Húsvét Csehországban: a miniszterelnök kétméteres ostorával, szájmaszkban üldözi feleségét

Szerző: Petróczi Rafael
2020.04.13. 09:44

Andrej Babiš egy régi népszokást elevenített fel úgy, hogy az megfeleljen a koronavírusos sztenderdeknek.

Húsvét Csehországban: a miniszterelnök kétméteres ostorával, szájmaszkban üldözi feleségét

Megszokhattuk, hogy a cseh miniszterelnök, Andrej Babiš (aki a legnagyobb kormánypárt, az ANO alapítója és vezetője) időként vicces jelenetekkel szórakoztat minket: volt már, hogy a népszerűség hajhászása jegyében zsákban futott, fagyit osztogatott, CS-zni tanult, lézerkardozott, kenyeret sütött, vagy kolbászt evett az emberekkel. A kedvenc pillanatainkat korábban össze is gyűjtöttük nektek.

A lista most kiegészülhet a cseh miniszterelnök húsvéti videójával is, amiben Babiš humorral vegyítve igyekszik felhívni a társadalom figyelmét, hogy felelősen viselkedjenek a koronavírus idején még húsvétkor is.

A videón az látható, amint Babiš és egykori titkárnője, 2017 óta felesége, Monika Babišová (eredeti nevén Monika Herodesová) egy egészen a pogány időkig visszamenő szerepjátékot elevenítenek fel: Babiš egy sarok mögül előugorva ostorral kezdi el üldözni feleségét. Bár ostornak nevezni az összeerősített faágakat és a végére rakott szalagokat csak jóindulattal lehet, de a tradíciónak soha nem is az volt a célja, hogy fájdalmat okozzon a férfi a nőnek: a hagyomány szerint az ostor elűzi a rossz szellemeket és a betegséget, illetve egészséget és termékenységet hoz a házhoz. Mindeközben Babiš egy cseh tojáskérő versikét kántál.

Csakhogy ez az ostor most – a koronavírus alatti távolságtartás jegyében – szigorúan két méter hosszú, és a rituális kergetőzés is csak szájmaszkban történhet.

Maszkot hordani egyébként kötelező a cseh közterületeken (bár Babiš kertje nem minősül közterületnek, de fő a példamutatás). Hogy milyen más korlátozások vannak érvényben Csehországban és másutt Európában, azt itt összeszedtük nektek.

A kergetőzés után Babiš a kamera elé ülve – ostorával biztosítva, hogy betartsa a két méteres ajánlott távolságot az operatőrétől – üdvözli a cseheket húsvét alkalmából, és egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy milyen fontos, hogy az emberek otthon maradjanak a húsvéti időszakban is. Mint a miniszterelnök elmondja: a Csehországban március 12-én kihirdetett rendkívüli állapot egyelőre április 30-ig tartó meghosszabbítását az is indokolta, hogy néhányan nem tartják be az előírásokat.

„Ha most elszúrjuk, annak nagyon rossz következményei lesznek. Nem tudjuk, mi fog történni hét-tíz nap alatt”

– így biztat videójában mindenkit a miniszterelnök az otthonmaradásra, hozzátéve, most ő is megragadta az alkalmat, hogy végre a családjával legyen. „Élvezem ezt, ritka, hogy otthon vagyok a családommal” – zárja Babiš.

NYITÓKÉP: Andrej Babiš a kétméteres ostorával mutatja, hogy mekkora távolságot tartsunk egymást között 

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek