+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2020. április 9. csütörtök, 15:33
Megyénkénti lebontásban lehet követni, hogy hol mennyire fegyelmezetten maradtak otthon az emberek a koroanvírus-járvány alatt. Mutatjuk a részleteket!

Biztos mindenki csekkolta már a Google ban például uszodába indulás előtt, hogy melyik napszakban a legnagyobb ott a zsúfoltság: ennek az információnak csupán annyi a lényege, hogy a felhasználók helyadatait felhasználva folyamatosan, közelmúltbéli adatokra támaszkodva átlagot számol a Google arról, hogy az adott helyen a hét azon napjának napszakában általában mennyien tartózkodnak.

 

Természetesen ez soha nem fedi a teljes valóságot, hiszen nincs ott mindenkinél mindig az okostelefon (ha van neki egyáltalán), és ha mégis, a helymegosztást is ki lehet kapcsolni. De azért hosszú évek többmilliónyi adatpontja (ez már bőven a big data kategóriája), elég szépen szokott vizsgázni a hétköznapokban.

 

Pontosan ezt az adatbázist tette most kereshetővé a Google, 131 ország megyei szintű adatait lehet lekérdezni. Természetesen ezek anonimizált és összesített adatok február 16-a és március 29-e között (vagyis még azelőtt, hogy Magyarországon a kijárási korlátozásokat bevezették volna, bár ajánlások már voltak az otthonmaradásra). Bár számokat is tudna közölni a cégóriás, a beazonosíthatóság elkerülése érdekében nem teszi, helyette a január 3-is és a február 6-i átlaghoz való százalékost eltérést ábrázolták, hat különböző helytípust megkülönböztetve:

 

láthatjuk, mennyivel voltak többen vagy kevesebben az üzletekben, parkokban, munkahelyeken, tömegközlekedési megállóban, gyógyszertárakban és lakóterületeken.

 

Ha a szakértőknek igazuk van, és a hivatalos statisztikák átlagosan öt nap - két hét lemaradásban vannak a fertőzöttek valódi számától, érdemes megnézni a Magyarországról szóló pdf-et:  itt úgy látszik, az iskolák bezárása volt az a lélektani határ március 13-án, ami után mindenki nagyon komolyan vette az érintkezések minimalizálását. A görbék minden megyében meredeken esnek március 29-ig, a publikált időszak végéig, ami pont egybeesik a kijárási korlátozás elejével: országos szinten a munkahelyeken átlagosan 30 százalékponttal kevesebben voltak a vizsgált periódusban, mint január 3-a és február 5-e között, a tömegközlekedők száma is 53 százalékponttal esett. Ehhez képest az otthon tartózkodók száma országos átlagban 10 százalékponttal nőtt.

 

De mi a helyzet, ha megyéket nézünk?

 

Természetesen nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ezek márciusi adatok, de ezek alapján

 

egységesen fegyelmezett megyéket látunk, nem lóg ki a sorból különösebben senki sem.

 

Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron megyékben csökkent a budapestihet hasonló mértékben a munkahelyeken tartózkodás aránya, utóbbinál 39 százalékponttal, míg előbbi megyékben 42, 38, és 35 százalékponttal. Míg Budapesten ez valószínűleg home office-ba vonulást jelenti, addig mondjuk az autógyártásra épülő Győr környékén az Audi leállása kényszeríthetett sok embert az otthonmaradásra. 

 

Tolna megyében vették a legkomolyabban az otthon maradást – ami akkor még csak ajánlás volt: a lakóépületekben tartózkodók száma tizenöt százalékponttal nőtt, míg a többi megyében is megfigyelhető növekedés jellemzően a tíz százalékpont körül van.

 

Hatalmas a szórás a parkok látogatottságában: Pest megyében ötvenhét százalékponttal nőtt a kimozdulók aránya, Budapesten ehhez képest közel negyven százalékponttal csökkent, valószínűleg a pestiek mehettek ki a környékre kirándulni.

 

Gyönyörűen kirajzolódik még a járvány beindultával a vécépapír-portyák megugrása is: kivétel nélkül minden megyében és Budapesten is két részletben ugrott meg az üzletek forgalma

 

a március nyolcadikát megelőző és az azt követő héten.

 

Bár a Google nem győzi hangsúlyozni, hogy ezek az adatok csak érdekességek, azért nem nehéz belátni, mennyire megkönnyítheti a döntéshozók dolgát, amikor arról kell dönteniük, hogy mely járatokat kell sűríteni (mert a Google alapján tömeg alakult ki rajtuk), vagy épp értékelniük kell, hogy a kijárási korlátozás kifejezett előírása inkább segített, vagy rontott a helyzeten.

 

Különösen érdekes lesz majd megnézni a március 29-ét követő statisztikákat, ha kijönnek, mert kiderül majd, hogyan viselkedtek az emberek három hét önkéntes bezártság után akkor, mikor már tényleg életbe léptek a kijárási korlátozások, és igaz-e az, hogy egyre kevesebben veszik komolyan a kijárási korlátozást. 

 

NYITÓKÉP: Napozók a Városligetben március közepén Fotó: Hutter Marianna / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A dél-tiroli autonóm tartományban hosszab ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni.

Célt értek a hétvégén Nápolyban gyújtogató szélsőbaloldaliak: a régió elnöke módosította az étterem- és bárlátogatás szigorúbbra tervezett szabályait.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

Tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások.

Noha Németország Európa legnépesebb országa, itt az egyik legkisebb az egymillió lakosra jutó új koronavírus-fertőzöttek száma. Fotókon mutatjuk, hogyan néz ez ki!

Jelenleg kéthetente duplázódik a kórházban kezeltek száma, emiatt a Kiskunhalason felépített mobil járványkórház már szinte be is telt.

Az eredeti terv szerint állítólag Mikulásné és a karácsonyi manók is korai hozzáférést kaptak volna a vakcinához.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás