+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. április 11. szombat, 09:51
Jogvédők élesen kritizálják és aránytalannak tartják a kormányzati javaslatot, de nem ez lenne az első helyzet, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva problémás törvényeket hoz a tiranai kormány.

Nagy felháborodást váltott ki Albániában a miniszterelnök Edi Rama pénteken bejelentett javaslata, miszerint 15 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható lenne az, aki megszegi az országban a koronavírus miatt bevezetett kijárási tilalmat, vagy a járványügyi utasításokat – írja a Balkan Insight.

 

A lap arról számol be, hogy körülbelül harminc albán emberi jogi szervezet is tiltakozik már a miniszterelnöki javaslat ellen, és arra szólítják fel a tiranai parlamentet, hogy szavazzák le azt. A civilek nyílt levelükben kiemelik, hogy a börtönbüntetések mértékének csökkentését a nemzetközi szervezetek is követelik, ennek ellenére a parlament mégis napirendre vette a jelenlegi javaslatot.

 

„A javasolt büntetési tételek aránytalanok, és ellentmondanak az emberiesség alapvető értékének, ami a büntető törvénykönyv lényege.

 

Ezen felül ezek alapvető emberi jogokat is sértenek” – emelték ki.

 

Albániát tavaly novemberben komoly földrengés rázta meg, ezt követően az országban veszélyhelyzetet rendeltek el. A kormány viszont március 30-a óta ezen felül rendkívüli állapotot is hirdetett a koronavírus ottani terjedése miatt. Az időpont pont kapóra jött, hiszen a földrengés miatt kihirdetett veszélyhelyzet épp lejáróban volt, ám a koronavírus miatt a kormány ki tudta azt terjeszteni és újabb korlátozó intézkedéseket hirdetett.

 

A veszélyhelyzetre hivatkozva egyébként a kormány több olyan intézkedést is hirdetett, melyek mintha nem feltétlenül a földrengés okozta károk eltakarítását szolgálnák csak.

 

Például tavaly decemberben többek között az Európai Bizottság tiltakozása ellenére fogadtak el egy új médiatörvényt, amely egy olyan állami ügynökség felállítását irányozza elő, amely elbírálhatná az újságok által megírt híreket, és ezek alapján bírságolhatná meg a tartalomgyártókat.

 

Februárban pedig a parlament egy névleg a korrupció és a szervezett bűnözés ellen irányuló törvénycsomagot fogadott el, amely a bírói hatalom megkerülésével a korrupcióellenesség vagy a szervezett bűnözés elleni harc nevében tenné lehetővé az állam által gyanúsnak vélt állampolgárok megfigyelését.

 

Az erre a célra létrehozott különleges egység közvetlenül a miniszterelnöknek jelent, munkáját nem felügyeli semmilyen felügyeleti szerv, és az igazságügyi rendszeren kívül működik.

 

És bár hivatalosan ez a korrupcióban és az alvilági ügyletekben érintett személyek tulajdonának legfoglalását célozza, civilek attól tartanak, hogy előbb-utóbb ellenük is felhasználják a különleges jogköröket.

 

Albániában jelenleg 423 koronavírus-fertőzöttet tartanak számon, és a hivatalos statisztikák azt mutatják, hogy az aktív esetek száma már napok óta csökken. Ám ezen adatokat érdemes szkepticizmussal kezelni: a 2,9 milliós balkáni országban mindösszesen alig több, mint háromezer koronavírus-tesztet hajtottak végre.

 

BORÍTÓKÉP: Edi Rama miniszterelnök / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás