Orbán bejelentette: visszatér a tizenharmadik havi nyugdíj

2020.04.06. 12:20

Ezt 2024-ig fokozatosan juttatják el a nyugdíjasokhoz, de ezen felül a kormány újraindítaná a most leállt ágazatokat, beruházásokat és vállalkozásokat támogatna, cserébe 1-ről 2,7 százalékra nő a költségvetési hiány.

Orbán bejelentette: visszatér a tizenharmadik havi nyugdíj

A magyar GDP 18-20 százalékát kellett átcsoportosítani a koronavírus miatt a gazdaság megmentése érdekében – jelentette be Orbán Viktor hétfőn. Elmondta: 10 év munkával már éppen egyenesbe jöttünk, mikor a koronajárvány megérkezett és veszélybe sodorta mindazt, amiért megdolgoztunk. Szerinte ez „igazságtalan helyzet”, de attól még meg kell küzdenünk a járvánnyal és a gazdasági helyzetet is menteni kell. 

Utóbbi egyik eleme lesz, hogy a 2020-as költségvetéstől el kell térni, és az eddigi 1 százalékos költségvetési hiány helyett 2,7 százalékot fognak engedélyezni.

Orbán elmondta, a gazdaságvédelem első fázisa már a hiteltörlesztések felfüggesztésével megtörtént, most pedig a második szakasz kezdődik:  a hétfőn megjelenő gazdaságvédelmi kormányrendelet pontosan is tisztázza majd a kormányzati intézkedéseket, de addig is ennek egyes alprogramjainak egy-egy pontját felsorolta:

+ Munkahelymegőrzés: rövidített munkavégzés esetén a kormány átvállalja a munkaadóktól a bérköltség egy részét. Ezt az ellenzék már régóta követeli az osztrák Kurzarbeit mintájára.

+ Munkahelyteremtés: a kormány mintegy 450 milliárd forint értékben fog beruházásokat támogatni.

+ Kiemelt ágazatok újraindítása: itt

a kormány segítene a turizmus, az egészségipar, az élelmiszeripar, az építőipar, a logisztika, a mezőgazdaság és a film- és kreatívipar újraindításában.

+ Vállalatok finanszírozása: a kormány kamat- és garanciatámogatott hitelekkel 2000 milliárd forint értékben segítene a magyar vállalkozásoknak.

+ Család- és nyugdíjasvédelem:

fokozatosan visszavezetik a 13. havi nyugdíjat.

Ez négy részletben történik majd, 2021-ben plusz egyheti nyugdíjat kapnak vissza a nyugdíjasok, majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben minden évben még egy heti nyugdíjat, így négy év múlva már egy teljes havi plusznyugdíjat kapnak kézhez a nyugdíjasok.

Bejelentése végén Orbán elmondta: nehéz időket élünk, „de láthatják, egyetlen magyar sincs egyedül”. Sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra – összegzett.

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek