Véletlenül újmarxista ikont is adott a koronavírus: ismerd meg Britney elvtársat!

Szerző: Fekő Ádám
2020.04.07. 20:12

Az énekesnő a vagyon újraelosztásáról osztott meg egy gondolatot, ami eredetileg egy ismeretlennek számító Bernie Sanders-aktivistától származik, ráadásul vörös rózsákat is tett a kommentárja mögé. Ez épp elég volt az internetnek.

Véletlenül újmarxista ikont is adott a koronavírus: ismerd meg Britney elvtársat!

Britney Spears március vége óta már nem csak az LMBTQ-közösség ikonja lett annak ellenére, hogy olyan nagyon sok köze nincs hozzá, hanem a nemzetközi újmarxisták is rájöttek: Britney valójában velük van. Az egészhez egyetlen Instagram-poszt kellett, ami ezúttal nem az énekesnő egyik edzését örökítette meg, hanem egy pozitív üzenetet osztott meg a koronavírus miatt karanténozó követőinek:

„Az elszigeteltség idején több kapcsolatra van szükségünk, mint bármikor. Hívd fel a szeretteidet! Írj leveleket! Az új virtuális technológiák mind a közösségi együttműködésünk részét jelentik. Meg fogjuk tanulni tartani és megcsókolni a másikat az interneten keresztül.

Etetjük egymást, újraosztjuk a vagyont, lecsapunk.

Megismerjük a saját fontosságunkat azon a helyen, ahol maradnunk kell. A közösség túllép a falakon, még mindig együtt tudunk lenni” – áll az idézetben, amit Spears Mimi Zhutól kölcsönzött.

Az internet pedig pislogott egy nagyot: miféle újraelosztás? Miféle lecsapás? Ennél balosabb üzenetet nehéz lett volna megírni, és bár a már 38 éves egykori tinisztárról simán lehetne azt hinni, sok kollégájához hasonlóan csak úgy lopott valami jól hangzó idézetet, a kommentelők gyorsan kiszúrták, hogy vörös rózsákat is tett a képhez tartozó szöveghez. Márpedig a vörös rózsa a demokratikus szocialista mozgalom egyik szimbóluma.

A MEGOSZTOTT IDÉZET (FORRÁS: MIMI ZHI / BRITNEY SPEARS / INSTAGRAM)

Ha ez még nem lenne elég, maga az idézetet jegyző Mimi Zhu is autentikus szocialista forrás. Az ausztrál-koreai Zhu két éve él az USA-ban, és saját bevallása szerint írni, közösséget szervezni költözött Brooklynba, ennek megfelelően egy ideje Bernie Sanders kampányában is benne van. Bár mérsékelten ismert influenszernek is számít, de megnövekedett ismertsége egyértelműen annak köszönhető, hogy Britney Spears átemelte egy képét a saját Instagramjára.

Zhu egy interjúban hangoztatta, hogy egyrészt nagyon boldog, amiért Spears löketet adott az ő életének is, és sokan megismerték a nevét. „Szerintem azt hitte, a Refinery29-nek írok, akik nem sokkal korábban megosztották az idézetemet” – mondta Zhu, aki inkább nem is problémázik rajta, hogy az 1990-es és 2000-es évek egyik legnagyobb popsztárja kvázi ellopta a képét, hiszen így is ott a neve. 

Az egésszel a legjobban viszont egyértelműen a koronavírus miatt tulajdonképpen egy téma köré kényszerült internet járt a legjobban: a mozgalmár hangulatú szöveg megosztása miatt nagyon gyorsan

megszületett a Comrade Britney-mém, magyarosan mondva Britney elvtárs.

Előbb csak a kép alatt üdvözölték többen, üdvözölve a proletárok királynőjévé vált énekesnőt, de Britney vélt baloldali fordulata több vonalon is megihlette a közösségi médiát.

Születtek például jobbnál jobb képek:

De ne felejtsük a Szovjetunió himnuszának és Britney több nagy slágerének is megdöbbentően jól működő összemosását!

A legjobban viszont mégis azok a dolgok szoktak sikerülni, amikor Britney korábbi dalszövegeiben megbúvó balos utalásokat véltek felfedezni felhasználók. Van, aki arra jött rá, hogy az Oops, I Did It Again címe valójában a proletárfelkelésre, illetve annak felbujtására utal, a Work Bitch, konkrétan a „dolgozz jobban, ribanc” egyértelműen azt mutatja be, hogy a művész elutasítja a kapitalizmus hazug zaját, és nem akar abban részt venni, az I’m a Slave 4U pedig nyilván azt üzeni: mindannyian a kapitalizmus szolgái vagyunk, és ráadásul élvezzük is.

Az USA-ban amúgy elég komoly celebbázisa van a demokratikus szocializmusnak, illetve Bernie Sandersnek, ezért fel is merül a kérdés, hogy miért pont Britney Spears talán-csatlakozása lett ennyire szórakoztató téma? Erre az a válasz, hogy azért, mert az énekesnőt az egész életüket a közösségi médián élő celebek közül talán utoljára lengi körbe valami izgalmat adó misztikus köd: néha hónapokra eltűnik a világ elől, olyankor senki nem tudja, mit csinál.

Néha előkerül, csinál valami furát, aztán hagyja, hogy a világ csámcsogjon rajta kicsit. Nem ad interjút, nem jelenik meg celebbulikon.

Épp ezért az sem teljesen egyértelmű, volt-e bármiféle politikai tartalma az üzenetének, ami azért van, mert szemben pályatársaival, ő csak nagyon ritkán nyilvánul meg ilyen kérdésekben. 2001-ben még regisztrált republikánus szavazó volt, de akkor még csak húszéves volt. 2003-ban a CNN-nek adott interjújában állt ki George W. Bush politikája mellett az iraki háború miatt, utána legközelebb 2016-ban került bármiféle kapcsolatba politikussal, akkor egy képet töltött fel arról, hogy találkozott Hillary Clintonnal.

És lett ennek az egész Britney elvtársosdinak bármi haszna? A vörös rózsákat megkapó idézet gyártója szerint van. „Szerintem az, ahogy eszkalálódott ez az egész, a remény pillanata volt, és erre mindenkinek szüksége van. Most mindannyian ráfagytunk a közösségi médiára, itt a Covid-19, a tragédiák, a politikai helyzet. Úgyhogy

a „Britney Spears is elvtárs” a szükséges fény.

Érdekes, vicces és menő, hogy írtam egy üzenetet, ami megfogta őt.” Egy másik interjúban azt is kiemelte, hogy ezzel azzel tulajdonképpen kvittek lettek, hiszen őt pedig Britney Spears inspirálta, amikor fiatalon a zenéjére táncolt.

A nagy világnézeti kinyilatkoztatással kapcsolatban egyelőre egyedül egyvalaki nem szólalt meg az pedig maga Britney Spears. Viszont mostanában épp elég aktív Instagramon, és mintha rá is játszana a konteókra: itt van például az alább látható fénykép, amin Sam Asghari fitneszedzővel pózol

FORRÁS: BRITNEY SPEARS / INSTAGRAM

Azt elég olcsó kielemezni, hogy vörös a háttér, de az énekesnő maga is ezt emeli ki: „A vörös a szivárvány felső színe. A vörös tettekre és cselekvésre buzdít. A vörös a szív színe. A fény leghosszabb hullámhossza a vörös. A vörös a bátorság, figyelem és szenvedély színe. A vörös szín természetesen vonzza magához a figyelmet.” Ennél már jóval kevesebb is elég volt ahhoz embereknek, hogy lekomcsizzanak valakit!

Érdemes még kiemelni azt a képét, amin a dolgozóknak köszöni meg az eddigi teljesítményüket. Természetesen ez is kapott kommentet, ahol felhívják rá a figyelmet, hogy igazából Karl Marxnak is járna egy köszönet.

KÉPEK: Know Your Meme

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek