+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő & Hutter Marianna
2020. április 6. hétfő, 12:20
Ezt 2024-ig fokozatosan juttatják el a nyugdíjasokhoz, de ezen felül a kormány újraindítaná a most leállt ágazatokat, beruházásokat és vállalkozásokat támogatna, cserébe 1-ről 2,7 százalékra nő a költségvetési hiány.

A magyar GDP 18-20 százalékát kellett átcsoportosítani a koronavírus miatt a gazdaság megmentése érdekében – jelentette be Orbán Viktor hétfőn. Elmondta: 10 év munkával már éppen egyenesbe jöttünk, mikor a koronajárvány megérkezett és veszélybe sodorta mindazt, amiért megdolgoztunk. Szerinte ez „igazságtalan helyzet”, de attól még meg kell küzdenünk a járvánnyal és a gazdasági helyzetet is menteni kell. 

 

Utóbbi egyik eleme lesz, hogy a 2020-as költségvetéstől el kell térni, és az eddigi 1 százalékos költségvetési hiány helyett 2,7 százalékot fognak engedélyezni.

 

Orbán elmondta, a gazdaságvédelem első fázisa már a hiteltörlesztések felfüggesztésével megtörtént, most pedig a második szakasz kezdődik:  a hétfőn megjelenő gazdaságvédelmi kormányrendelet pontosan is tisztázza majd a kormányzati intézkedéseket, de addig is ennek egyes alprogramjainak egy-egy pontját felsorolta:

 

+ Munkahelymegőrzés: rövidített munkavégzés esetén a kormány átvállalja a munkaadóktól a bérköltség egy részét. Ezt az ellenzék már régóta követeli az osztrák Kurzarbeit mintájára.

 

+ Munkahelyteremtés: a kormány mintegy 450 milliárd forint értékben fog beruházásokat támogatni.

 

+ Kiemelt ágazatok újraindítása: itt

 

a kormány segítene a turizmus, az egészségipar, az élelmiszeripar, az építőipar, a logisztika, a mezőgazdaság és a film- és kreatívipar újraindításában.

 

+ Vállalatok finanszírozása: a kormány kamat- és garanciatámogatott hitelekkel 2000 milliárd forint értékben segítene a magyar vállalkozásoknak.

 

+ Család- és nyugdíjasvédelem:

 

fokozatosan visszavezetik a 13. havi nyugdíjat.

 

Ez négy részletben történik majd, 2021-ben plusz egyheti nyugdíjat kapnak vissza a nyugdíjasok, majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben minden évben még egy heti nyugdíjat, így négy év múlva már egy teljes havi plusznyugdíjat kapnak kézhez a nyugdíjasok.

 

Bejelentése végén Orbán elmondta: nehéz időket élünk, „de láthatják, egyetlen magyar sincs egyedül”. Sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra – összegzett.

 

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás