+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2020. április 11. szombat, 19:54
Elkezdődött a napi 100 fertőződés és 8-10 halott időszaka: aki egy hangyahajszálnyit is ért a stratégiához, tudja, hogy ezen a ponton egyszerűen nincs vezércsere.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Csernavölgyi Istvánt tíz éve nevezték ki Székesfehérváron kórházigazgatónak. Az elmúlt tíz évben néha választási kampányokban előkerült a kórház, hogy ott ez meg az nem jó. De a kórház működik, az ország egyik legnagyobb súlyponti kórháza, fejlődik, alapvetően mindent tud, amelyet egy, az ország szerencsésebb vidékein levő nagy kórháznak kell.

 

Felkészül járványra, Csernavölgyi vezetésével. Csernavölgyi korábban díjakat kapott, most is épp egy díjra van felterjesztve. Majd egy hibás adatszolgáltatásért, amely nagy valószínűséggel nem az ő közvetlen feladata volt, lecserélik.

 

Miután tíz éve ő az igazgató, akármekkorát is hibázott,

 

most nem nagyon találnak olyan embert sehol, akinek nem azzal kell kezdenie, hogy összeszokik azzal a stábbal, amelyik tíz éve megszokta Csernavölgyi vezetési stílusát,

 

amelyik bízott a főnökében és akiben bízott a főnöke.

 

Mindezt abban a kórházban, amely a Budapest és Pest megye után legfertőzöttebb terület közepén van, amelyhez a budapesti agglomeráció nyugati része és a Dunántúl elég jelentős része tartozik, amelyiknek az intenzív terápiás kapacitása nélkül többmillió ember járvány elleni védelme omlik össze.

 

Mindezt valószínűleg napokkal azelőtt, hogy elkezdjen ütemesen betelni ez a kapacitás, ahogy a tömeges fertőződésekkel begyorsul a járvány.

 

Mindezt napokkal azelőtt, hogy kell arra posztra egy kőkemény ember, akinek élet-halál dolgában kell majd a legteljesebb orvosi integritással döntenie.

 

Van ott valaki, aki mögött áll tíz évnyi kifogástalan kórházvezetői teljesítmény. Ezt az embert lecserélik valami elcseszett űrlap miatt.

 

Valami elcseszett űrlap miatt most ügyeletben azok az orvosok, akik már amúgy is hulla fáradtak lehetnek, de tudják, hogy a neheze még most jön, azt találgatják, ki lesz Cserna’ helyett.

 

Vajon közülük „emelnek ki” valakit? Gondoljunk bele, hogy mennyi mersze lesz annak az embernek dönteni, amikor elődjét tíz év után egy hibás adatszolgáltatásra hivatkozással rúgják ki? És mennyire akarunk mi egy tétovázó embert arra a posztra, amelyiken el kell kezdeni eldönteni, hogy négy beteg közül melyik kettőt teszik rá a két szabad lélegeztetőgépre, ha elszabadul a járvány?

 

Vagy majd jön egy „ejtőernyős”? Na vajon ő fogja majd tudni, tíz év tapasztalattal, hogy melyik orvos az, akit ki kell cipelni a műtőből, mert ájulásig bír műteni, és melyik bírja majd nehezebben a terhelést, melyik főnővérnek kell udvarolni és melyiknek kicsit határozottabban odaszólni, hogy a következő napot is bírja ki talpon az osztály ápolószemélyzete élén?

 

Aki egy hangyahajszálnyit is ért a stratégiához, tudja, hogy ezen a ponton egyszerűen nincs vezércsere.

 

Egész addig a helyükön kell tartani a tiszteket, ameddig alkalmatlanságuk a front összeomlásával nem fenyeget. Ameddig tartják az arcvonalat és a fegyelmet, életveszélyes dolog lecserélni a parancsnokot, mert elbizonytalanítja a többieket. Az a felsővezető, aki ezt nem tudja, alkalmatlan, és még ennél is sokkal nagyobb hibákra képes.

 

Vagy esetleg nem is az az adatszolgáltatási gikszer az ok, hanem egy jó kis kinyírást próbálnak leplezni vele?

 

Mert ha ez történik, akkor nemcsak alkalmatlanságról, hanem aljasságról is szó van,

 

ami így, hogy elkezdődött a napi 100 fertőződés és 8-10 halott időszaka, különösen undorító.

 

Ésik Sándor posztja megjelent a Diétás Magyar Múzsán is. Olvasnál még tőle az Azonnalin? Katt ide!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Az Azonnalinak nyilatkozó szakértő szerint Portugália nyíltan biztosan nem vállalja majd föl ezt az érdekeivel ellentétes álláspontot.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás