+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Galavits Patrik
2020. április 14. kedd, 18:51
Hogyan úszd meg a járvány alatti bezártságot elhízás nélkül? Bakai Levente edző mutat pár otthon is végezhető gyakorlatot!

A gyerekeknek nem kell iskolába menniük, a munkájukat pedig – ha nem rúgták ki, vagy a munkahelyük nem zárt be – a felnőttek jelentős része otthonról is tudja végezni. A kijárási korlátozások bevezetése óta már eltelt annyi idő, hogy lassan mindenki hozzászokhatott: az élettere a lakására, azon belül is leginkább a munkára kiválasztott fotelére vagy kanapéjára korlátozódik.

 

Minden rosszban van valami jó

 

Ennek a helyzetnek is meg lehet persze találni a pozitív oldalát. Elég csak arra gondolni, hogy sokkal több időt tölthetünk a családtagjainkkal, akikkel ha szerencsénk van, azt is el tudjuk kerülni, hogy egymás agyára menjünk a bezártságban. Illetve mivel a munkába jutás és hazautazás sem vesz el értékes perceket vagy akár órákat a napunkból, arra is több időnk jut, hogy a négy fal között gyakorolható hobbijainkban tökéletesítsük magunkat.

 

Hogy legtöbbször ezek fizikailag nem megerőltetők, érthető: aki eddig rendszeresen járt edzeni, élhet a kifogással, hogy

 

a fitnesztermeket is bezárták, így gyúrni sem lehet. Pedig ez tévedés.

 

Tesizni is lehet a bezártságban

 

A távoktatás egészen új tapasztalatot jelent a diákoknak, a tanároknak és a szülőknek is. Már a matek- vagy a magyarfeladatok kiosztása és megoldása is érdekes kihívás, de tanár legyen a talpán, aki a testnevelésórákat tanterv szerint akarja leadni a karanténban – bár a szórakozás kedvéért nem lenne rossz látni egy 23 négyzetméteres nappaliban szabályszerűen kivitelezett szekrényugró gyakorlatot.

 

Bakai Levente márciusban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy személyi edzőként gyakorlóvideókkal kezdte el segíteni a tanárokat.

 

„Március 11-én hirdették ki a veszélyhelyzetet, 16-ától pedig az iskolába sem mehetnek a gyerekek. Olyasmihez kellett tehát nagyon rövid idő alatt hozzászoknunk, amire eddig nem volt példa. Ez pedig különösen nehéz azoknak, akik korábban szinte csak offline dolgoztak – igaz ez a tanárokra és az edzőkre is. Erre kellett nagyon gyors megoldás” – foglalta össze Bakai, mikor arról kérdeztük, hogyan jutott eszébe az iskolák segítése. Facebook-oldalán március 15-én tette közzé testnevelő tanároknak szóló felajánlását, amiben arra bátorította a pedagógusokat, keressék meg, ha videós segítséget szeretnének kapni az online órák megtartásához.

 

Mivel neki már volt tapasztalata abban, hogyan készítsen félórás, könnyen érthető felvételeket, és mivel most egyébként is jobban rászorulnak az online térre jobban rálátó fiatalok segítségére az idősebbek, valahogy ő is segíteni szeretett volna. Szerinte ehhez a videóiban bemutatott saját testsúlyos edzések friss tudást adhatnak a tanároknak.

 

„Míg egy edzőnek szüksége lehet ilyen edzésprofilok elkészítésére, a testnevelő tanároknak jellemzően más anyagot kell leadniuk például labdás játékokkal, gimnasztikai gyakorlatokkal, amiket otthon nem lehet megcsinálni. Ezért most arra kell koncentrálni, hogy otthon se tunyuljanak el a gyerekek.

 

A szobánkban ülve sokkal hamarabb érezzük úgy, hogy hétvége van, márpedig akkor a lustaságra is hajlamosabbak vagyunk”

 

– mondta Bakai.

 

Úgy látja, elsősorban az alsótagozatos tanítóknak jelentenek segítséget a videói, elvégre nekik eddig is meg kellett osztaniuk a figyelmüket a különböző tantárgyak között.

 

„Rengeteg köszönő üzenetet kapok az ország minden részéről, és nem csak városokból. Kisebb, szegényebb településekről is írnak, ahol a digitális oktatás egyébként is nehézséget okoz.”

 

A GYŐRI BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI INTÉZMÉNY ÉS GYERMEKOTTHON LAKÓI KÉPPEL MONDTAK KÖSZÖNETET A VIDEÓS EDZÉSEKÉRT KÉP: BAKAI LEVENTE / FACEBOOK

 

Már több mint 200 tanár, tanító, tankerületi vezető és igazgató kapta meg a videóit. Őket csak arra kéri, hogy kizárólag zárt fórumokon osszák ezeket tovább. 

 

Nem csak általános iskolásként lehet megúszni az elhízást

 

Mivel a kaposvári edzőterem, ahol Levente dolgozik, szintén bezárt, most ő is otthonról tudja csak az egyébként edzésein résztvevőket tanácsokkal ellátni.

 

„Azt lehet és kell elérni otthoni edzéssel, hogy amikor újra kinyitnak a termek, ne nulláról induljon valaki. Most el lehet sajátítani a helyes mozdulatokat guggoláshoz, a törzsünk felfeszítéséhez, a lábak megerősítéséhez” – mondta, majd hozzátette: a nyújtások gyakorlását lehet a legkönnyebben elvégezni, ez pedig a sok ülésben elgémberedett ízületeknek kifejezetten jót tesz.

 

Az erő szinten tartása elsősorban azoknak fontos, akik már eddig is sportoltak valamit – annak, aki éppen a karantén idején jön rá arra, hogy több mozgásra van szüksége inkább megfelelő alapot adhat egy-egy jól összerakott otthoni edzés.

 

Ő funkcionális edzőként a különböző mozdulatok tökéletesítését tartja szem előtt.

 

„Így lehet haladni az egyszerűbbtől a bonyolultabb feladatokig. Ez erősítésre jó lehet, állóképességet viszont otthoni környezetben csak olyan tud elérni, akinek ehhez gépek is állnak a rendelkezésére” – figyelmeztetett.

 

KI MONDTA, HOGY AZ ÁSVÁNYVIZES PALACKOK NEM JÓK SÚLYZÓK HELYETT? KÉP: BAKAI LEVENTE / FACEBOOK

 

Bakai update

 

Barátnőjével – aki a videók elkészítésében is segíti – nem csak arra figyelnek, hogy mindennap mozogjanak. Szerinte ez nem feltétlenül lenne elég a plusz kilók ellen, mivel ha sportolunk is, minden más napi mozgásunkat óhatatlanul visszafogjuk. Ezért azt tanácsolja, az étkezésre fokozott figyelmet fordítsunk az otthonlét idején.

 

„Mi napi ötször eszünk, és szándékosan kevesebbet, mint korábban. Nagyjából az eddigi adagjaink háromnegyedét visszük be. De ennél is fontosabb, hogy nincs unalomevés – ez az egyik legbiztosabb módja az elhízásnak”.

 

A diétájuk ugyanakkor nem feltétlenül szigorú, könnyen tarthatónak tűnik: most is fogyasztanak például tésztaféléket, tehát a nagyobb adagokon kívül lényegében nem mondanak le semmiről.

 

Szerinte a koronavírus magyarországi megérkezésekor látott vásárlási pánik azért volt kifejezetten káros, mert az akkor felhalmozott ételeket a legtöbben nem osztják be, és amennyit csak lehet, megesznek belőle. Ez ráadásul a liszt és a cukor mértéktelen fogyasztásakor egyet jelenthet néhány új úszógumival deréktájon.

 

Levente szerint a kijárási korlátozások után „sorok fognak állni az edzőtermeknél”,

 

ami csak részben lesz köszönhető a mozgás iránti vágynak, ezt a folyamatot a kisebb termek csődje is generálja majd.

 

De mint kiderült, mielőtt az edzőtermet vennéd célba, nem árt kicsit megerősödni. Ehhez pedig Bakai Leventétől az alábbi, kifejezetten az Azonnali olvasóinak készített videójából kaphatsz inspirációt!

 

NYITÓKÉP: Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

Normális, többségi kormánya az országnak már 593 napja nincsen. És nem úgy látszik, hogy ez a közeljövőben változna.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerint a koronavírus-járvány minden idők legnagyobb fennakadását idézte elő az oktatásban, és ha a kormányok nem cselekszenek megfelelően, hosszú évtizedekig érezhetőek lesznek ennek hatásai.

A kormányzat legfelsőbb szintjeivel szeretne hivatalos egyeztető fórumot Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, mivel úgy véli, jelenleg nem elég hatékony kommunikáció a kormánnyal.

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás