+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. április 13. hétfő, 09:44
Andrej Babiš egy régi népszokást elevenített fel úgy, hogy az megfeleljen a koronavírusos sztenderdeknek.

Megszokhattuk, hogy a cseh miniszterelnök, Andrej Babiš (aki a legnagyobb kormánypárt, az ANO alapítója és vezetője) időként vicces jelenetekkel szórakoztat minket: volt már, hogy a népszerűség hajhászása jegyében zsákban futott, fagyit osztogatott, CS-zni tanult, lézerkardozott, kenyeret sütött, vagy kolbászt evett az emberekkel. A kedvenc pillanatainkat korábban össze is gyűjtöttük nektek.

 

A lista most kiegészülhet a cseh miniszterelnök húsvéti videójával is, amiben Babiš humorral vegyítve igyekszik felhívni a társadalom figyelmét, hogy felelősen viselkedjenek a koronavírus idején még húsvétkor is.

 

 

A videón az látható, amint Babiš és egykori titkárnője, 2017 óta felesége, Monika Babišová (eredeti nevén Monika Herodesová) egy egészen a pogány időkig visszamenő szerepjátékot elevenítenek fel: Babiš egy sarok mögül előugorva ostorral kezdi el üldözni feleségét. Bár ostornak nevezni az összeerősített faágakat és a végére rakott szalagokat csak jóindulattal lehet, de a tradíciónak soha nem is az volt a célja, hogy fájdalmat okozzon a férfi a nőnek: a hagyomány szerint az ostor elűzi a rossz szellemeket és a betegséget, illetve egészséget és termékenységet hoz a házhoz. Mindeközben Babiš egy cseh tojáskérő versikét kántál.

 

Csakhogy ez az ostor most – a koronavírus alatti távolságtartás jegyében – szigorúan két méter hosszú, és a rituális kergetőzés is csak szájmaszkban történhet.

 

Maszkot hordani egyébként kötelező a cseh közterületeken (bár Babiš kertje nem minősül közterületnek, de fő a példamutatás). Hogy milyen más korlátozások vannak érvényben Csehországban és másutt Európában, azt itt összeszedtük nektek.

 

A kergetőzés után Babiš a kamera elé ülve – ostorával biztosítva, hogy betartsa a két méteres ajánlott távolságot az operatőrétől – üdvözli a cseheket húsvét alkalmából, és egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy milyen fontos, hogy az emberek otthon maradjanak a húsvéti időszakban is. Mint a miniszterelnök elmondja: a Csehországban március 12-én kihirdetett rendkívüli állapot egyelőre április 30-ig tartó meghosszabbítását az is indokolta, hogy néhányan nem tartják be az előírásokat.

 

„Ha most elszúrjuk, annak nagyon rossz következményei lesznek. Nem tudjuk, mi fog történni hét-tíz nap alatt”

 

– így biztat videójában mindenkit a miniszterelnök az otthonmaradásra, hozzátéve, most ő is megragadta az alkalmat, hogy végre a családjával legyen. „Élvezem ezt, ritka, hogy otthon vagyok a családommal” – zárja Babiš.

 

NYITÓKÉP: Andrej Babiš a kétméteres ostorával mutatja, hogy mekkora távolságot tartsunk egymást között 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás