+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. április 10. péntek, 07:11
Miközben a kijárási tilalmak miatt eleve majdnem megfeleződött Bécsben a szokásos autóforgalom, az osztrák főváros vörös-zöld kormánya bejelentette: egy-egy utcát teljesen átadnak a gyalogosoknak.

Ausztriában szigorú kijárási korlátozások vannak érvényben, ami egy olyan nagyvárosban, mint az 1,8 millió fős Bécs, egyben az autóforgalom csökkenését is jelenti. Azonban a várost a szociáldemokratákkal együtt kormányzó Zöldek már korábban felvetették:

 

a sokszor keskeny járdákon nem lehetséges betartani a gyalogosok közötti megfelelő távolságot, ezért az utcákat az autók helyett a gyalogosok előtt kéne szabaddá tenni.

 

A szociáldemokraták először ellenezték az ötletet (mondván: az autóforgalom csökkentése most nem prioritás, elvégre éppen az a jobb, ha az emberek egyedül ülnek az autóikban és nem tömegesen mászkálnak vagy tömegközlekednek), péntelen végül mégis megszületett a kompromisszum, ami a Zöldek sikerét hozta: több bécsi utcát kizárólag a gyalogosoknak nyitnak meg.

 

Birgit Hebein, Bécs zöld alpolgármestere ezt azzal indokolta, hogy

 

nincs mindenkinek otthon terasza vagy kertje, azaz az embereknek igenis ki kell menniük néha „levegőt szippantani” a közterületekre.

 

Bécs a sétálás érdekében már a szövetségi kormánnyal is előzeten vitába keveredett, ugyanis egyes bécsi parkok a Szövetségi Kertészet tulajdonában állnak, ez pedig egyszerűen lezárta őket (például a Lipótváros nagy parkjába, az Augartenbe vagy a tizennegyedik kerületi Schönbrunn kertjébe se lehet bemenni).

 

Michael Ludwig szocdem bécsi főpolgármester keményen kritizálta ezt a döntést, ami szerinte a városban élőkre nézve súlyos következményekkel járhat, de végül elérte: valamennyi szövetségi tulajdonban lévő kert és park ki fog nyitni húsvét után.

 

Bécs az autómentességben is példamutató

 

A vörös Bécs a koronavírustól függetlenül is éllovas az autóközlekedés visszaszorításában,

 

Bécs belvárosi kerületeiben ma is számos forgalomkorlátozás van érvényben, a budapesti Rákóczi útnak megfeleltethető Mariahilferstraße teljesen gyalogossá vált (csak elektromos autóbuszok mehetnek be).

 

Szintén az autók visszaszorítását szolgálja, hogy az első kerületben, a belvárosban legfeljebb két órát (és azt is nagyon magas áron) lehet parkolni, a szintén belvárosi hetedik kerület egészében (ami a budapesti hetedik kerülethez hasonlóan sűrűn beépített lakóövezet) 30 kilométer/órás sebességkorlátozás van mindenütt érvényben.

 

Eközben a bécsi tömegközlekedést már csak áraival is igen attraktívvá teszi a város: Bécsben

 

az éves jegy, amely minden tömegközlekedési eszközre jó, napi egy euró csak,

 

azaz 365 euró összesen. Egy hasonló modellt akarna az egész országra is kiterjeszteni a Kurz-kormány, amelyben éppen a közlekedésügy a Zöldekhez tartozik

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Megúszhatod-e a karácsonyt iszonyatos ökológiai lábnyom és teletömött kuka nélkül? Igen, és még élvezni is fogod!

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás