A magyar állam csak a szerbeknek segít Boszniában, Szarajevó már tiltakozik

Szerző: Techet Péter
2020.04.14. 13:11

A szarajevói külügyminisztérium tiltakozott az ellen, hogy Magyarország szembemenve az Európai Unió politikájával a balkáni országban csak a szerbek felügyelte országrésznek nyújt támogatást a járvány elleni védekezésben.

A magyar állam csak a szerbeknek segít Boszniában, Szarajevó már tiltakozik

Amint arról az Azonnali beszámolt: Magyarország százezer számra küldött maszkokat Horvátországnak, Szerbiának és Észak-Macedóniának. De nem csak mi, hanem az Európai Unió több országa is segíti a balkáni államokat a koronavírus elleni védekezésben.

Bosznia-Hercegovina külügyminisztere, Bisera Turković azonban a magyar külügyminisztériumnak, illetve az Európai Unió külügyi főbiztosának levélben jelezte: a magyar kormány csak a szerbek által uralt Republika Sprskának adott eddig támogatást. A muzulmán SDA párthoz tartozó Turković kiemelte, hogy mennyire „nagyra értékeli” Magyarország segítségét, de

arra kérte Szijjártó Pétert: a magyar állam ne szelektíve támogassa a balkáni állam polgárait.

Budapest a moszkvai és belgrádi példát követi

Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina szerb társállamfője hétfőn jelentette be, hogy

Magyarország a főleg szerbek lakta országrésznek maszkokat, lélegeztetőgépeket és védőfelszereléseket ajándékoz,

a szállítmány csütörtökön fog Banja Lukába, a szerb országrész de facto fővárosába megérkezni. Felajánlotta segítséget az ENSZ boszniai főképviselője is, Dodik azonban ezt kemény szavakkal utasította vissza, mondván: a járványügy nem tartozik se rájuk, se a konföderációra, „a daytoni egyezményben nem szerepel a koronavírus”.

Budapesthez hasonló politikát folytat Belgrád és Moszkva is:

mind Aleksandar Vučić szerb elnök, mind Vlagyimir Putyin orosz elnök csak a Republika Srspka számára küldött a megelőző napokban segélyszállítmányokat.

Kerestük a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, de egyelőre nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

ORBÁN VIKTOR ÉRDEKLŐDIK BOSZNIA-HERCEGOVINA IRÁNT, IRODÁJÁBAN TÖBB FOTÓ TANÚSÁGA SZERINT IS TÖBBSZÖR KINT LÓGOTT A BALKÁNI ÁLLAM TÉRKÉPE

A járványban is megosztott ország

Mint ismeretes: Bosznia-Hercegovina a délszláv háborút lezáró daytoni békeszerződés után egy konföderatív állam lett, amely a belső határokkal részben a korábbi etnikai tisztogatásokat ismerte el.

Így jött létre a többségében szerbek lakta 1,3 millió fős Republika Srpska (Boszniai Szerb Köztársaság), amelyet Milorad Dodik, jelenlegi összboszniai társállamfő pártja vezet autoriter módon, ezen országrész erősen kötődik Aleksandar Vučić Szerbiájához, Dodik pedig oroszbarát és szerb nacionalista politikát folytat, rendszeresen a közös konföderáció szétverésével fenyegetve. A másik országrész a 2,4 milliós lakosú Föderáció, amit az állam bosnyák és horvát többségű területei alkotnak.

A szerb és a bosnyák-horvát országrészek eltérően reagálnak a járványra is: miközben a Republika Srpska gyakorlatilag Belgrádot követi, és szigorú kijárási tilalmakat vezetett be (a 65 évesnél idősebbek nem is hagyhatják el lakásaikat), a Föderációban a gyerekek kijárását korlátozzák.

Emiatt azonban nagyon sok bosnyák vagy horvát család a szerb részre jár át kirándulni,

amint Adelheid Wölfl, a bécsi Der Standard szarajevói tudósítója elmondta az Azonnalinak. A tengerparti, a Föderációhoz tartozó kantont azonban teljes karantén alá vonták, ennek az az oka, hogy a jó idő közeledtével így akarják a szarajevói hatóságok elejét venni a tengerparti kirándulásoknak.

NYITÓKÉP: Szuvenírboltos Banja Lukában. Fotó: Azonnali, 2019

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek