontosságú ágazatokban, mint az építőiparban, már húsvéthétfőn több, mint kétmillióan tértek vissza a munkába.

+ Angela Merkel kidolgoztatott tudósokkal egy komplett stratégiát, ami még azt is meghatározza, mikor lehet újra rockkoncerteket rendezni (jó sokára, színházba előbb lehetne menni).

+ Armin Laschet, a legnépesebb német tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, Merkel potenciális utódja pedig már egy ideje azzal kampányol, hogy ideje az exitről beszélni, és lassan újra megnyitni az iskolákat, az egyetemet és a kiskereskedelmet.

+ Keddtől újra termel a március 23-án leállt győri Audi-gyár, az eddiginél nagyobb dolgozók közti távolsággal.

+ Dániában augusztus végéig tilos tömegrendezvényeket tartani, viszont április 15-től újranyitnák április a bölcsődéket, óvodákat és az általános iskolák alsó öt tagozatát.

Mint arra Puzsér Róbert nemrég rávilágított: Magyarországon a #maradjotthon-vallás elnémítja, már-már tabuizálja azokat a véleményeket, amelyek a normalitásba való lassú visszatérésről, a gazdaság talpraállításáról, és eleve a mostani korlátozások ésszerűségéről, szükségességéről, arányosságáról kívánnak vitázni. Noha Németországban a nyilvánosságban gyakorlatilag másról sincs szó, mint erről, és az Azonnalin is rengeteget írunk róla, talán megérne egy nemzeti konzultációt is a téma. Ha máshol nem is, az Azonnalin egész biztosan!

Ha esetleg bizonytalan lennél, nyugodtan választhatsz két válaszopciót is!

FOTÓ: Raw Agency, Győr

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek