Moszkvában már ahhoz is engedélyt kell kérned, hogy munkába mehess

Szerző: Petróczi Rafael
2020.04.13. 16:06

A koronavírus robbanásszerű terjedése miatt bevezetendő korlátozást egy grandiózus hackertámadás próbálta volna megelőzni, hiába.

Moszkvában már ahhoz is engedélyt kell kérned, hogy munkába mehess

Ugyan a várhatónál később és lassabban terjedt el Oroszországban a koronavírus, de áprilisban már berobbant ott is a járvány:

hétfőre virradóan 2558 új esetet regisztráltak az orosz hatóságok, ami önmagában is 14 százalékát teszi ki az így 18328-ra nőtt összes esetszámnak.

A rohamosan növekvő orosz megbetegedések miatt a vírus nehezén éppen csak túljutó Kína néhol szigorítja is a külföldi beutazókra vonatkozó előírásait: az Oroszországgal szomszédos Helingjang tartományban például a külföldről érkezőket már 28 napos, hatósági karanténban töltött megfigyelésre kötelezik.

A járvány mindenek előtt Moszkvát sújtja, az összes megbetegedés mintegy kétharmadát a fővárosban regisztrálták. A koronavírus megfékezése érdekében Moszkvában a magyarországinál jóval komolyabb kijárási korlátozásokat vezettek be március 30-án: nem lehet fodrászhoz, műkörmöshöz vagy éppen egészségügyi sétára menni, az emberek csakis akkor hagyhatják el lakásaikat, ha élelmiszert venni mennek, ha sürgős egészségügyi kezelésre szorulnak, ha leviszik a szemetet, ha kutyát sétáltatnak, vagy ha dolgozni mennek, amennyiben az másképp nem megoldható.

Ezeket a korlátozásokat fejelné meg Moszkva azzal, hogy

szerdától külön hatósági engedélyhez kötné az utazásokat: aki bármilyen formában, akár tömegközlekedéssel, akár saját járművel utazni szeretne, az köteles lesz mindenek előtt egy digitális igazolást kérni erről,

ami alapján a hatóságok ellenőrizhetik, hogy indokoltan hagyta-e el az otthonát az utazó, és például valóban munkába tart-e, nem máshova.

A moszkvai hatóságok kilátásba helyezték azt is, hogy amennyiben szükségesnek látják, úgy a hatósági megfigyelést kiterjeszthetik az utazásokon túl az egyszerű sétákra is, hogy még azt is lássák, ha az emberek a szomszédjaikat látogatják meg. Az eredeti terv ez is lett volna: az embereknek minden egyes alkalommal egy QR-kódos igazolást kellett volna kérniük ahhoz, hogy egyáltalán átlépjék a saját küszöbüket, tekintet nélkül annak okára. Ezt az ötletet puhították végül annyira, hogy egyelőre csak az utazási igényekre kelljen engedélyt kérni.

Az engedélyeket az erre a célra létrehozott weboldalon lehet kérni, amit annak hétfői indulásakor azonban csak akadozva lehetett elérni. Mint azt a moszkvai információs és technológiai miniszter, Eduard Lysenko elmondta, az akadozás hátterében egy sorozatos hackertámadás állt: Lysenko elmondása szerint

az új weboldalt, valamint több más moszkvai központi oldalt egy nap alatt több hackertámadás érte, mint az azt megelőző fél évben összesen.

Ennek ellenére már több, mint 700 ezer utazási engedélyt sikerült kiadni a moszkvai válságkezelésért felelős központ szerint, és minden bizonnyal az ütemtervet tartva szerdától már életbe is léphet az új korlátozás.

NYITÓKÉP: Needpix.com

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek