+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. április 8. szerda, 09:10
Niall Ferguson neves brit történész hat egyszerű, de kényelmetlen kérdést tenne fel a pekingi vezetésnek. Szerinte Kína felelőssége kétségtelen, ezért Donald Trumpnak igaza van, amikor kínai vírusról beszél mindig.

A vitába, hogy Kína mennyiben felelős a mostani járványért, Niall Ferguson, a Harvard történészprofesszora is beszállt. A konzervatív véleményével az akadémiai mainstreamből kilógó, glasgowi születésű kutató a brit Sunday Times számára írt egy esszét – ezt aztán a Neue Zürcher Zeitung is leközölte –, amiben a mostani járvány kapcsán Xi Jinpinghez intéz hat kérdést. Ferguson leszögezi:

 

„amikor Donald Trump kínai vírusról beszél, jó okkal teszi ezt. Kínában keletkezett, Kína először eltussolta, és most Kína akar segíteni a világnak legyőzni”

 

– teszi rögtön világossá az álláspontját Ferguson, aki szerint csak „a kulturális inklúzióval és érzékenységgel való mai dekadens megszállottság” miatt nem lehet egy vírust azután elnevezni, ahonnan elindult.

 

Fergusont a jelenlegi helyzet a kínai szerző Liu Cixin regényére, A három napra emlékezteti, amiben Kína először – a földönkívülieket is bevonva – veszélybe sodorja a világot, majd eme veszélytől önmaga menti meg. Mint a könyvben, most is Ferguson szerint elmondható: „Kína idézte elő a katasztrófát, de most magának vindikálja, hogy megment minket ettől.”

 

Ferguson szerint elég belenézni a kommunista rezsim angolnyelvű propagandalapjába, a China Today-be, amelynek szalagcímei a kínai tudományt, segítőkészséget, technológiát éljenzik a vírus ürügyén.

 

NIALL FERGUSON A MODERN EURÓPAI TÖRTÉNELMET KUTATJA, VÉLEMÉNYEIVEL RENDSZERESEN PROVOKÁLJA A LIBERÁLIS MAINSTREAMET. FOTÓ: WIKIPEDIA

 

Ferguson hat kérdést intézne Xi Jinping kínai pártfőtitkárhoz.

 

1. „Mi volt pontosan a Sars-CoV-2 vírus első vuhani megjelenésének oka?”

 

Ferguson szerint „elég baj” már az is, ha a vírus „a gusztustalan állatpiacok egyikén” került át az emberre, főleg, hogy ezeket nem zárták be időben, most pedig már újra is nyitottak. De azt Ferguson „még rosszabbnak” tartja, ha esetleg a vírus a vuhani víruslaboratóriumokból „az ottani slampos gyakorlat okán” szabadult el. Szerinte eleve furcsa, hogy egy többmilliós metropoliszban működhetnek ilyen laboratóriumok.

 

2. „Milyen nagy volt a központi hatalom szerepe az eltussolásban, miután nyilvánvalóvá vált, hogy van emberről emberre fertőzés?”​

 

Arról, hogy a kínai kormányzat – a WHO-val együtt – miként tussolta el legalább két hónapon keresztül az eseteket, az Azonnali is írt itt részletesen.

 

3. „Miután világos lett, hogy Vuhanból a járvány átterjedt Hubei tartományba, miért záratta le a közlekedést Hubei és Kína többi része között, Hubei és a világ között viszont miért nem?”

 

Legalább január közepéig, de bizonyos esetekben februárig voltak közvetlen járatok Vuhanból több európai városba is.

 

4. „Mi ütött a külügyminiszter szóvivőjébe, amikor a szociális médiában elkezdett házalni egy nyilvánvalóan hamis összeesküvés-elmélettel [miszerint amerikai katonák hurcolták be a vírus Vuhanba], és miért nem lett elbocsátva?”

 

5. „Hol van Ren Zhiqiang üzletember és Ai Fen orvos – hogy csak kettőt említsünk azon kínai polgárok közül, akik láthatóan eltűntek, miután kritikával illették az ön kormányának gyakorlatát a vírussal kapcsolatban?”

 

6. „És végül: népéből hány embert ölt meg ez a betegség?”

 

Ferguson persze nem naiv, szerinte ma Pekingtől ezen kérdésekre őszinte választ remélni ugyanannyira felesleges, mint a csernobili katasztrófa után Moszkvától. A történész szerint azonban kérdései rávilágítanak ugyanarra a problémára, amivel ma Kína, egykoron meg a Szovjetunió küzdött: azaz az egypártrendszerre.

 

„Ameddig az emberiség egyötöde alá van vetve egy olyan felelőtlen, korrupt és hataloméhes szervezetnek, amelynek igen hosszú a saját népe elleni bűncselekményeinek története, az emberiség többi része nem lesz biztonságban.”

 

CÍMLAPRAJZ: Papp Zsófia / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Drasztikusan megnőtt a darázsfészkek száma Franciaországban, azért is, mert a karantén alatt az emberek nem pusztították el a fészkeiket.

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás