+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. április 8. szerda, 09:10
Niall Ferguson neves brit történész hat egyszerű, de kényelmetlen kérdést tenne fel a pekingi vezetésnek. Szerinte Kína felelőssége kétségtelen, ezért Donald Trumpnak igaza van, amikor kínai vírusról beszél mindig.

A vitába, hogy Kína mennyiben felelős a mostani járványért, Niall Ferguson, a Harvard történészprofesszora is beszállt. A konzervatív véleményével az akadémiai mainstreamből kilógó, glasgowi születésű kutató a brit Sunday Times számára írt egy esszét – ezt aztán a Neue Zürcher Zeitung is leközölte –, amiben a mostani járvány kapcsán Xi Jinpinghez intéz hat kérdést. Ferguson leszögezi:

 

„amikor Donald Trump kínai vírusról beszél, jó okkal teszi ezt. Kínában keletkezett, Kína először eltussolta, és most Kína akar segíteni a világnak legyőzni”

 

– teszi rögtön világossá az álláspontját Ferguson, aki szerint csak „a kulturális inklúzióval és érzékenységgel való mai dekadens megszállottság” miatt nem lehet egy vírust azután elnevezni, ahonnan elindult.

 

Fergusont a jelenlegi helyzet a kínai szerző Liu Cixin regényére, A három napra emlékezteti, amiben Kína először – a földönkívülieket is bevonva – veszélybe sodorja a világot, majd eme veszélytől önmaga menti meg. Mint a könyvben, most is Ferguson szerint elmondható: „Kína idézte elő a katasztrófát, de most magának vindikálja, hogy megment minket ettől.”

 

Ferguson szerint elég belenézni a kommunista rezsim angolnyelvű propagandalapjába, a China Today-be, amelynek szalagcímei a kínai tudományt, segítőkészséget, technológiát éljenzik a vírus ürügyén.

 

NIALL FERGUSON A MODERN EURÓPAI TÖRTÉNELMET KUTATJA, VÉLEMÉNYEIVEL RENDSZERESEN PROVOKÁLJA A LIBERÁLIS MAINSTREAMET. FOTÓ: WIKIPEDIA

 

Ferguson hat kérdést intézne Xi Jinping kínai pártfőtitkárhoz.

 

1. „Mi volt pontosan a Sars-CoV-2 vírus első vuhani megjelenésének oka?”

 

Ferguson szerint „elég baj” már az is, ha a vírus „a gusztustalan állatpiacok egyikén” került át az emberre, főleg, hogy ezeket nem zárták be időben, most pedig már újra is nyitottak. De azt Ferguson „még rosszabbnak” tartja, ha esetleg a vírus a vuhani víruslaboratóriumokból „az ottani slampos gyakorlat okán” szabadult el. Szerinte eleve furcsa, hogy egy többmilliós metropoliszban működhetnek ilyen laboratóriumok.

 

2. „Milyen nagy volt a központi hatalom szerepe az eltussolásban, miután nyilvánvalóvá vált, hogy van emberről emberre fertőzés?”​

 

Arról, hogy a kínai kormányzat – a WHO-val együtt – miként tussolta el legalább két hónapon keresztül az eseteket, az Azonnali is írt itt részletesen.

 

3. „Miután világos lett, hogy Vuhanból a járvány átterjedt Hubei tartományba, miért záratta le a közlekedést Hubei és Kína többi része között, Hubei és a világ között viszont miért nem?”

 

Legalább január közepéig, de bizonyos esetekben februárig voltak közvetlen járatok Vuhanból több európai városba is.

 

4. „Mi ütött a külügyminiszter szóvivőjébe, amikor a szociális médiában elkezdett házalni egy nyilvánvalóan hamis összeesküvés-elmélettel [miszerint amerikai katonák hurcolták be a vírus Vuhanba], és miért nem lett elbocsátva?”

 

5. „Hol van Ren Zhiqiang üzletember és Ai Fen orvos – hogy csak kettőt említsünk azon kínai polgárok közül, akik láthatóan eltűntek, miután kritikával illették az ön kormányának gyakorlatát a vírussal kapcsolatban?”

 

6. „És végül: népéből hány embert ölt meg ez a betegség?”

 

Ferguson persze nem naiv, szerinte ma Pekingtől ezen kérdésekre őszinte választ remélni ugyanannyira felesleges, mint a csernobili katasztrófa után Moszkvától. A történész szerint azonban kérdései rávilágítanak ugyanarra a problémára, amivel ma Kína, egykoron meg a Szovjetunió küzdött: azaz az egypártrendszerre.

 

„Ameddig az emberiség egyötöde alá van vetve egy olyan felelőtlen, korrupt és hataloméhes szervezetnek, amelynek igen hosszú a saját népe elleni bűncselekményeinek története, az emberiség többi része nem lesz biztonságban.”

 

CÍMLAPRAJZ: Papp Zsófia / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Miért fontos, hogy kié ez a pozíció? Elmondjuk ezt is.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás