+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. április 13. hétfő, 16:06
A koronavírus robbanásszerű terjedése miatt bevezetendő korlátozást egy grandiózus hackertámadás próbálta volna megelőzni, hiába.

Ugyan a várhatónál később és lassabban terjedt el Oroszországban a koronavírus, de áprilisban már berobbant ott is a járvány:

 

hétfőre virradóan 2558 új esetet regisztráltak az orosz hatóságok, ami önmagában is 14 százalékát teszi ki az így 18328-ra nőtt összes esetszámnak.

 

A rohamosan növekvő orosz megbetegedések miatt a vírus nehezén éppen csak túljutó Kína néhol szigorítja is a külföldi beutazókra vonatkozó előírásait: az Oroszországgal szomszédos Helingjang tartományban például a külföldről érkezőket már 28 napos, hatósági karanténban töltött megfigyelésre kötelezik.

 

A járvány mindenek előtt Moszkvát sújtja, az összes megbetegedés mintegy kétharmadát a fővárosban regisztrálták. A koronavírus megfékezése érdekében Moszkvában a magyarországinál jóval komolyabb kijárási korlátozásokat vezettek be március 30-án: nem lehet fodrászhoz, műkörmöshöz vagy éppen egészségügyi sétára menni, az emberek csakis akkor hagyhatják el lakásaikat, ha élelmiszert venni mennek, ha sürgős egészségügyi kezelésre szorulnak, ha leviszik a szemetet, ha kutyát sétáltatnak, vagy ha dolgozni mennek, amennyiben az másképp nem megoldható.

 

Ezeket a korlátozásokat fejelné meg Moszkva azzal, hogy

 

szerdától külön hatósági engedélyhez kötné az utazásokat: aki bármilyen formában, akár tömegközlekedéssel, akár saját járművel utazni szeretne, az köteles lesz mindenek előtt egy digitális igazolást kérni erről,

 

ami alapján a hatóságok ellenőrizhetik, hogy indokoltan hagyta-e el az otthonát az utazó, és például valóban munkába tart-e, nem máshova.

 

A moszkvai hatóságok kilátásba helyezték azt is, hogy amennyiben szükségesnek látják, úgy a hatósági megfigyelést kiterjeszthetik az utazásokon túl az egyszerű sétákra is, hogy még azt is lássák, ha az emberek a szomszédjaikat látogatják meg. Az eredeti terv ez is lett volna: az embereknek minden egyes alkalommal egy QR-kódos igazolást kellett volna kérniük ahhoz, hogy egyáltalán átlépjék a saját küszöbüket, tekintet nélkül annak okára. Ezt az ötletet puhították végül annyira, hogy egyelőre csak az utazási igényekre kelljen engedélyt kérni.

 

Az engedélyeket az erre a célra létrehozott weboldalon lehet kérni, amit annak hétfői indulásakor azonban csak akadozva lehetett elérni. Mint azt a moszkvai információs és technológiai miniszter, Eduard Lysenko elmondta, az akadozás hátterében egy sorozatos hackertámadás állt: Lysenko elmondása szerint

 

az új weboldalt, valamint több más moszkvai központi oldalt egy nap alatt több hackertámadás érte, mint az azt megelőző fél évben összesen.

 

Ennek ellenére már több, mint 700 ezer utazási engedélyt sikerült kiadni a moszkvai válságkezelésért felelős központ szerint, és minden bizonnyal az ütemtervet tartva szerdától már életbe is léphet az új korlátozás.

 

NYITÓKÉP: Needpix.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezzel nemcsak a Fidesz, de az Európai Néppárt frakciójának egyik legbefolyásosabb politikusa is távozik az uniós politikai színtérről.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás