+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2020. április 11. szombat, 19:54
Elkezdődött a napi 100 fertőződés és 8-10 halott időszaka: aki egy hangyahajszálnyit is ért a stratégiához, tudja, hogy ezen a ponton egyszerűen nincs vezércsere.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Csernavölgyi Istvánt tíz éve nevezték ki Székesfehérváron kórházigazgatónak. Az elmúlt tíz évben néha választási kampányokban előkerült a kórház, hogy ott ez meg az nem jó. De a kórház működik, az ország egyik legnagyobb súlyponti kórháza, fejlődik, alapvetően mindent tud, amelyet egy, az ország szerencsésebb vidékein levő nagy kórháznak kell.

 

Felkészül járványra, Csernavölgyi vezetésével. Csernavölgyi korábban díjakat kapott, most is épp egy díjra van felterjesztve. Majd egy hibás adatszolgáltatásért, amely nagy valószínűséggel nem az ő közvetlen feladata volt, lecserélik.

 

Miután tíz éve ő az igazgató, akármekkorát is hibázott,

 

most nem nagyon találnak olyan embert sehol, akinek nem azzal kell kezdenie, hogy összeszokik azzal a stábbal, amelyik tíz éve megszokta Csernavölgyi vezetési stílusát,

 

amelyik bízott a főnökében és akiben bízott a főnöke.

 

Mindezt abban a kórházban, amely a Budapest és Pest megye után legfertőzöttebb terület közepén van, amelyhez a budapesti agglomeráció nyugati része és a Dunántúl elég jelentős része tartozik, amelyiknek az intenzív terápiás kapacitása nélkül többmillió ember járvány elleni védelme omlik össze.

 

Mindezt valószínűleg napokkal azelőtt, hogy elkezdjen ütemesen betelni ez a kapacitás, ahogy a tömeges fertőződésekkel begyorsul a járvány.

 

Mindezt napokkal azelőtt, hogy kell arra posztra egy kőkemény ember, akinek élet-halál dolgában kell majd a legteljesebb orvosi integritással döntenie.

 

Van ott valaki, aki mögött áll tíz évnyi kifogástalan kórházvezetői teljesítmény. Ezt az embert lecserélik valami elcseszett űrlap miatt.

 

Valami elcseszett űrlap miatt most ügyeletben azok az orvosok, akik már amúgy is hulla fáradtak lehetnek, de tudják, hogy a neheze még most jön, azt találgatják, ki lesz Cserna’ helyett.

 

Vajon közülük „emelnek ki” valakit? Gondoljunk bele, hogy mennyi mersze lesz annak az embernek dönteni, amikor elődjét tíz év után egy hibás adatszolgáltatásra hivatkozással rúgják ki? És mennyire akarunk mi egy tétovázó embert arra a posztra, amelyiken el kell kezdeni eldönteni, hogy négy beteg közül melyik kettőt teszik rá a két szabad lélegeztetőgépre, ha elszabadul a járvány?

 

Vagy majd jön egy „ejtőernyős”? Na vajon ő fogja majd tudni, tíz év tapasztalattal, hogy melyik orvos az, akit ki kell cipelni a műtőből, mert ájulásig bír műteni, és melyik bírja majd nehezebben a terhelést, melyik főnővérnek kell udvarolni és melyiknek kicsit határozottabban odaszólni, hogy a következő napot is bírja ki talpon az osztály ápolószemélyzete élén?

 

Aki egy hangyahajszálnyit is ért a stratégiához, tudja, hogy ezen a ponton egyszerűen nincs vezércsere.

 

Egész addig a helyükön kell tartani a tiszteket, ameddig alkalmatlanságuk a front összeomlásával nem fenyeget. Ameddig tartják az arcvonalat és a fegyelmet, életveszélyes dolog lecserélni a parancsnokot, mert elbizonytalanítja a többieket. Az a felsővezető, aki ezt nem tudja, alkalmatlan, és még ennél is sokkal nagyobb hibákra képes.

 

Vagy esetleg nem is az az adatszolgáltatási gikszer az ok, hanem egy jó kis kinyírást próbálnak leplezni vele?

 

Mert ha ez történik, akkor nemcsak alkalmatlanságról, hanem aljasságról is szó van,

 

ami így, hogy elkezdődött a napi 100 fertőződés és 8-10 halott időszaka, különösen undorító.

 

Ésik Sándor posztja megjelent a Diétás Magyar Múzsán is. Olvasnál még tőle az Azonnalin? Katt ide!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Nógrádi György az LMBT-közösség politikai pozícióit elemzi, Gödön meg még
mindig áll a bál. Kezdünk!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás