+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. április 10. péntek, 07:11
Miközben a kijárási tilalmak miatt eleve majdnem megfeleződött Bécsben a szokásos autóforgalom, az osztrák főváros vörös-zöld kormánya bejelentette: egy-egy utcát teljesen átadnak a gyalogosoknak.

Ausztriában szigorú kijárási korlátozások vannak érvényben, ami egy olyan nagyvárosban, mint az 1,8 millió fős Bécs, egyben az autóforgalom csökkenését is jelenti. Azonban a várost a szociáldemokratákkal együtt kormányzó Zöldek már korábban felvetették:

 

a sokszor keskeny járdákon nem lehetséges betartani a gyalogosok közötti megfelelő távolságot, ezért az utcákat az autók helyett a gyalogosok előtt kéne szabaddá tenni.

 

A szociáldemokraták először ellenezték az ötletet (mondván: az autóforgalom csökkentése most nem prioritás, elvégre éppen az a jobb, ha az emberek egyedül ülnek az autóikban és nem tömegesen mászkálnak vagy tömegközlekednek), péntelen végül mégis megszületett a kompromisszum, ami a Zöldek sikerét hozta: több bécsi utcát kizárólag a gyalogosoknak nyitnak meg.

 

Birgit Hebein, Bécs zöld alpolgármestere ezt azzal indokolta, hogy

 

nincs mindenkinek otthon terasza vagy kertje, azaz az embereknek igenis ki kell menniük néha „levegőt szippantani” a közterületekre.

 

Bécs a sétálás érdekében már a szövetségi kormánnyal is előzeten vitába keveredett, ugyanis egyes bécsi parkok a Szövetségi Kertészet tulajdonában állnak, ez pedig egyszerűen lezárta őket (például a Lipótváros nagy parkjába, az Augartenbe vagy a tizennegyedik kerületi Schönbrunn kertjébe se lehet bemenni).

 

Michael Ludwig szocdem bécsi főpolgármester keményen kritizálta ezt a döntést, ami szerinte a városban élőkre nézve súlyos következményekkel járhat, de végül elérte: valamennyi szövetségi tulajdonban lévő kert és park ki fog nyitni húsvét után.

 

Bécs az autómentességben is példamutató

 

A vörös Bécs a koronavírustól függetlenül is éllovas az autóközlekedés visszaszorításában,

 

Bécs belvárosi kerületeiben ma is számos forgalomkorlátozás van érvényben, a budapesti Rákóczi útnak megfeleltethető Mariahilferstraße teljesen gyalogossá vált (csak elektromos autóbuszok mehetnek be).

 

Szintén az autók visszaszorítását szolgálja, hogy az első kerületben, a belvárosban legfeljebb két órát (és azt is nagyon magas áron) lehet parkolni, a szintén belvárosi hetedik kerület egészében (ami a budapesti hetedik kerülethez hasonlóan sűrűn beépített lakóövezet) 30 kilométer/órás sebességkorlátozás van mindenütt érvényben.

 

Eközben a bécsi tömegközlekedést már csak áraival is igen attraktívvá teszi a város: Bécsben

 

az éves jegy, amely minden tömegközlekedési eszközre jó, napi egy euró csak,

 

azaz 365 euró összesen. Egy hasonló modellt akarna az egész országra is kiterjeszteni a Kurz-kormány, amelyben éppen a közlekedésügy a Zöldekhez tartozik

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

Friedrich Merz egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Miért?

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

Noha többségük már március óta gyűjtötte a lájkokat és osztotta a hülyeséget, az amerikai konszern csak most lépett fel ellenük.

Három párt belső mérése is a függetlenként induló múzeumigazgatót, Soós Zoltánt hozta ki győztesnek.

A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás